Foto – Shutterstock

Pēdu aprūpe mājās 0


Kājas katru dienu vajag mazgāt +36…+38 °C ūdenī. Ziepes labāk lietot tikai īpašas nepieciešamības gadījumos, jo tās sausina ādu. Ūdenim vēlams pievienot ozola mizu, kumelīšu vai kliņģerīšu novārījumu, kam piemīt antibakteriālas īpašības.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Pēc mazgāšanas kājas nosusina, neberžot ādu. Diabēta slimnieks pēdas var viegli savainot pat ar frotē dvieli. Īpaši rūpīgi jāizslauka pirkstu starpas, jo mitra, silta un tumša vide ir labvēlīga sēnīšu infekcijas attīstībai.

Nomazgātās pēdas ieziež ar krēmu – vasarā ar mitrinošu, bet ziemā ar barojošu. Vienīgi to nedrīkst smērēt starp pirkstiem, lai nerastos izsutums. Šajās vietās lieto tikai speciālas diabēta slimniekiem paredzētas putas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc tam pēdas aplūko spogulī, lai pārliecinātos, vai nav radies kāds savainojums, noberzums vai tulzna, jo neapstrādātā brūcē var iekļūt infekcija.

Tulzna jāpārdur ar dezinficētu adatiņu, bet tās apstrādi labāk uzticēt kādam no mājiniekiem vai speciālistam. Pēc tam uzliek tīru marles pārsēju, ko piestiprina ar tīkliņu vai elpojošu plāksteri.

Ja uz pēdām radušies nobrāzumi vai skrāpējumi, ieteicams izmantot 0,9% nātrija hlorīda sāls šķīdumu un antiseptisku līdzekli, bet pēc tam cietušo vietu pārsiet ar sausu marli un uzlīmēt plāksteri.

! Ievainotu ādu apstrādā ar speciāliem šķīdumiem, putām vai ziedēm, kas veicina brūču dzīšanu, audu atjaunošanos un nepieļauj infekcijas attīstību. Tādi, piemēram, ir sudrabu saturoši līdzekļi.

Iekaisumu var mazināt:

• ar sāls kompresēm, ko gatavo, ņemot ēdamkaroti sāls uz glāzi silta ūdens, un patur 15 minūtes trīsreiz dienā;

• ar rūpīgi izšķīdināta sāls vanniņām.

Šādi gan drīkst ārstēties tikai līdz laikam, kamēr tiek pie speciālista.

Sabiezējumus uz papēžiem noņem ar speciālu pēdu vīli, kad āda ir sausa. Neiropātijas gadījumā vēlams palūgt to izdarīt kādam citam, lai ādu nenovīlētu par daudz.

Lai nostiprinātu mazās locītavas un saites, kā arī uzlabotu asinsriti, pēdas ieteicams vingrināt – no rīta pamostoties, izkustināt uz augšu un leju, izapļot uz vienu un otru pusi, nostiept un atliekt pirkstus. Tās ieteicams trenēt, arī skatoties televizoru, piemēram, ripināt bumbiņas ar adatiņām jeb ezīšus, vai arī censties pacelt ar pirkstu galiem dvielīti vai salveti no grīdas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.