Foto – Shutterstock

Nedrīkst vilcināties 
 0

Ja jauni asinsvadi izveidojušies tīklenes centrālajā daļā, kur atrodas mākula, kas atbild par smalko un precīzo redzi, slimnieks vispirms pamana it kā pelēku traucējošu plankumu. Ja lasot attēls kropļojas, izkrīt burti un līnijas izskatās lauztas, pēc iespējas ātrāk jāvēršas pie ārsta. Laikus neizdarot lāzera procedūru, jaunie asinsvadi var gan izraisīt asinsizplūdumus, gan izveidot plēvīti – membrānu, kas mēdz radīt ievērojamus un neatgriezeniskus tuvuma redzes traucējumus.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Diabētiskās retinopātijas gadījumā, veicot lāzerkoagulāciju tīklenes asinsvadiem, nevajadzētu gaidīt, ka uzlabosies redze, jo procedūras mērķis ir apturēt slimības radīto pārmaiņu progresēšanu. Dažkārt sākumā pat rodas mānīga sajūta, ka redze pasliktinājusies.

Lāzera procedūru papildina ar specifisku medikamentu injekcijām acī. Steroīdi palīdz pret iekaisumu, bet citas grupas zāles – pret jaunu un nepareizu asinsvadu veidošanos. Abus preparātus kombinē atkarībā no slimības stadijas, izpausmes veida un pacienta vecuma. Iepriekš vajadzīgi rūpīgi izmeklējumi, lai izlemtu, kādas injekcijas un cik bieži nepieciešamas. Ārstēšanas efektivitāte atkarīga no daudziem apstākļiem, jo šīs slimības gadījumā pārmaiņas notikušas visā organismā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja cukura diabēta slimniekam izveidojas katarakta, apduļķotais lēcas kodols ļoti ātri kļūst ciets kā akmens. Svarīgi to laikus operēt, jo, slimību ielaižot, operācija būs sarežģīta gan pacientam, gan ārstam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.