Foto – Fotolia/tunedin

Ārpus mājas liela sargāšanaās. Glutēns pat elektriskā tējkannā 0


Kā jau minēts iepriekš, vienīgais risinājums celiakijas simptomu novēršanai ir bezglutēna diētas ieturēšana mūža garumā. Vecāki pielāgojas, cenšoties par celiakiju uzzināt pēc iespējas vairāk, kā arī sagatavoties visām iespējamajām situācijām, kas saistītas ar ēšanu ārpus mājas vai našķēšanos. Iepērkoties jāpievērš daudz rūpīgāka uzmanība produktu marķējumiem, ejot ciemos, jāsagatavo īpašā pārtika bērnam, visbiežāk nākas pilnībā atteikties no ātrās un sabiedriskās ēdināšanas vispār. Tāpat mammas runā par nemitīgu izsalkuma sajūtu, kas pavada bērna ikdienu, līdz beidzot atjaunojas zarnu bārkstiņas. Arī tas prasa laiku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Lasīt citas ziņas

“Tas ir kā bērt ēdienu caurā maisā. Sākotnēji meitai bija noārdīti 50% zarnu bārkstiņu, kas atjaunojās ļoti lēni. Pēc diviem gadiem šis rādītājs bija jau 25%. Šis līmenis turējās gadiem, jo, neskatoties uz diētu, glutēna piesārņojums kaut kādā veidā tomēr nonāk rūpnieciski ražotos produktos, kuros, liekas, tam nevajadzētu būt, piemēram, kartupeļu salmiņos un citos produktos, arī medikamentos. Vēl, piemēram, neviens Latvijas siera ražotājs nav norādījis, ka siers būtu bez glutēna. Glutēns var būt visneiedomājamākās vietās – pat kopīgā elektriskā tējkannā prakses laikā peldēja pelmeņu mīklas daļas, jo, izrādās, prakses vadītājas dēls tur katru dienu vārot sev pusdienās pelmeņus. Katrs grams no ķermeņa masas pieauguma meitai ir manu pūļu rezultāts 12 gadu garumā. Diemžēl viņai pusaudzes gados neizauga visi zobi, atklājās neattīstīts augšžoklis, kam cēlonis bija nepietiekams uzturs. Bija vajadzīgas vairākas operācijas gadu garumā, kur žokļa kauli tika pārzāģēti, brekešu nēsāšana, ievērojami naudas resursi, lai iegūtu zobus no estētiskā viedokļa un sakodienu, lai normāli košļātu barību. Process beidzās tikai 18 gadu vecumā, kopumā tam tika ziedoti trīs ar pusi gadi un dzelzs skavas palika žoklī uz mūžu,” par dažiem no smagākajiem pielāgošanās procesa aspektiem stāsta šobrīd jau pieaugušās meitas Renātes mamma Angelika Bokāne.

Vecāki, tai skaitā divu bērnu māmiņa Ieva Sūna, ēst gatavošanu mājās pielāgo īpašās diētas vajadzībām, ar “saldumu kastītēm” gan skolā, gan mājās laicīgi sagatavojoties arī našķēšanās gadījumiem. Ieva par izmaiņām ikdienā, pielāgojoties bērna diagnozei, stāsta šādi: “Bērns joprojām bieži slimo savlaicīgi nediagnosticētas celiakijas un piena alerģijas dēļ, tāpēc viņš maz apmeklē sabiedriskas vietas, ietur maltītes galvenokārt mājās vai bērnudārzā. Vienmēr glabāju mājās kārumus, lai bērnam būtu, ko piedāvāt, ja kāds ir pacienājis otru bērnu. Reizēm radi vai viesi neprot iegādāties piemērotus kārumus – tad arī ļoti noder mājās esošo saldumu rezerves. Bērns apmeklē bērnu dārzu “Riekstiņš”, kas ir specializēta izglītības iestāde dažādu diētu nodrošināšanā un dara to ļoti rūpīgi un atbildīgi. Arī audzinātājām grupiņā vienmēr esmu atstājusi dažādus saldumus, lai bērnam būtu našķi dzimšanas dienās un citos pasākumos. Daļēji arī mēs ģimenē pielāgojamies jaunākā bērna vajadzībām. Ļoti reti apmeklējam sabiedriskās ēdināšanas vietas. Mājās reizēm visi lietojam produktus bez glutēna un piena, piemēram, pankūkas cepu visiem vienādas. Tomēr lielāko daļu produktus pērku atsevišķi katram bērnam.”

CITI ŠOBRĪD LASA
Pēc visām šīm pūlēm reizēm ātrāk, bet parasti pēc pusgada vai pat ilgāka perioda notiek pozitīvas izmaiņas bērna veselībā – viņš sāk normāli augt, mazinās bālums, vēdera sāpes un citi simptomi. “Ja viņa agrāk bija tieva un neauga, tad pēc apmēram pusgadu garas diētas ievērošanas viņa pusotra mēneša laikā kādus padsmit centimetrus izauga. Strauji. Mēs pat no sākuma sabijāmies, nesapratām, kas notiek,” pieredzē dalās Inese Putniņa. Par šo periodu, kad beidzot parādījušies uzlabojumi, mammas runā ar patiesu prieku un atvieglojumu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.