Foto – Shutterstock

Sausas un nogurušas 0

Parasti acis mirkšķinām 13–15 reižu minūtē, taču, koncentrējoties darbam, tas mēdz notikt tikai reizi minūtē. Asaru plēvīte izžūst, acu priekšējā epitēlija šūnas noārdās, bojājas radzene, un jūtams diskomforts.

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 69
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 121
Lasīt citas ziņas

Adot vai lasot grāmatu, skatāmies uz leju un acis ir atvērtas vien dažu milimetru platumā, tāpēc rodas pavisam mazs laukumiņš, no kura asarām iztvaikot, taču, raugoties uz datora monitoru, tas ir daudz lielāks, jo skatiens vērsts taisni uz priekšu.

Visbiežāk acis par pārpūli neliek manīt. Tikai pēc lielas slodzes jūtams nogurums un graušanas sajūta. Kairinājuma un skābekļa trūkuma ietekmē asinsvadi paplašinās un acis kļūst sarkanas. Kontaktlēcas acis kairina vēl vairāk un aiztur daļu skābekļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Asaru plēvītes kvalitāti ietekmē dažādi faktori – vispārējais veselības stāvoklis, lietotie medikamenti, apkārtējā vide, acu kosmētika u.c. Reizēm acis asaro, taču ir sausas, jo asaras nav kvalitatīvas. Lai tās uzlabotu, var lietot uztura bagātinātājus, kas satur A un E vitamīnu, kā arī neaizstājamās taukskābes. Vispārējai acu labsajūtai noderēs preparāti ar melleņu un žibulīša ekstraktu, luteīnu, folijskābi.

Pārbaudīt redzi

Ikvienam reizi gadā derētu pārbaudīt redzi, ja speciālists nav ieteicis to darīt biežāk. Nevajag mulst, ja optometrists jautā par nodarbošanos un hobijiem. Katrai profesijai ir sava specifika, un ārsts pēc tās vērtē, kuras redzes funkcijas jāizmeklē padziļināti un kam jāpievērš uzmanība. Svarīgs ir ne tikai redzes asums, kas mums šķiet pats galvenais, bet arī citas funkcijas, piemēram, acu muskuļu spēja saspringt un atslābt.

Ne vienmēr, rodoties problēmām, uzreiz vajadzīgas brilles. Reizēm pietiek mainīt darba režīmu un izpildīt acu vingrojumus asinsrites un vielmaiņas uzlabošanai.

Noteikti nevajadzētu ignorēt galvas un acu sāpes, kas rodas, noslogojot redzi, un laikus doties pie speciālista. Piemēram, uz pieri izstarojošas galvassāpes bieži ir saistītas ar redzi un tiek novērstas, nēsājot brilles.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.