Auss eja mēdz būt apsārtusi, sāpīga, pat žāvājoties, rijot vai runājot. Sāpes ir pastāvīgas vai asas, pēkšņas. Rodas aizkaitināmība, vispārējs nespēks, bezmiegs un galvassāpes. Auss šķiet aizkritusi un niez. 1


Ja auss sāp vairāk nekā diennakti, jādodas pie ārsta, lai pārliecinātos, ka tas nav kāds progresējošs iekaisums. Pašārstēšanās otīta gadījumā ir bīstama, jo var veicināt procesa pāriešanu hroniskā fāzē un izraisīt komplikācijas. Speciālisti neatzīst arī tautas līdzekli – smaržīgās ģerānijas lapas ievietošanu ausī vai sulas pilināšanu. Taču tas nav savtīgos nolūkos, bet tikai bezjēdzības un reizēm bīstamības dēļ, jo ģerānijas lapu sastāvā esošās ēteriskās eļļas un fitoncīdi dezinficē gaisu un kaitē vīrusiem, nevis baktērijām, savukārt saņurcītā lapiņa var apdedzināt iekaisušo auss ejas ādu, un, ja ģerāniju neizdodas izvilkt, bet iedzīt vēl dziļāk, svešķermenis pastiprina strutošanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Ja sāpes ir pulsējošas un ausī biezi, zaļpelēki izdalījumi, otīts jau ir mēreni ielaists. Ausis šķiet aizkritušas gandrīz pastāvīgi, paaugstinās ķermeņa temperatūra, galvassāpēm pievienojas nelaba dūša.

Vēl ļaunāk, ja nepatīkamos simptomus papildina līdzsvara zudums, troksnis ausīs, reiboņi un dzirdes pasliktināšanās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārstēšanas taktika ir atkarīga no slimības stadijas – izmanto gan kompreses, gan antibakteriālus un sāpes remdējošus medikamentus, gan asinsvadus sašaurinošus pilienus un izsmidzināmus preparātus. Smagākos gadījumos ārsts ir spiests ķerties pie tā sauktās mazās ķirurģijas.

Otīts ir bīstamāks bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imunitāti, hroniskiem faringīta un sinusīta, cukura diabēta pacientiem, biežiem peldētājiem un nirējiem.

Lielisks izgudrojums peldētāju un nirēju vajadzībām ir peldcepures. Dodoties ūdenī, ausīs var ievietot arī silikona aizbāžņus. Ne mazāk svarīga ir vietas izvēle – baseinā ir mazāk iespēju saķert baktērijas nekā slēgtā ūdenstilpē. Ja neizdodas izvairīties no galvas iegremdēšanas ūdenī, ausis vēlams akurāti izslaucīt ar dvieļa stūri. Pilnīgi visu sēru no ausīm arī nevajag iztīrīt, jo tā radītā skābā vide nelielā daudzumā aizsargā organismu no infekciju un ūdens nonākšanas dziļāk ausī. Nav vēlama arī ziepju, šampūna vai vannas putu nonākšana ārējās auss kanālā. Šie līdzekļi tikai kairina ādu un ausīm labumu nedod.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.