Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Kā palīdzēt 1

Pēc traumas plecu vajag steidzami atvēsināt un nodrošināt rokai miera stāvokli, iekarinot to lakatiņā. Vislabāk būtu pirmo stundu laikā doties uz slimnīcu.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Ja roku ievietot lakatiņā nav iespējams sāpju dēļ, tas var liecināt par pleca locītavas mežģījumu, tāpēc noteikti vajadzīga mediķa palīdzība. Jo ilgāk plecs būs izmežģīts, jo muskuļi kļūs īsāki un tos nebūs iespējams ievilkt atpakaļ. Slimnīcā vai poliklīnikā veiks rentgenu un, kā saka dakteri, mežģījuma repozīciju, pēc kuras roku fiksēs pārsējā. Nopietnākos gadījumos nepieciešams ilgstošs miers, turot roku pārsējā 2–3 nedēļas, bet neaizmirstot katru dienu izvingrināt elkoni. Pēc tam jāapmeklē fizioterapeits, lai plecu stiprinātu un nerastos atkārtots mežģījums.

Tā kā pēc traumas ne vienmēr pietiek pacietības roku trīs nedēļas turēt miera stāvoklī, diezgan bieži sastopami paraduma mežģījumi. Tie, kuriem šī liga nav pirmo reizi, nereti paši mēģina iedabūt plecu atpakaļ, taču drošāk to uzticēt ārstam. Reizēm, izdarot nejaušu kustību, locītava atgriežas vietā pati no sevis. Taču par to nevajadzētu priecāties – atkārtotu mežģījumu gadījumā rodas locītavas nestabilitāte un to virsmu nodilums.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atrautos muskuļus svarīgi piešūt kaulam pēc iespējas drīzāk, vēlams pirmo trīs līdz sešu mēnešu laikā. Vēlāk tie sarausies, tajos ieaugs taukaudi, un, tiem atrofējoties, palīdzēt vairs nebūs iespējams.

Cīpslu iekaisumu var mazināt, uzsmērējot pretsāpju ziedi, veicot triecienviļņu terapiju vai elektroforēzi, taču, ja process kļuvis hronisks, ārsts muskulī injicēs hormonu preparātus. Vēlams to darīt ultrasonogrāfijas kontrolē, lai trāpītu precīzāk. Ja trīs injekcijas nav palīdzējušas, veic magnētisko rezonansi, lai precizētu sāpju cēloni. Atrodot citu iemeslu, nepieciešama artroskopija, lai piešūtu muskuļus, salabotu locītavas kapsulu un stabilizētu plecu.

Ja gadiem ilgas pārslodzes dēļ plecā izveidojies sakaļķojums, kas pēc traumas vai intensīva darba rada sajūtu, it kā kāds no iekšpuses grieztu ar žileti, to var izšķīdināt, ievadot hormonu preparātus.

Uzziņa

Pēc jebkuras traumas, kad stipras sāpes traucē pat gulēt, pirmo trīs diennakšu laikā jādodas pie ārsta. Ne vienmēr drīkst ignorēt arī nelielu smeldzi, jo vēlāk problēma var samilzt, un tad palīdzēt būs grūtāk.

KONSULTĒJIS TRAUMATOLOĢIJAS UN ORTOPĒDIJAS SLIMNĪCAS ĀRSTS MĀRCIS JĒGERS

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.