Foto – Shutterstock

Jautājumi un atbildes par epilepsiju 3

Vai varēšu kļūt par mammu?

Nereti sievietes, kurām ir epilepsija, vēlas zināt, vai viņas drīkst kļūt par mātēm. “Epilepsija nav kontrindikācija sievietei dzemdēt bērnus,” atzīst ārste Santa Ašmane. “Vienīgais ierobežojums šajā laikā ir zāļu izvēle, jo dažus medikamentus grūtniecēm nerekomendē. Tāpēc, ja ar epilepsiju sirgstošā plāno grūtniecību, viņai iepriekš jākonsultējas ar ārstu un jāuzzina, vai terapija nevar kaitēt gaidāmajam mazulim.”

Reklāma
Reklāma

Kā ar glāzīti stiprāka dzēriena?

Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

Epilepsijas slimniekiem daktere aizliedz lietot atkarības izraisošas vielas – narkotikas, alkoholu. Slimniekiem nerekomendē diennakts dežūru darbu vai ilgstošus miega ritma traucējumus, kā arī darbu augstumā un ar asiem priekšmetiem.

Vai drīkstu sēsties pie stūres?

Epilepsijas pacientiem aktuāls ir jautājums par automašīnas vadīšanu. Ministru kabineta noteikumi paredz: ja pacientam ar B kategorijas autovadītāja apliecību ir hroniska epilepsija, tātad bijušas vairāk nekā divas lēkmes, automašīnu nedrīkst vadīt piecus gadus. Ja šajā laika periodā neviena epilepsijas epizode nav notikusi, var pretendēt uz automašīnas vadīšanas atļaujas saņemšanu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visu rakstu par pareizu rīcību epilepsijas lēkmes gadījumā lasiet jūnija žurnālā “36,6°C” vai tā elektroniskajā versijā!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.