Foto – LETA

Ar ko aizstāt gaļu 0

“Vai vecam cilvēkam ir veselīgi gavēt reliģisku apsvērumu dēļ, atsakoties no gaļas?” IEVA ĀBOLA

Reklāma
Reklāma
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
“Kā krāpnieks zināja, ka neesmu izņēmusi paciņu?” Lasītāja atmasko neīsto “Latvijas Pastu” 1
Lasīt citas ziņas

Visbiežāk gavēņa laikā kristieši atsakās no gaļas, retāk – arī no zivīm, olām u.c. dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Ja kaut kāda iemesla dēļ jau pirms gavēņa nelietojāt konkrētus produktus, piemēram, pienu un tā produktus, un vēl atteiksieties no gaļas, organisms nesaņems tam nepieciešamās olbaltumvielas. Tas īpaši attiecas uz veciem cilvēkiem, kuriem ikdienas uzturā pilnvērtīgas gaļas ir maz (sardeles vai pelmeņus par tādu nevar uzskatīt!). Turklāt gaļa ir arī dzelzs, minerālvielu un vitamīnu avots.

CITI ŠOBRĪD LASA

Diētas ārsts Andis Brēmanis uzskata, ka arī gavēņa laikā uzturam jābūt daudzveidīgam, taču veselam cilvēkam, kuram līdz šim bijis pilnvērtīgs uzturs, atteikšanās tikai no vienas produktu grupas īstermiņā lielu ļaunumu nenodarīs.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Aija Blija iesaka gaļas produktus aizvietot ar zivīm, savukārt dzelzs uzņemšanai lietot granātābolus. Diemžēl šajos augļos ir daudz skābju, kas var izraisīt zarnu vai kuņģa darbības traucējumus, it īpaši, ja ir gastrīts.

Gaļu vēl var aizstāt ar pākšaugiem, graudaugiem, piena produktiem, riekstiem un soju, jo to sastāvā arī ir olbaltumvielas. Lai gan olbaltumvielu bioloģiskās vērtības ziņā gaļa ir pusotras reizes vērtīgāka nekā pākšaugi, LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesors Imants Atis Skrupskis izceļ organisma spēju labāk izmantot pākšaugu ogļhidrātus un nepiesātinātās taukskābes. Pākšaugos ir arī šķiedrvielas, kas veicina gremošanas sulu izdalīšanos, sasaista un izvada no organisma lieko holesterīnu un taukus, palēnina ogļhidrātu un tauku uzsūkšanos. Savukārt pektīnvielām piemīt pretiekaisuma īpašības un spēja piesaistīt kaitīgos metālus un radioaktīvo piesārņojumu, ko organisms uzņem no gaisa, ūdens un produktiem.

Gan gavēnī, gan pārējā laikā jālieto daudz šķidruma, it īpaši – tīrs ūdens, arī zāļu tējas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.