“Delimano”. Foto – Aija Geida

Laba panna ir saimnieces sabiedrotā. Salīdzinām piedāvājumu! 0

Atrast virtuvei labu pannu izrādās grūts uzdevums. Vienai sastāvā kaitīgi savienojumi, otrai virsma gatavota no ekoloģiskiem materiāliem, bet ātri nolietojas, savukārt čuguna panna aizmāršīgajiem mēdz sarūsēt. Kā par labu cenu nopirkt kvalitatīvu pannu?

LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 124
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
Lasīt citas ziņas

Pannu ražotāji izmēģina arvien jaunus materiālus, meklējot balansu starp trim lielumiem – izturību pret skrāpējumiem, izcilām pretpiedeguma īpašībām un nekaitīgumu videi un cilvēkam. Radīt šādu pārklājumu, kas būtu izturējis laika pārbaudi, šķiet, vēl nav izdevies, bet pamazām tam tuvojamies. Pēdējais jaunums – pannas ar akmens, marmora vai granīta pretpiedeguma pārklājumu, kas sola teicamu izturību pret skrāpējumiem un nesatur kaitīgās vielas. Šoreiz testējam, kā ir darboties ar šīm pannām, pārbaudām to virsmu izturību.

Akmens daļiņu pārklājums

Lai gan šos cepamos traukus dēvē par akmens pannām, tie nav izgatavoti no akmens. Pamatne ir no alumīnija vai nerūsējoša tērauda, bet iekšpusei un ārpusei nereti izmantoti dažādi materiāli. Virsmu pārklājumā iestrādātas akmens, marmora vai granīta daļiņas, padarot izstrādājumu izturīgāku pret skrāpējumiem. Atkarībā no pamatnes materiāla un uzklāto kārtu skaita atšķiras arī pannas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nerūsējoša tērauda pamatnei ir vairākas pozitīvas īpašības – tā ātri uzkarst, teju uzreiz ir gatava lietošanai un teicami saglabā siltumu arī pēc trauka noņemšanas no uguns, ēdiens tik ātri neatdziest.

Pretpiedeguma pārklājums, kurā iestrādāti akmens vai granīta gabaliņi, ir dabisks, nav toksisks, toties ir izturīgs pret skrāpējumiem, turklāt var gatavot ar minimālu taukvielu daudzumu. Atšķirībā no marmora šim pārklājumam ir būtiska priekšrocība – var lietot arī metāla virtuves piederumus, jo tas nesaskrāpējas.

Šo pannu ārpuse var būt pārklāta ar dažādiem materiāliem – marmoru, emalju un karstumizturīgu krāsu. Emalja ir dabisks materiāls, ko izgatavo, stikla pulveri apdedzinot līdz +850 °C temperatūrā un tādējādi piekausējot pie pannas pamatnes. Emaljai salīdzinājumā ar vienkāršu krāsu ir vairākas priekšrocības, piemēram, tā ir gluda, bez porām, izturīga pret skrāpējumiem, ilgi saglabā savu krāsu, viegli mazgājama un nepiedeg. Ja uzklāta tikai krāsas kārta, nereti pannu ir grūtāk kopt.

Skumji, ka informāciju par izmantotajiem materiāliem, trauka kopšanu un izturību ražotājs uzdrukā iepakojuma iekšpusē, līdz ar to veikalā nav iespējams ar to pilnībā iepazīties, jo pārdevējs neļauj plēst vaļā iepakojumu. Tāpēc pirms pannas pirkšanas jācenšas maksimāli vairāk uzzināt no pārdevēja vai internetā, izpētīt parametrus, nevis orientēties pēc cenas vai akciju iespaidā.

Maģiskie burtu salikumi

Lielākoties uz marmora un akmens pannu iepakojuma ražotājs norāda, ka pārklājuma sastāvā nav PTFE un PFOA. Kas ir šie maģiskie burtu salikumi, kuru klātneesamība ļauj pannu dēvēt par ekoloģisku? PTFE ir visiem zināmais teflons jeb politetrafluoretilēns, kas temperatūrā virs +260 °C sāk sadalīties un izdala toksiskas ķīmiskās vielas, kuras ieelpojot var tikt bojāta elpošanas sistēma, arī panna var kļūt nelietojama. Savukārt PFOA ir perfluoroktanoīd­skābe, ko tradicionāli izmanto teflona ražošanā un klasificē kā cilvēkam iespējami kancerogēnu, jo tiek slikti izvadīta no organisma un piesārņo apkārtējo vidi. Sevi cienoši pannu ražotāji izvairās no šīm sastāvdaļām. Lētākām pannām, kuru sastāvā mēdz būt šie savienojumi, bieži nav norādītas pārklājuma sastāvdaļas.

Joprojām tiek diskutēts, vai, cepot ikdienā, iespējams pārsniegt +260 °C, kad teflons sāk sadalīties un izgarot indīgus gāzveida savienojumus, bet citi pārklājumi – saplaisāt. To var pārbaudīt vienkārši. Katrai eļļai ir degšanas punkts – temperatūra, kurā var kvalitatīvi pagatavot produktu bez dūmošanas. Savukārt dūmošanas process liecina, ka eļļā esošās vielas sāk sadalīties kaitīgos savienojumos, piemēram, no glicerīna veidojas akroleīns, kas ir kodīgo, asaras izraisošo dūmu galvenais komponents. Ja eļļa nesāk dūmot, tātad pannā temperatūra sasniegusi konkrētās eļļas degšanas punktu, piemēram, rafinētai saulespuķu eļļai tie ir +227 °C, rafinētai rapšu un extra light olīveļļai (no izspaidām) +240 °C. Ja pannu turpina karsēt un tā sāk stipri dūmot, ir risks sabojāt pārklājumu.

! Nevienu pannu nav vēlams ne pārkarsēt, ne strauji atdzesēt.


Ir atšķirības

Eksperimentējot virtuvē ar iepriekš minētajām pannām, jo īpaši cepot vienu un to pašu produktu, parādās jūtamas atšķirības atkarībā no pamatnes un malu biezuma un pārklājuma. Tikai viena īpašība izpaudās vienlīdz kvalitatīvi – kamēr virsma jauna un nav saskrāpēta, visās varēja cept ar minimālu taukvielu daudzumu.

Vieglā “Kinghoff” alumīnija pamatnes panna ar marmora pārklājumu labi noderēja, uz mazas liesmas eļļā apcepot garšvielas, cepot pankūkas (gan plānās, gan biezās uz kefīra bāzes) un sutinot dārzeņus. Bet, tiklīdz liesmu palielina, ēdiens ātri apdeg un vidus neizcepas. Pārklājuma kārta ir plāna, tāpēc jāuzmanās, lai nesaskrāpējas un karstumā nedeformējas. Ražotājs norāda, ka jādarbojas tikai ar silikona un plastmasas karotēm un lāpstiņām. Ja uzmanīgi apietas ar pannu, tā varētu kalpot ilgi.

“Lamart” pannā ar marmora pārklājumu pankūkas labi izcepās gan uz mazas, gan vidējas liesmas. Drīkst lietot arī koka lāpstiņu, bet ne metāla priekšmetus. Pārklājuma kārta, pati pannas pamatne un malas ir biezākas. Ēdiens gatavojās vienmērīgi. Piemēram, uz mazas liesmas dārzeņi izsutinājās pat bez vāka un ūdens.

“Delimano” akmens pannai iekšējā pārklājumā iestrādātas akmens un titāna daļiņas. Ražotājs pieļauj metāla priekšmetu izmantošanu. Testējot lietoju metāla lāpstiņas un karotes, bet, pēc tam apskatot virsmu spilgtā apgaismojumā, neredzēju nevienu skrāpējumu. Pamatne veidota no nerūsējoša tērauda (nevis alumīnija, ko parasti izmanto pannās ar dažādiem pretpiedeguma pārklājumiem), tāpēc panna uzsila minūtes laikā. Tā ir pamatīga panna, kas varētu kalpot ilgi (secinājumi par ilgmūžību gan varētu būt objektīvi pēc gada).

“Ballarini” pannas pamatne ir no īpaši bieza alumīnija. Šim granīta pārklājumam ražotājs pieļauj metāla priekšmetu lietošanu, un testa laikā tas nesaskrāpējās. Panna uzsila mazliet ilgāk nekā trauks ar tērauda pamatni. Ēdiens gatavojās vienmērīgi. Šāda panna varētu būt izturīga ilgāku laiku. Pozitīvi, ka rokturī ir iestrādāts termopunkts – ja tas ir sarkans, sasniegta optimāla gatavošanas temperatūra; ja zaļš – trauku var mazgāt, neapdedzinot rokas.

PADOMS

Laba panna, kas vienmērīgi izlīdzina karstumu, ir smaga, ilgi tur siltumu un ir saimnieces sabiedrotā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
2 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
2 dienas
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 124
15 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Īsi pirms pusnakts “Olainfarm” ražošanas ēkā nograndis sprādziens: ir cietušais un bojāgājušais 25
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Papule: savā ziņā veselības ministrs pateica pietiekami atklāti – ārstiem nav vērts vairāk maksāt, jo viņi strādā tāpat 76
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 3
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
“Pašlaik satrauc cietušo ģimenes!” “Olainfarm” valdes priekšsēdētājs Buks par ugunsgrēka zaudējumiem vēl nedomā 7
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Brāļi Šici izcīna uzvaru otrajā Pasaules kausa posmā; Bots/Plūme piedzīvo kritienu
33 minūtes
LE
LETA
Ziņas
RAKUS un PSKUS atklāj, cik darbinieki atlaisti Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ 11
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Opozīcija prasa uzdot valdībai izpildīt Saeimas lēmumu par OIK atcelšanu 6
45 minūtes
LE
LETA
Ziņas
ECDC: Jaunais Covid-19 variants rada “augstu vai ļoti augstu” risku Eiropai 50
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sniegā līdz ceļiem? Jau novembra pēdējā dienā sola biezu sniega segu
1 stunda
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vienmēr, kad šādi cilvēki aiziet, ir sajūta, ka kaut kas pasaulē mainās.” Atceroties Mārtiņu Braunu… 7
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lāčupes kapos notiks atvadīšanās no žurnālista Askolda Rodina 5
3 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tam ir reālas, konkrētas sekas.” Rinkēvičš komentē NATO 4. panta iedarbināšanu 29
1 diena
ML
Māra Libeka
Veselam
Valdība liek strādājošajiem darbiniekiem testēties, bet kā process notiks – vēl nav skaidrs 62
1 diena
GP
Gunta Paavola
Ziņas
“Jau testējam 6G. ” Saruna ar Somijas satiksmes ministru Timo Haraku 6
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Papule: savā ziņā veselības ministrs pateica pietiekami atklāti – ārstiem nav vērts vairāk maksāt, jo viņi strādā tāpat 76
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Esmu spiests teikt, ka …” Keris pārmet Pavļutam nevēlēšanos cīnīties par papildus finansējumu mediķu algām 21
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Policija izbeidz pārbaudi. Vai skolotājai no Bauskas izdevās inficēties ar Covid-19? 46
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Cilvēki satraukti par 95 gadus vecās karalienes Elizabetes II veselību: kas noticis ar viņas rokām? 14
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
“Lūdzu cienīt komponista piemiņu!”: Mārtiņa Brauna ģimene lūdz neizplatīt melus par viņa nāves iemeslu 2
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Brāļi Šici izcīna uzvaru otrajā Pasaules kausa posmā; Bots/Plūme piedzīvo kritienu
12:32
LE
LETA
Ziņas
Piektdien reģistrēti 919 Covid-19 gadījumi un 17 saslimušo nāves gadījumi 5
12:30
LE
LETA
Ziņas
Opozīcija prasa uzdot valdībai izpildīt Saeimas lēmumu par OIK atcelšanu 6
12:20