Daugavpils “Padomju nama” būvniecība 1953. gada žurnālā “Zvaigzne”.
Daugavpils “Padomju nama” būvniecība 1953. gada žurnālā “Zvaigzne”.
Arhīva foto

1953. gada 11. aprīlī. Būvē “Liepājas apgabala Padomju namu”, kam jāprezentē padomju varas vērienu 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 75
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Pirms 70 gadiem Latvijas kompartijas centrālais laikraksts “Cīņa” ziņoja par Liepājas apgabala nama būvniecības gaitu: “Mūrnieki nolēmuši līdz 1. maijam uzcelt otrā stāva un sākt būvēt trešā stāva sienas. Kompleksā brigāde, ko vada republikas labākais mūrnieks biedrs Ošenieks, ik dienas veic pusotras normas.”

Tajā pašā rakstā tika ziņots arī par analogas apgabala pārvaldes ēkas celtniecības gaitu Daugavpilī: “Padomju nama jaunceltnē pašaizliedzīgi strādā kompleksās saimnieciskā aprēķina brigādes mūrnieku Donata Cvirkoviča un Ivana Kravceviča vadībā. Lietojot Maskavas un Staļingradas izcilo celtnieku labākos darba paņēmienus, šīs brigādes ik dienas izpilda vairāk nekā pusotras normas katra.” Laikraksts tāpat mundri ziņoja par ietaupītajiem būvmateriāliem, tos “racionāli izmantojot”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemērojot vienotus administratīvā iedalījuma principus visā PSRS, 50. gadu sākumā arī okupētajai Latvijai paredzēja trīs apgabalus – Rīgas, Liepājas un Daugavpils. To pārvaldes vajadzībām 1952. gadā sāka steidzīgi celtas jaunas administratīvās ēkas. Daugavpils “Padomju namam” vajadzēja kļūt par lielāko namu pilsētā. “Monumentālā četru stāvu ēka aizņems veselu kvartālu. Ēkas ārpuses apdare būs veidota no rozā granīta akmeņiem ar pulētu cokola jostu. Galvenās ieejas durvis būs apveidotas ar taisnleņķa pilastriem skaistā arhitektūras veidojumā.

Celtnes sienas būs gaiši pelēkā krāsā. Padomju namu ieplānots beigt un nodot ekspluatācijā 1954. gadā. Šogad pabeigs mūrēt sienas un nosegs jumtu,” šajā pašā dienā rakstīja “Padomju Daugava”. Tāpat “Liepājas apgabala Padomju namam” vajadzēja reprezentēt padomju varas vērienu un būt par vienu no lielākajiem pilsētā.

Taču Staļina nāve padomju funkcionāriem ļāva racionālāk paraudzīties arī uz pārvaldes jautājumiem un jau pēc dažām nedēļām no idejas par apgabaliem okupētajā Baltijā atteicās par labu rajonu sistēmai.

Tādējādi sanāca, ka 1953. gadā vēl nepabeigto ēku nodeva Daugavpils Pedagoģiskajam institūtam, tagadējai Daugavpils Universitātei, bet Liepājas “Padomju namā” 1954. gadā iekārtojās Liepājas Pedagoģiskais institūts, tagadējā Liepājas Universitāte.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.