Foto-Shutterstock

Ūdens paliek sistēmā vienmēr 0

Agrāk izmantoja tikai čuguna radiatorus, kas bija masīvi un neizskatījās estētiski, arī apkopi tiem veikt ir sarežģīti. Konvektoru tipa radiatori izgatavoti no dzelzs, taču nav jābaidās, ka tie varētu sarūsēt. Modernās apkures sistēmas ir slēgtas un darbojas, ja ir noteikts spiediens. Tas nozīmē, ka sistēmā nevar iekļūt gaiss un līdz ar to skābeklis, kas rada rūsēšanai labvēlīgus apstākļus. Lai sistēma nerūsētu, to visā ekspluatācijas laikā nedrīkst iztukšot. Tiklīdz ūdens no sistēmas tiks izliets, sāksies korozijas process, ko apturēt vairs nevarēs. Protams, ierīko arī atgaisošanas un ūdens papildināšanas sistēmas. Nav ieteicams veidot vaļējas apkures sistēmas, kas darbojas ar pašteci un kam nepieciešamas resnākas caurules, jo tad skābeklim ir lielāka iespēja iekļūt sistēmā.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Lasīt citas ziņas

Privātmājās, kas netiek apdzīvotas visu ziemu, apkures sistēmās jālieto ūdens un etilēnglikola maisījums līdzīgi kā automašīnā. Attiecīgas koncentrācijas etilēnglikols nodrošina ūdens nesasalšanu. Turklāt šī ķīmiskā viela nebojā ūdensapgādes sistēmas elementus. Ko ziemā darīt ar dzeramā ūdens sistēmu? Ūdens no tās jāizlaiž, savukārt posmā, kur tas nav iespējams, ūdensvadā jāievieto speciāls elektrisks sildelements. Ūdens temperatūrai jābūt dažus grādus virs nulles.

Caurules paslēpes nespēlē

Apkures cauruļvadu sistēmām izmanto dažādu metālu vai plastmasas caurules. Tieši kausējamās plastmasas caurules ar stikla šķiedras armējumu patlaban ir pieprasītākās. Konkrētai vietai piemērotāko ieteiks pieredzējis meistars, taču jāņem vērā, ka modernās caurules nav nepieciešams paslēpt aiz papildu konstrukcijām – tās ir dizainiski pieņemamas un ir papildu siltuma avots telpā. Vienīgais ierobežojums – šīs caurules nevajadzētu pievienot tieši pie katla. Saslēgumu ar katlu izveido no metāla caurulēm, jo temperatūra tur ir visaugstākā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Granulu katla automātika nodrošina pastāvīgu ūdens temperatūru sistēmā, tāpēc radiatoriem jāierīko siltuma regulatori, lai sistēma būtu ekonomiskāka. Katrs radiators telpā dos tik daudz siltuma, kā noregulēts. Savukārt liekā siltumu izmantošanai mazajā lokā tiek ieslēgts ūdens sildītājs.

Vēl viena granulu apkures sistēmas atšķirība – katls darbojas vienmērīgi, tāpēc nav nepieciešama siltuma akumulācijas tvertne, kā tas ir malkas apkures sistēmās.

Dūmenis un UPS

Svarīgi ir izvēlēties apkures katlam piemērotu dūmvadu. Tam jābūt izolētam, ne tikai drošam, bet arī iekšpusē pietiekami siltam un tādam, kas nesvīst. Malkas katliem vajadzīgi resnāka diametra dūmeņi, bet granulu katliem, kuros tiek nodrošināta piespiedu gaisa plūsma, var izmantot tievākus dūmeņus, kas ir arī lētāki. Tomēr ar pārāk tievu dūmeņu izmantošanu nevajadzētu aizrauties.

Ierīkojot modernu apkures ierīci, nepieciešams cirkulācijas sūkni nodrošināt ar neatkarīgu elektroenerģijas avotu, kas ieslēgtos brīdī, kad tīklā pazūd spriegums. Īpaši svarīgi tas ir malkas apkures katliem, kas turpina sildīt ūdeni, līdz malka izdegusi. Sistēmā strauji kāpj temperatūra un spiediens, tāpēc var rasties nopietni bojājumi. Specializētajos veikalos nopērkamas UPS sistēmas līdzīgi kā datoriem, tomēr ir atšķirības. Tās spēj nodrošināt nepieciešamo jaudu sūkņu darbināšanai noteiktu laiku. Savukārt datoriem domātā sistēma nav paredzēta elektromotoru darbināšanai. Cirkulācijas sistēmas sūkņos ir tieši elektromotori. Apkures sistēmai domātās UPS maksā aptuveni 200 eiro.

Reklāma
Reklāma

Granulu katliem gan šīs sistēmas nav īpaši aktuālas, jo, atslēdzoties elektrībai, granulu padeve tiek pārtraukta un katls ātri nodziest. Katla elektronikas atmiņas nodrošināšanai te varētu izmantot arī datoriem domātās UPS sistēmas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.