LETA/AFP

Piena maisījumi bērniņiem 0

“Mazulītis nav vainīgs…” – tāds nosaukums tika dots projektam, kuru, pateicoties A/S “Latvijas valsts meži” atbalstam un sadarbojoties ar labdarības organizāciju Ziedot.lv, Rīgas Dzemdību namu un Latvijas Infektoloģijas centru, biedrība Agihas īstenoja aizvadītā gada garumā. Projekta ietvaros tika sniegts atbalsts katram jaundzimušajam bērniņam, kura mamma ir HIV pozitīva vai AIDS slimniece. “Katra šī sieviete saņēma mākslīgā piena maisījumu, ar ko barot savu bērniņu, jo, kā zināms, krūts piens ir viens no lielajiem riskiem, kā inficēt savu bērnu,” norāda Andris un piebilst, ka ik gadu no 70 – 80 bērniņu piedzimst HIV inficētām mātēm vai AIDS slimniecēm. Par laimi, vismaz 85% bērnu piedzimst veseli, tāpēc mammas krūts piena izslēgšana no uztura ir tik svarīgs priekšnosacījums mazuļa veselībai. “Projekta “Mazulītis nav vainīgs…” ietvaros minētās jaunās māmiņas nodrošinājām ar mākslīgā piena maisījumiem un pirmo pudeli. Projekts ilga deviņus mēnešus, un šajā laikā Rīgas Dzemdību namā piedzima 36 bērni, kuri bija mūsu mērķauditorija. Pūriņam klāt devām arī informāciju, kur mammai jāvēršas, lai viņa varētu turpināt piedalīties programmā. Nosacījums bija stāties uzskaitē Latvijas Infektoloģijas centrā, protams, ja tas vēl nebija darīts, un regulāri veiktas veselības pārbaudes bērnam. Līdzestība bija 100 procentu. Ja iepriekšējos gados mediķiem bija jāzvana bāriņtiesām un jāmeklē šie bērni, tad mūsu projekta laikā visi Rīgas Dzemdību namā dzimušie bērniņi ir ārsta uzskaitē, un arī viņu mammas saņem terapiju. Šie 50 vai 60 eiro mēnesī, kas mammai būtu jātērē par piena maisījumu, spēlēja lielu lomu,” biedrības Agihas vadītājs ir gandarīts par paveikto arī tāpēc, ka piena maisījumus izdevies iegādāties lētāk, nekā sākotnēji plānots, tamdēļ bijusi iespēja palīdzēt mammām, kuras savus bērniņus dzemdējušas pirms projekta sākuma.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

Lieliskie rezultāti iedvesmojuši biedrības pārstāvjus arī šogad piedalīties konkursā par šī projekta realizāciju. “Šogad aptversim visu valsti, jo 1. martā projekts ir apstiprināts, un esam jau sākuši darboties tā ietvaros. Līdz gada beigām palīdzību sniegsim 70 jaundzimušajiem bērniem. Esam priecīgi, ka varam aptvert visu valsti, jo mūsu demogrāfiskajā situācijā katrs bērns ir svarīgs, lai viņš izdzīvotu un neaizbrauktu no valsts. Pērn, noslēdzot projektu, rakstījām atklātas vēstules Ministru prezidentei, Labklājības ministrijai, Saeimas Sociālo lietu komisijai un citiem, lai piena maisījumu izdale tiktu iekļauta valsts programmā. Pagaidām risinājuma nav, taču nevar būt tāda situācija, ka rūpes par šādiem bērniem uzņemas tikai sabiedrība un nevalstiskās organizācijas,” uzsver Andris Veiķenieks.

Īstenojot projektu “Mazulītis nav vainīgs…”, radās nākamā iniciatīva, kas realizēta aizvadītā gada nogalē. Andris stāsta: “Runājot ar māsiņām Latvijas Infektoloģijas centrā, noskaidrojām, ka daudziem bērniem nav rotaļlietu, jo mammai nepietiek naudas šādām lietām. Pirms Ziemassvētkiem rīkojām akciju, kurā aicinājām ziedot rotaļlietas bērniņiem, kuru mammas ir HIV inficētas vai AIDS slimnieces. Sabiedrības atsaucība nebija ļoti liela, taču tāda bija, un īpašu paldies mūsu biedrības vārdā vēlos izteikt uzņēmumam, kas šī gada sākumā atveda četrus lielus maisus ar jaunām, labām rotaļlietām. Viņi gan vēlējās palikt aiz kadra un nenosauca savu vārdu, taču dāvanas bija ļoti pārdomātas un nelietotas, turklāt starp attīstošajām spēlēm bija arī viens piena sūknis. Tagad, kad bērns ar mammu ierodas pie sava ārsta nodot asins analīzes, viņš saņem arī dāvaniņu. Vismaz kāds prieks…”
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.