Foto – Shutterstock

Padomi 0


• Sēņu sporas saglabā dzīvotspēju diezgan ekstremālos apstākļos, pat -30 °C un +60 °C. Gludinot kokvilnas apakšveļu un zeķes, var radīt sēnēm nelabvēlīgu vidi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Kokteilis
FOTO. Didrihsones sekotāji viņai sagādājuši nepatīkamu pārsteigumu: “Es tiešām nezināju, ka kāds to var izdarīt…”
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

• Kāju sēnīšu gadījumā apavus vēlams dezinficēt ar aptiekās nopērkamu 40% formalīna šķīdumu – to uzpilina uz papīra salvetes, ievieto apavos un trīs diennaktis tur necaurlaidīgā maisiņā. Var izmantot preparātu Chemisept FG, profilaktiski apstrādājot gan ādu, gan apavus.

Cirkšņa sēnītes pazīmes

Epidermofītija (epidermophytia; no grieķu valodas epi – uz, virs, derma – āda, phyton – augs) ir infekcioza slimība, ko ierosina patogēnā sēne Epidermohyton inguinale, kas bojā ādas raga kārtu un var izraisīt iekaisumu ādas dziļākajos slāņos.

CITI ŠOBRĪD LASA

• Apsārtums, nieze, izsitumi, sulojošs iekaisums cirkšņu, dzimumorgānu zonā, kas var paplašināties. Dāmām zem krūtīm, krokas dziļumā, var veidoties pat plaisas. Perēkļa centrālā daļa kļūst gaiša, malas – sarkanas, ar krevelītēm.

• Infekcijas avots – slims cilvēks vai viņa lietotie priekšmeti. Īpaši labvēlīga vide ir ādas nobrāzumi un pastiprināta svīšana.

• Inkubācijas perioda laikā, dažās dienās, patogēnā sēne ieaug ādas raga kārtā, un slimība, ja to neārstē, var kļūt hroniska.

7 riska faktori

1. Pastiprināta svīšana

2. Tuklums

3. Pārāk apspīlēts apģērbs

4. Reti mainīta apakšveļa

5. Dvieļu, apģērba, gultasveļas koplietošana

6. Publiskas pirts, vannas, dušas, ģērbtuves izmantošana

7. Imūnās sistēmas traucējumi

Konsultējusi dermatoveneroloģe Zinaida Plavoka

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.