Foto – Valdis Semjonovs

Koks jāspiež pie zemes 1


Lai audzētu saldos ķiršus, jārēķinās ar apmēram 500 – 1000 eiro izmaksām uz vienu hektāru. “Pļaušana, mēslošana, kopšana – tas viss prasa izdevumus. Ja pats dari, tad ir mazākas izmaksas, bet, ja piesaisti no malas, pakalpojumi kļūst dārgāki. Rindstarpu izpļaušanai ņemam pakalpojumu – dienas laikā to var izdarīt. Ja ir mazāka platība, to pats varētu izdarīt, bet lielākai platībai tas neder,” klāsta saimnieks. Vainaga veidošana neprasot lielas izmaksas, bet svarīgi ir nenokavēt pirmo momentu un neaizlaist koku debesīs, bet vajag to spiest uz zemi un sekot, lai apakšējie zari attīstās. Kad ķirsis izaudzis 2,5 – 3 m augstumā, tad var nogriezt tā galotni. Ja ķirsis izaug augstumā, tad augšējie zari ražo, bet ogām ir ļoti grūti tikt klāt 4 m augstumā.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Vēl pie izmaksām jāpieskaita appļaušana, ražas novākšana, ražas realizēšana. Visnepatīkamākās izmaksas esot tad, ja koks aiziet bojā un jāpērk stādi, kas Latvijā ir ļoti dārgi. Daļa audzētāju stādus labāk iegādājas Lietuvā, kur tie ir lētāki. Latvijā viens ķiršu stāds maksā ap 10 eiro, bet Lietuvā – 3,50, novērojis saimnieks. Lai ietaupītu izmaksas, viņš pats sācis ķiršus potēt, kas pašizmaksu samazina. Augu aizsardzības līdzekļus saimnieks lieto minimāli.

Vietējam tirgum

Uz jautājumu, cik rentabli ir ķirši, saimnieks attrauc – ķirši ir vienīgie, kas atmaksā savu darbu un uzturēšanu. Ķiršus nākas piegādāt klientiem darbavietās, kur cilvēki pasūta pa 50 – 60 kg ķiršu ogu. Citur tos būtu grūti realizēt, jo cilvēkus nevarot pārliecināt, ka tie ir Latvijas ķirši. “Tie ir diezgan lieli un skaisti, bet garša ļoti atšķiras no poļu ķiršiem, kas ir lieli, cieti, bet bez aromāta un garšas. Mūsu ķirši ir daudz mīkstāki, ar spēcīgāku aromātu un garšu. Vietējie jau mūsu ķiršus pazīst, bet, ja aizbraucu citur, tad netic,” stāsta saimnieks. Pērn izdevies novākt ap tonnu ogu, bet lielu daļu apēduši putni. Tieši putni ir viena no lielākajām problēmām, kas ražas laikā sevišķi centīgi apskādē dārzu. Iepriekš postu nodarījuši strazdi, bet pērn postošus uzlidojumus veica kovārņi. Saimnieki putnu biedēšanai lieto atbaidīšanas sistēmu ar 10 putnu baiļu kliedzieniem, kas kādu laiku palīdz.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atkarībā no ogu kvalitātes ķiršu cena ir 2,50 – 3 eiro/kg, bet zemākas kvalitātes ogas saimnieki realizē par mazāku cenu. Ražas novākšanā lielākoties viņi paši tiek galā, jo ģimenē aug pieci bērni, kas ir labi palīgi saimniekošanā. Ražu ilgi neuzglabā, lai to var realizēt pēc iespējas ātrāk. Ja dienu divas pēc nolasīšanas ķirši vēl ir spīdīgi, tad ceturtajā dienā tie jau paliek matēti, mīkstāki un nav vairs tā svaiguma.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.