VUGD iesaka ārkārtas gadījumu somu ar lietām, kas nepieciešamas ilgstošas un paredzamas evakuācijas, kā arī komunālo pakalpojumu (gāze, elektrība, ūdens) padeves pārtraukuma gadījumā, sagatavot savlaicīgi.
VUGD iesaka ārkārtas gadījumu somu ar lietām, kas nepieciešamas ilgstošas un paredzamas evakuācijas, kā arī komunālo pakalpojumu (gāze, elektrība, ūdens) padeves pārtraukuma gadījumā, sagatavot savlaicīgi.
Foto – Ilze Pētersone

Sirēnas dzird tikai puse iedzīvotāju  16

“Apdraudējuma gadījumā visā valstī vai konkrētā teritorijā tiek iedarbinātas trauksmes sirēnas. Tās uzstādītas tikai pilsētās, un vienas sirēnas raidītais skaņas signāls dzirdams aptuveni pusotra kilometra rādiusā,” rakstīts VUGD bukletā.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Pirms trīs gadiem trauksmes sirēnu ģenerālmēģinājumā, kad uz trīs minūtēm bija iedarbinātas visas valsts “gaudotājas”, ak vai – tās sadzirdēja tikai puse iedzīvotāju. Pilsētās cipars bija labāks – 70%, rādīja 2013. gadā veiktā sabiedriskās domas pētījumu centra “SKDS” aptauja par Latvijas civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas efektivitāti.

Civilās aizsardzības pārvaldes priekšnieks majors Mārtiņš Baltmanis mierina, ka vietās, kur sirēnu nav, operatīvie dienesti ar skaļruņiem informē tautu, kas noticis un kādai jābūt viņu rīcībai, taču, šaubu nav, trauksmes cēlāju vajag vairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kaimiņi lietuvieši un nedaudz tālākie Nīderlandes pavalstnieki iedzīvotāju apziņošanai izmanto mobilos sakarus, proti, paziņojumu par ārkārtas situāciju cilvēks saņem savā mobilajā tālrunī.

Pasākums efektīvs, taču dārgs. Aprēķini rāda, ka šādas sistēmas ieviešana izmaksātu piecus miljonus eiro, bet uzturēšana – ap 250 tūkstošiem eiro gadā. Salīdzinājumam – trauksmes sirēnām kopš 2006. gada iztērēti aptuveni 308 tūkstoši eiro. Taču ko līdz lētākas izmaksas, ja nav rezultāta?

Līdz 2018. gada 30. martam VUGD iesniegs Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par trauksmes izziņošanas tehniskajiem risinājumiem.

– Dosim vairākus variantus – gan par sirēnu sistēmas modernizāciju, gan mobilo apraidi, – skaidro M. Baltmanis un piebilst, ka Lietuva saglabājusi arī trauksmes sirēnas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.