Foto – Shutterstock

Runā jau visādi, bet kā ir patiesībā? Vai rabarberi ēdami arī pēc Jāņiem? 0

Esmu dzirdējusi, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem. Pēc tam tie kaitējot veselībai. Vai tā patiešām ir? Jautā Marta A.

Reklāma
Reklāma
“Sistēma samals putekļos ikvienu!” Transporta ministra mistiskā nāve līdz kaulam pārbiedējusi Krievijas eliti 75
3 dejas = 600 eiro? Vecāki soctīklos diskutē par neprātīgām izmaksām Skolēnu Dziesmu un deju svētkos
Gliemeži nāvīgi baidās no šī auga – ar to dārzam vajadzētu būt drošam 5
Lasīt citas ziņas

Ārsts-fitoterapeits Artūrs Tereško stāsta, ka pēc Jāņiem jau pāraugušajos, brangajos rabarberu kātos pieaug skābeņskābes daudzums. Skābeņskābe viegli šķīst ūdenī, bet, saistoties ar metālu joniem, veido ūdenī grūti šķīstošus sāļus – oksalātus, kas kuņģa-zarnu traktā traucē kalcija uzsūkšanos organismā.

Turklāt oksalāti viegli nokļūst asinīs, arī tur saistās ar kalciju un palielina oksalātu daudzumu asinīs, kas bīstami cilvēkiem ar vairogdziedzera darbības traucējumiem, bērniem un grūtniecēm, jo kalcija deficīts var izraisīt muskuļu krampjus, traucēt asinsreci.

CITI ŠOBRĪD LASA

Paaugstināts oksalātu saturs asinīs rosina nierakmeņu veidošanos.

Lieliem rabarberu cienītājiem jāzina, ka skābeņskābes pretlīdzeklis ir ābolu etiķis.

To lieto pa tējkarotei uz glāzi ūdens 2–3 reizes dienā. Tam der arī piens, jo satur daudz kalcija un tādējādi kavē skābeņskābes nokļūšanu no zarnu trakta asinīs.

Atbrīvoties no skābeņskābes rabarberos var, tos iztvaicējot divdaļīgajā sulu tvaicējamajā katlā: apakšējā ielej ūdeni, bet augšējā ieber sagrieztus rabarberus. Karsējot katlu uz uguns, pa augšpusē esošo caurulīti iztek iztvaicēts sulas koncentrāts, bet skābeņskābe paliek biezumos.

Lai rabarberus droši ēstu arī pēc Jāņiem, pāraugušos kātus izrauj, lai vietā augtu jaunie, kuros skābeņskābe būs pieļaujamā daudzumā. Tā iespējams paildzināt rabarberu prieku visas vasaras garumā.

Der zināt!

Rabarberos ir daudz C vitamīna, arī A, E, PP, K1 un B grupas vitamīni, rutīns, nātrijs, kālijs, kalcijs, magnijs, dzelzs, jods, selēns, varš, pektīni, ābolskābe, dzintarskābe, skābeņskābe, cukuri, miecvielas, flavonoīdi un citas vērtīgas vielas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.