Foto-Valdis Semjonovs

Prīmulu pavairošana 0

Audzēšanai podiņos Kārlis Čulkstens prīmulas (Primula acaulis) sēj jūnija sākumā, lai līdz rudenim būtu izauguši krietni stādi. Tad augiem nodrošina divu mēnešu ilgu vēsuma periodu, pēc tam tos sāk modināt. Pirmās – agro šķirņu prīmulas uzzied jau decembrī.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Veicot sēju, puķkopis uztur 15–18 °C temperatūru, tad sēklas sadīgst 10–14 dienās. Lai netiktu kavēta prīmulu sadīgšana, temperatūra nedrīkst pārsniegt +20 °C. Kad sadīgst, sējumus novieto vēsā vietā (10–15 °C). Tiklīdz augiem ir izaugušas pirmās trīs īstās lapas un tos iespējams saņemt pirkstos, piķē podos pa vienam. Uzziedināšanai podiņiem jābūt 12 cm diametrā, jo tādos prīmulas veido spēcīgu sakņu sistēmu un dod vairāk ziedu (pareizi aprūpēts augs priecē ar 50–60 ziediem).

Turpina audzēt vēsā vietā, lai stādi neizstīdzētu. Augiem nepieciešama 0…+3 °C temperatūra, jo jānobriest pumpuriem. Ir dzirdēti ieteikumi prīmulas ziemā turēt +9 °C, tomēr puķkopis tam nepiekrīt: “Jo zemāka temperatūra, jo labāk. Nedrīkst siltumnīcu par daudz sildīt, jo tad ziedi sāk strauji skriet ārā un tos visus nevar realizēt tirgū vienā reizē. Augus modinu pie +19 °C temperatūras, lai tie pakāpeniski raisītu ziedus.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Augsnei jābūt bagātai ar barības vielām un pietiekami mitrai. Puķkopis prīmulām izmanto pašgatavotu substrātu – skābu kūdru, kas bagātināta ar ilgiedarbības mēslojuma granulām, kaļķiem un dzelzs helātu.

Audzēšanas laikā prīmulas nedrīkst nedz iekaltēt, nedz pārliet. Pārlieks mitrums rosina pelēkās puves attīstību. Noteikti vajadzīga arī vēdināšana.

“Lai prīmulas krāšņi uzziedētu, priecētu pircēju acis un mudinātu tās iegādāties, daudz kas atkarīgs no izvēlētās šķirnes. Prakse rāda, ka visejošākās ir dzelteniem un sarkaniem ziediem ziedošās prīmulas, bet vismazāk pieprasītas ir zilziedu šķirnes. Protams, cilvēkiem patīk ne tikai lielie ziedi, bet arī veselīgs lapojums, kas dod labu izskatu,” teic Kārlis Čulkstens.

Prīmulas istabā

Maldīgs ir viedoklis, ka prīmula grūti kopjama, niķīga kultūra, ka drīz vien pēc nopirkšanas tā jāmet ārā, jo nīkuļo. Lai prīmula ziedētu ilgi, jāzina, kādā vietā podiņu turēt un kā par augu ikdienā rūpēties.

Audzētājs iesaka puķes novietot vēsā un pēc iespējas gaišākā vietā, piemēram, verandā (jo zemāka temperatūra telpā, jo labāk). Augsne visu laiku jāuztur viegli mitra. Laistīšanai ieteicams izmantot lietusūdeni. Nedrīkst pārliet, jo tad augu saknes nopūst un ziedi ātri novīst. Prīmulas nav nepieciešams mēslot, jo puķkopis substrātam jau pievienojis ilgiedarbības mēslojumu, kas baro puķes 2–3 mēnešus. Ja puķes podiņā pareizi kopj, tās var priecēt vairākas nedēļas.

Reklāma
Reklāma

Iedzīvojas dārzā

Kad prīmula podiņā noziedējusi, to var pietaupīt stādīšanai dārzā pavasarī, kad augsne pietiekami iesilusi. Stāda siltā vietā, pietiekami mitrā, trūdvielām bagātā augsnē, koku paēnā, lai ik rudeni prīmulas tiktu bagātīgi nosegtas ar nobirušu lapu klājienu, tā novēršot krasas temperatūras svārstības augsnē.

Labvēlīgos apstākļos prīmulas vienuviet aug daudzus gadus. Nevajadzētu tās stādīt ceļmalās vai apmalēs, grantainā augsnē, jo no betona nāk aukstums, tāpēc augi ziemā nosalst.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.