Foto – Shutterstock

* 0


Reizēm pacienti ir neizpratnē, kāpēc, veicot elektrokardiogrāfiju slimnīcā vai poliklīnikā, vienmēr jānovelk zeķes vai zeķbikses, turpretī neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsti to neliek darīt. Kardioloģe Ilze Zandarte skaidro, ka visprecīzāko atbildi var iegūt, ja pacients zeķes novilcis – tad uz kājām liekamajam elektrodam ir labāka saskare ar ķermeni. Bet var arī pilnībā paļauties uz vienkāršākā veidā iegūtu elektrokardiogrammu, jo tā parādīs būtiskas problēmas ar sirdi. Ātrajai palīdzībai svarīgi ir saprast, vai pacients jānogādā slimnīcā. Ja elektrokardiogrammā redzamas pārmaiņas, pacientu vienmēr stacionē.

Reklāma
Reklāma

*

“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Ja parastajā elektrokardiogrammā nav iespējams pārliecināties par sirds veselību, ārsts var izrakstīt diennakts elektrokardiogrammu jeb tā saukto Holtera monitorēšanu, kad ar ķermenim piestiprinātu EKG monitoru (vadiņiem un mazu kastīti) pacientam jāstaigā (jākustas, nevis jāguļ gultā vai jāatpūšas) 1–2 diennaktis. Visu šo laiku noris pieraksts, ko pēc tam analizē kardiologs un izdara slēdzienu.

*

Holtera monitorēšanas laikā pacients var veikt ikdienišķās aktivitātes, vienīgi nav atļauts iet dušā, vannā, apmeklēt peldbaseinu, jo aparatūra nedrīkst saskarties ar ūdeni. Kad pagājis noteiktais laiks, pacients ar EKG monitoru dodas atpakaļ uz iestādi, kur viņam to noņem un ārsts izvērtē mērījumu rezultātus.

*

CITI ŠOBRĪD LASA

Elektrokardiogrāfija ir viena no galvenajām miokarda infarkta diagnostikas metodēm, turklāt tā var atklāt arī infarkta iespējamos draudus. Tā sniedz informāciju par sirds asinsvadu stāvokli un ritma traucējumiem. Elektrokardiogramma arī ļauj konstatēt plaušu artērijas trombemboliju vai elektrolītu pārmaiņas.

*

Ja pacients jūt spiedīgas sāpes krūtīs, jo īpaši slodzes gadījumā, noteikti jāveic elektrokardiogrāfija. Arī tad, ja pacients jūt pārsitienus, sirds ritma pārbaude jāsāk ar kardiogrammu.

*

Lai izvērtētu sirds asinsvadu tālākas izmeklēšanas nepieciešamību, ārsts var nosūtīt uz veloergometriju jeb slodzes testu, kas ir elektrokardiogrammas pieraksts fiziskas slodzes laikā.

*

Kāda ir starpība starp elektrokardiogrāfiju un ehokardiogrāfiju? Ārste Ilze Zandarte atbild, ka tās ir divas dažādas sirds izmeklēšanas metodes. Eelektrokardiogrammā iegūst 12 līknes uz papīra, kas sniedz informāciju par sirds veselības stāvokli. Savukārt ehokardiogrāfija ir ultrasonogrāfisks sirds izmeklējums, kad visas sirds struktūras (izņemot asinsvadus un ritma vadīšanas ceļus) ir saskatāmas ekrānā. Ar ehokardiogrāfijas metodi var izvērtēt sirds vārstuļu funkcionālo stāvokli, kā arī noteikt sirds saraušanās spējas.

*

Lai veiktu abu veidu izmeklējumus, pacientam nav īpaši jāsagatavojas. Drīkst ēst, dzert, lietot visus nepieciešamos medikamentus. Ja kāds medikaments pirms izmeklējuma būs jāatceļ, ārsts par to brīdinās.

*

Slodzes tests ir tā pati kardiogrāfija, vienīgi tā tiek veikta nevis miera stāvoklī, bet, pacientam minot velotrenažiera pedāļus vai staigājot pa skrejceliņu. Tautā šo pārbaudi dēvē par velosipēdu.

Reklāma
Reklāma

*

Slodzes testa sākumā pacientam ir tikai neliela slodze, bet pakāpeniski tā tiek kāpināta, līdz sasniegts maksimālais vai tā sauktais submaksimālais pulss, ar ko izmeklējums tiek pabeigts.

*

Atšķirībā no elektrokardiogrāfijas slodzes testa laikā elektrodi tiek piestiprināti tikai pie krūšu kurvja. Izmeklējuma laikā ārsts monitorā redz kardiogrammu pirms slodzes, slodzes stāvoklī un pēc tās.

*

Ja pacientam ir, piemēram, slima sirds vai locītavu kaites (sāp gūžas, ceļi), vai plaušu saslimšanas un grūti elpot, slodzes testu var nepildīt līdz galam, jo tas var izrādīties par grūtu. Katrā ziņā neviens ar šo slodzes testu netiek mocīts!

*

Šādā izmeklēšanas procesā iespējams saprast, kā sirds darbojas slodzes laikā.

*

Uz slodzes testu jāierodas brīvā apģērbā un apavos, lai izmeklējuma laikā justos ērti.

*

Cilvēki ir dažādi. Kāds ir pilnīgs mieramika – laiski atlaižas uz kušetes un bez jebkādas spriedzes ļauj izdarīt elektrokardiogrāfiju. Turpretī citu šā vienkāršā izmeklējuma laikā pārņem trauksme. Ja cilvēks uztraucas, elektrokardiogrammā var parādīties ātra sirds darbība vai tahikardija (paātrināts pulss). Savukārt, ja ir muskuļu trīce, var būt kļūdains pieraksts. Ja pacients mēdz lietot nomierinošus preparātus, pirms izmeklējuma der tos iedzert – zāles neietekmēs EKG rādītājus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.