Ahmadu kopā ar tanti un trīs ģimenēm no Afganistānas līdz Latvijai 10 dienās atgādāja cilvēku kontrabandists. – Izlaida no autobusa un teica – te ir Eiropa, ejiet, un mēs gājām…, – stāsta afgāņu jauneklis. Foto – Ilze Pētersone

Kontrabandisti – 
ātri un nežēlīgi 8


– Noķerto robežpārkāpēju procents ir lejupslīdošs ne mūsu labā, – atzīst Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Dienesta organizācijas pārvaldes priekšnieks Mariks Petrušins (attēlā). Iepriekš pēc robežsargiem saprotamām pazīmēm optimistiski rēķinājuši, ka izdodas notvert ap 80 līdz 90% nelegālo imigrantu, pirms trīs gadiem cipars noslīdējis līdz 70%. – Šobrīd, pieaugot pārkāpumu masai un nelegālo imigrantu organizētībai, dod Dievs, ka ir 60%, – viņš piesardzīgi vērtē robežu sargātāju panākumus. Aprēķins balstīts pēc pēdām, kas uzietas uz robežas, kā arī kaimiņu lietuviešu informācijas, kuri arvien biežāk ziņo par robežpārkāpējiem, kas ienākuši no mūsu puses. Lietuva šogad uzrādījusi 150 gadījumus, Latvija no tiem apstiprinājusi 90.

Reklāma
Reklāma
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Ja tā labi padomā, nav jābūt lielam meistaram, lai pārietu valsts robežu, kura ne ar ko neatšķiras no meža vai parasta krūmāja. Pēdējos pāris gados arvien mazāk gadās, robežsargu valodā runājot, tūristu, kurus notvert esot daudz vienkāršāk. Deviņos no desmit gadījumiem cilvēku pārvešana notiek organizēti – biznesa “nišu” ieņēmuši profesionāli cilvēku kontrabandisti, meistari gan loģistikā, gan pēdu jaukšanā. Ātrākais un populārākais variants – atved nelegāļus līdz robežai, izsēdina, bet otrā pusē uz ceļa jau gaida transports. – Bija mums gadījums, kad uz robežas skatāmies – re, kur cilvēku pēdas un te kaut ko vilkuši. Nevar saprast, kas par sliedēm? Kad viņus noķērām, izrādās, koferīšus uz ritenīšiem ripinājuši pāri. Kā no Šeremetjevas lidostas – tā ar rokas bagāžu un lidostas birku lec mašīnā. Organizācija, ar visām ērtībām, – raksturojot situāciju, pasmaida Petrušins.

Noteikumi kontrabandistiem stingri – ja ieceļotājs netiek pārējiem līdzi, atstāj to mežā. Šādi dzīves gals pienācis kādam sīrietim, kuru Latvijas pierobežā, Viļakas pusē, mirušu atrada robežsargi. Tikai pēc kāda laika, kad Igaunijas robežsargi ostā aizturēja viņa ceļabiedrus, uzzinājuši, ka vīram kļuvis slikti ar sirdi, taču pavadonis nav ļāvis saukt “ātros”. Piedraudējis, ka arī pārējie paliks turpat. Ir gadījumi, kad imigranti nosalst, bet pirms pāris gadiem kāds vjetnamietis noslīcis Daugavā. 12 cilvēku grupa peldējusi pāri upei – pavadonis un mantas laivā, paši – peldus, turoties pie striķīšiem. Pārcēlājs, pamanījis otrā krastā ko aizdomīgu, nobijies un palaidis drošības auklas vaļā. Krastā izpeldējuši tikai 11 cilvēki.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Šis bija viens no retajiem gadījumiem, kad nelegālie imigranti piekrita liecināt pret pārvadātāju, bija dusmīgi, ka līdzbiedrs aizgājis bojā. Kontrabandists dabūjis vien sešu mēnešu cietumsodu – pārāk maigus sodus tiesa viņiem piemēro, – uzskata Petrušins.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.