Foto – Shutterstock

Operācija vai zāles mūža garumā 0


Ja cilvēkam konstatēta šī bīstamā slimība, ārstu konsilijs piecu cilvēku sastāvā lemj, vai trombu iespējams izoperēt vai ne. Papildus tiek saņemtas konsultācijas arī no kolēģiem Vīnē. Ja operāciju var veikt, tā ir gana sarežģīta, jo jāatdzesē pacienta ķermenis un jāapstādina asinsrite.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Ja operēt nevar, cilvēkam visu atlikušo mūžu jālieto medikamenti.

– Valsts kompensē zāles, kas nav tik efektīvas, taču kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļauts medikaments, kurš tiešām ļautu pacientam labi justies, strādāt un ilgāk dzīvot, – stāsta Andris Skride. Viņš piebilst, ka medikaments ir dārgs – gadā tas izmaksā aptuveni 28 000 eiro. – Ja cilvēks atbilst individuālās kompensācijas nosacījumiem, viņam tik un tā pašam jāsedz puse summas, tātad mēnesī vairāk nekā 1000 eiro. Mūsu pacienti parasti nevar to atļauties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pieaugot ķirurģijas iespējām, aptuveni 70% hroniskas trombemboliskas pulmonālās hipertensijas pacientu iespējams veikt operāciju, bet galējās stadijās – plaušu transplantāciju ārvalstu klīnikās, kam arī nepieciešami līdzekļi.

Andris Skride atzīst: – Varam droši teikt, ka diagnozi atklājam tikai piektajai daļai pacientu un to izdarām galvenokārt ar datortomogrāfijas metodi, injicējot kontrastvielu, taču izmeklējuma laikā nav redzamas slimības agrīnās pazīmes, kas varētu būt aptuveni pusei izmeklēto pacientu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.