Foto-Shutterstock

Vai cietes saturs kartupeļos atkarīgs vien no šķirnes? Atbild eksperts 0

Jautājums. Vai cietes saturs kartupeļos atkarīgs tikai no šķirnes īpašībām, vai arī to var paaugstināt ar labvēlīgākiem audzēšanas apstākļiem? Guntis Kuldīgas novadā.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 3
Lasīt citas ziņas

Pēc Priekuļu pētniecības centra Kartupeļu selekcijas grupas vadītājas Ilzes Skrabules teiktā, cietes sastāvs kartupeļos atkarīgs gan no šķirnes, gan saules. Saulainām dienām jābūt laikā, kad veidojas bumbuļi un notiek cietes uzkrāšanās, respektīvi, jūlijā–septembrī.

Ciete satur karstā ūdenī šķīstošo amilozi (20–28%) un nešķīstošo amilopektīnu (72–80%). Kartupeļu miltainību nenosaka tikai cietes daudzums bumbuļos, bet arī to šūnu apvalka uzbūve.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Šogad laiks nebija nedz karsts, nedz pārāk vēss, tādēļ cietes saturs kartupeļos uzkrājās pietiekams. Izņēmums ir reģionos, kur kartupeļiem pavasarī aizkavējās attīstība un arī novākšanas laiks, kas vēl sakrita ar lielajām lietusgāzēm, tā apdraudot ražas kvalitāti, – teic selekcionāre.

Cietes ražošanai izmanto nīderlandiešu un vācu šķirnes, to skaitā Latvijā izveidotās kartupeļu šķirnes ‘Brasla’ un ‘Imanta’. Piemēram, vidēji vēlīnajai ‘Braslai’ bumbuļi ir ļoti miltaini (satur 17–18 % cietes), vārot tie strauji izjūk, tāpēc lieliski noder kartupeļu biezputras gatavošanai.

Savukārt iegūt tādas konsistences bumbuļus, kas noderētu kā piedeva gaļas ēdieniem, prasa no saimnieces lielu pieredzi, jo, lai kartupeļi ‘Brasla’ neizšķīstu, tie jāvāra uz nelielas liesmas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.