Foto – Shutterstock

Nepārcensties ar noberšanu 0


Patiesībā ar pēdu aprūpi daudzi stipri pārcenšas. Viena no izplatītākajām kļūdām – lai no papēžiem nokasītu pārragojušās ādas slāni, pēdas vispirms tiek pamatīgi izvannotas un pēc tam ar lielu entuziasmu berztas un vīlētas. Cits pat liek lietā kādu asmenīti, lai lieko slāni nogrieztu. “Ūdenī pēdu āda ir izmērcēta, tāpēc tiek noņemta pārāk bieza atmirušo audu kārta. Pēc tam staigājot ir nepatīkama sajūta,” apraksta Iveta Skadmane-Šūmākere. “Spiediens pastiprināti kairina nervu galus, tāpēc bazālās šūnas sāk intensīvi dalīties, lai tos aizsargātu, – notiek tas, kas tautā jau labi zināms: jo vairāk pēdas apstrādā, jo intensīvāk veidojas ādas sabiezējumi.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šajos 5 datumos dzimušas īstas kompānijas dvēseles, viņi burtiski izstaro gaismu visur, kur iet
13 pazīmes, kas liecina – tavs partneris ir “toksisks” un zog tavu laimi 9
Ukrainas galvenais izlūks palika dzīvs – detaļas, kā Kijivai izdevās izjaukt “Putina vilku suņa” atentātu pret Budanovu
Lasīt citas ziņas

Paņēmienus un rīkus, kā nokasīt papēžu ādu, pārzina daudzi, taču par instrumentu kopšanu vai traumētās ādas aprūpi informācijas trūkst. Piemēram, pēdu vīles pēc lietošanas ir pilnas ar atmirušās ādas daļiņām. Vai tās tiek pietiekami notīrītas, dezinficētas? Savukārt pēdās pēc pārmērīgas beršanas var izveidoties plaisas. Ja vēl ir ādas problēmas, nākamajā reizē, lietojot tos pašus instrumentus, dziļi ādā tiek ieberzta infekcija. Nepietiek paskatīties jūtūbā vai vienreiz mūžā aiziet pie pedikīra, pavērot, kā viņš rīkojas, un tad darīt pašam! “Tad arī zobus varam mēģināt labot paši – kā misters Bīns,” pajoko mediķe. Pēdu kopšanas speciālista instrumenti ir dezinficēti un sterilizēti, citus izmanto tikai vienu reizi, bet mājas apstākļos tas īsti nav iespējams.

Tas gan nenozīmē, ka pats pēdu ādu vispār nedrīkst vīlēt, taču tas jādara maigi, vienā virzienā un bez mērcēšanas, tikai nedaudz samazinot keratozo slāni un neskarot dzīvos, jutīgos audus. Šādu apstrādi nedrīkst veikt arī pārlieku bieži – jāņem vērā, ka ādai nepieciešams aptuveni mēnesis, lai atjaunotos. “Vēlams mazāk vīlēt, bet lietot pēdu skrubi – tas būs saudzīgāks atmirušā slāņa noņemšanas veids. Pēc tam jāuzklāj krēms vai eļļa – notiks dziļāka mitrināšana,” iesaka speciāliste, piebilstot, ka efektu var pastiprināt, pēdas ietinot pārtikas plēvē un uzvelkot zeķes. Šādi pēdas jānotur 20 minūtes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ādas sabiezējumi nereti veidojas nepareiza pēdu noslogojuma dēļ. To iespējams novērtēt, veicot podometriju. Izvēloties piemērotus apavus un izmantojot īpašas zolītes ar supinatoriem, silikona uzmavas vai citus palīglīdzekļus, iespējams slodzi izlīdzināt.

Nagi kā puķes ziedlapiņas

Veseli kāju nagi ir maigi rozā un caurspīdīgi. Novirzes no normas – stipri sabiezējuši, drūpoši, iedzelteni vai brūngani, slāņaini, plankumaini, rievaini, ieauguši nagi – liecina par problēmām. Pirms ķeras pie kopšanas, jānoskaidro pārmaiņu cēloņi. Iespējams, pie vainas ir pārāk mazu apavu valkāšana – nagi pakļauti pastāvīgam triecienam vai spiedienam. Nagu izskatu maina arī infekcijas slimības, sēnīšu slimības un nagu psoriāze. Vēl viens iemesls var būt liekais svars. Tā vietā, lai nagu izskata maskēšanai lietotu laku, ieteicams apmeklēt podologu vai dermatologu.

“Neviens profesionālis neizteiks nedz kādas piezīmes, nedz pārmetumus, bet vienīgi centīsies palīdzēt,” kautrīgos iedrošina speciāliste.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.