Foto – SXC

Iesnas ārstē maigi 0


Saķerot iesnas, lielāko diskomfortu rada deguna aizlikums, kas rodas gļot­ādas iekaisuma un tūskas dēļ. Lai gan sintētiskie deguna pilieni ļoti efektīvi novērš gļotādas pietūkumu, parastu, akūtu ies­nu gadījumā ārste neiesaka tos lietot, jo šie pilieni sašaurina deguna asinsvadus, mazinot tā gļotādas apasiņošanu, tādēļ, ilgstoši lietoti, veicina tās sabiezēšanu, kā arī medikamentozo iesnu veidošanos. Dabas līdzekļu lietošanai šādu blakusefektu nav. “Deguna gļotādas tūsku var mazināt arī citādi – reflektori iedarbojoties uz deguna gļotādas receptoriem, piemēram, ieelpojot mentola, eikalipta, skuju ēteriskās eļļas vai lietojot dažādas ziedes, deguna pilienus, inhalējamos zīmulīšus, kuru sastāvā ir šīs eļļas,” skaidro ārste.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Beidzoties iesnām, deguna gļotāda nereti ir izteikti sausa un veidojas kreveles, kuras noņemot ir nepatīkamas sajūtas, pat sāpes. Šāda problēma vērojama arī daudziem cilvēkiem apkures sezonā. Tādos gadījumos ārste iesaka ēterisko eļļu vietā izvēlēties deguna pilienus vai ziedes, kas mīkstina un mitrina deguna gļotādu un veicina tās atjaunošanos, piemēram, pilienus vai aerosolus ar propolisu. Aptiekās pieejams arī propolisa šķīdums saulespuķu, smiltsērkšķu, olīvu vai rapšu eļļā, to lieto iekšķīgi pa tējkarotei divas trīs reizes dienā.

Arī “Via Una” otorinolaringologs Armands Auders uzskata, ka iesnu ārstēšanu labāk sākt ar dabiskām vielām. “Galvenais – noķert slimības sākumu un to apturēt. Ja iesnas tikko sākušās, labi palīdz pilieni un ziedes, kas satur ēteriskās eļļas, bet nopietnu, ilgu iesnu gadījumā, kas turpinās vairāk par nedēļu, vajadzētu apmeklēt ārstu,” viņš saka.

Pieredze

CITI ŠOBRĪD LASA

Fitoterapeits Artūrs Tereško: “Kad biju inficējies ar iesnām, pacietu dažas dienas temperatūru un sāpes acīs, košļāju propolisu, dzēru tējas imunitātes stiprināšanai, ēdu ķiplokmaizītes un šņaucu degunu, cik vajadzēja. Pēc četrām dienām biju atkal ierindā.”

Ko izvēlēties – deguna aerosolu vai pilienus

 Aerosoli ir ērtāk lietojami, to deva vieglāk dozējama, taču, ja deguna gļotāda stipri pietūkusi, zāles var nenokļūt dziļākajās deguna daļās, kur viegli iekļūst pilieni.

 Lai pilinot aktīvās vielas nonāktu deguna ejā, nevis ietecētu kaklā, galva jāatgāž atpakaļ un jāpagriež uz tiem sāniem, kurā nāsī pilina zāles.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.