Foto: vkuslandia/Shutterstock

Rauga mīklas stiķi un niķi – lai cepot pīrāgus nekas nenoiet greizi 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

VIDEO. Jauna latviešu sieviete veikusi eksperimentu, vai var izdzīvot ar 100 eiro mēnesī: “Es ļoti gribu ēst!” 93
FOTO, VIDEO. Krievu propagandas mediji Lielvārdes Ziemassvētku eglītē saskata svastiku 72
FOTO. Kā šodien izskatās pie mājas Bolderājā, kurai vakar, iespējams, iebruka griesti? 11
Lasīt citas ziņas

Dažkārt gadās, ka tikko izceptie speķa pīrādziņi ir cieti kā krams, mazi, nu – nekādi. Tā parasti notiek, ja kas greizi nogājis, gatavojot rauga mīklu.

Miltiem jābūt briedīgiem

CITI ŠOBRĪD LASA

Rauga mīklas izstrādājumu kvalitāte atkarīga no miltu labuma, rauga svaiguma, raudzēšanas temperatūras, mīklai pievienotā aizdara (cukurs, olas, taukvielas) un cepšanas režīma.

Liela nozīme ir miltu kvalitātei, lipekļa daudzumam tajos. Kā norādīts Anitas Bicānes sarakstītajā Jaunā konditora rokasgrāmatā, jo lielāks miltu lipekļa daudzums, jo tie briedīgāki: mīkla labi uzrūgst, no šīs mīklas gatavotie izstrādājumi ir poraini, čaugani un viegli. Pīrāgu un plātsmaizes cepšanai piemērotākie ir 405. un 550. tipa milti, kam ir liels lipekļa saturs.

Pirms mīklas gatavošanas miltus ienes siltā vietā stundu pirms izmantošanas, izsijā, lai ievadītu gaisu.

Pārējās mīklas sastāvdaļas

Kā šķidrumu izmanto pienu, ūdeni vai ieskābušu pienu. Ūdeni un pienu silda līdz 30–40 ºC – vasarā silda mazāk, ziemā – vairāk. Ieskābušu pienu nesilda. Jo vairāk šķidruma pievieno, jo lielāks mīklas iznākums.

Rauga mīklu irdina raugs. Var izmantot sauso, ko sajauc ar miltiem. Ja priekšroka tiek dota presētajam raugam, pirms pievienošanas mīklai to izšķīdina siltā ūdenī. Nelielā traukā iedrupina raugu un pievieno tik daudz silta ūdens, lai veidotos krējuma konsistences masa, piemēram, 20 gramiem rauga pievieno 1–2 ēdamkarotes ūdens.

Kā taukvielas izmanto sviestu vai margarīnu, vai augu eļļu nelielā daudzumā. Sviesta vai margarīna daudzums nedrīkst pārsniegt 40% no miltu svara.

Olas mīklai pievieno sakultā veidā pamata šķidrumam (ja nelielos daudzumos) vai arī saputotas ar cukuru un taukvielām (ja liels aizdara daudzums). Ja mīklai izmanto tikai olu dzeltenumus, tad izstrādājumi būs trauslāki. Savukārt, ja pievieno tikai baltumus, izstrādājumi ātrāk nobriest, sacietē.

Sāls mīklai vajadzīgs kā garšviela un miltu īpašību uzlabošanai, to ņem 10 gramu uz litru šķidruma.

Mīkla, kas pagatavota bez sāls vai arī tā ir par maz, sanāk ķepīga un izplūst. Ja sāli pievieno par daudz, tas bremzē rūgšanas procesu.

Nedrīkst pārmīcīt

Vispirms iejauc pašķidru mīklu: šķidrumam (pienam, ūdenim vai ieskābušam pienam) pievieno taukvielas, sāli, cukuru un uzsilda līdz 35–40 ºC. Pēc tam katlu noceļ no uguns un pievieno sakultas olas un trešdaļu paredzēto miltu. Tad pievieno atdzīvinātu raugu, pārējos miltus un mīca mīklu līdz gatavībai. Mīcīšanas ilgums atkarīgs no miltu kvalitātes, lipekļa satura tajos.

Pēc mīcīšanas (atspaidīšanas) mīklas rūgšanas ātrums pieaug, un apjoms palielinās. Atspaidot mīklu, veidojas ļoti smalkas, vienādas poras. Parasti atspaida 1–3 reizes.

Jo biezāka mīkla un stiprāks lipeklis, jo vairāk reižu mīkla jāatspaida. Bet nedrīkst pārmīcīt, jo tad sakrājas pienskābes pārpalikums, kas kavē rauga attīstību, un mīkla pēc kārtējās atspaidīšanas nekļūst irdena. Vēl viens trūkums – no šādas mīklas izceptiem pīrādziņiem vai maizītēm būs skāba garša.

Izstrādājumiem no labi uzrūgušas mīklas ir poraina struktūra, glīts izskats un patīkama garša. Ja pīrādziņi cepti no pārrūgušas mīklas, tie būs plakani, izplūduši, ar sliktu garšu.

Dažreiz, gatavojot rauga mīklu, raudzēšanas procesu vajag paātrināt vai palēnināt. Lai paātrinātu, pievieno vairāk rauga, trauku ar mīklu ievieto silta ūdens peldē vai paaugstina apkārtējās vides temperatūru. Bet, lai rūgšanas procesu paildzinātu, pievieno mazāk rauga, gatavo biezākas konsistences mīklu, nesilda šķidrumu un pazemina apkārtējās vides temperatūru.

Der zināt

• Miltu ražotāji uz šā produkta iepakojuma norāda skaitļus 405, 550, 812 un 1050. Jo mazāks skaitlis, jo milti smalkāk samalti un baltāki. Savukārt jo lielāks skaitlis, jo milti vērtīgāki uzturvielu ziņā (minerālvielas, šķiedrvielas, vitamīni).

• 405. tipa milti (Extra jeb augstākā labuma) ir visbaltākie un vissmalkākā maluma. Piemēroti, lai ceptu tortes, smilšu mīklas cepumus, vēja kūkas, vafeles.

• 550. tipa milti arī ir smalka maluma un gaiši. Universāli un plaši lietojami. Piemēroti rauga un kārtainajai mīklai, pīrāgiem, picām, pankūkām, kēksiem, vēja kūkām un eklēriem.

SAISTĪTIE RAKSTI

• 812. tipa milti (II šķira) ir mazliet tumšāki, taču tikpat smalki. Paredzēti galvenokārt maizes cepšanai, piparkūkām, arī sāļajiem pīrāgiem.

• 1050. tipa milti ir balti ar dzeltenīgu nokrāsu. Tos izmanto kviešu un kviešu–rudzu maizes izstrādājumu cepšanai.

24 dienu pārsteigumi: kā iepriecināt bērnus un pašam izgatavot adventes kalendāru?
Vai īrniekam jāmaksā par starpnieka pakalpojumu?
VIDEO. Atklāj jaunas garšas! Šitake saldējums ar meža ogām
pagatavot barotavu mazputniņiem? 2
VIDEO. Jauna latviešu sieviete veikusi eksperimentu, vai var izdzīvot ar 100 eiro mēnesī: “Es ļoti gribu ēst!” 93
FOTO, VIDEO. Krievu propagandas mediji Lielvārdes Ziemassvētku eglītē saskata svastiku 72
FOTO. Kā šodien izskatās pie mājas Bolderājā, kurai vakar, iespējams, iebruka griesti? 11
Meža īpašnieki noslēpties nevar – tiklīdz veikta inventarizācija, jau nākamajā dienā pagalmā ieripo uzpircēji
“Tas tiešām nebūs labs.” Eksperts prognozē, kāds būs 2023. gads Latvijas ekonomikā
Lasīt citas ziņas
Cik bieži un kam jāmazgā ceļa zīmes?
Vai ir samazināta PVN likme tūrisma naktsmītnēm, ja tās rezervē caur booking vai airnb? 1
Spageti sacepums ar spinātiem un baziliku
Gatavojam neparastu pamatni Adventes vainagam! 7
FOTO: 4 krāsas, kurām jābūt katrā Adventes vainagā 34
Iedzīvotāji satraukti – Pierīgā nedzird trauksmes sirēnas. Un, ja tā nebūtu mācību trauksme? 1
“Tas tiešām nebūs labs.” Eksperts prognozē, kāds būs 2023. gads Latvijas ekonomikā
Izmeklē augstas policijas amatpersonas dalību medībās, kurās nošauts viens no medniekiem
Kalvītis atklāj, līdz kuram brīdim “Latvijas gāze” ir nodrošinājusi dabasgāzes krājumus klientiem
FOTO, VIDEO. Krievu propagandas mediji Lielvārdes Ziemassvētku eglītē saskata svastiku 72
VIDEO. “Gribu tā, kā man ir labāk un ērtāk”: izskatīgā juriste Ieva Brante apstiprina, ka vairs nav precēta sieviete
VIDEO. Pie daudzdzīvokļu namiem Rīgā savairojušās žurkas 8
Jautā skatītājs: Vai NATO nedod ieročus Ukrainai, lai tā ātri neuzvarētu Krieviju?
FOTO. Kā šodien izskatās pie mājas Bolderājā, kurai vakar, iespējams, iebruka griesti? 11
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Apinis: Par sportu valdības deklarācijā un valdības deklarāciju sportā
21:47
Atzinība Frankam Gordonam
21:45
Rastorgujevu pagaidām nelaiž
21:45