Kā lasīt produkta marķējumu? 0

Izpētiet uzturvielu tabulu, kurai ir jābūt uz produkta iepakojuma marķējuma. Gan dabīgie, gan pievienotie cukuri šajā tabulā būs atspoguļoti ogļhidrātu sadaļā. Biežāk minētie pievienotie cukuri tiek apzīmēti šādi – nerafinētais cukurs, medus*, brūnais cukurs, cukurniedru cukurs, dekstroze**, fruktoze, laktoze, glikoze, iesala ekstrakts, melase, agaves nektārs, miežu iesals un karamele. Jo augstāk kāda sastāvdaļa ir minēta sastāvā, jo vairāk tās ir produktā.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Jurgita Gailīte aprēķina: “Piemēram, izvēloties veikala plauktā nesaldinātas brokastu pārslas, uz kuru iepakojuma norādīts, ka tās uz 100 gramiem satur 81,7 g ogļhidrātu (tostarp cukuri – 5,6 grami), tiek uzņemti gandrīz 50% no pieļaujamā cukura daudzuma dienā”.

Kā plānot saldumu ēšanu?

Vesels bērns drīkst ēst visus produktus, un arī našķi nebūtu pilnībā izslēdzami no ikdienas produktu klāsta. Svarīgi ir, kad un cik daudz šos produktus pasniedzam mazulim. Izvēlieties dienā tikai vienu no iecienītajiem saldajiem našķiem, iekļaujot to kā vienu no divām uzkodām, kas būtu jāapēd dienas laikā. Piemēram, izvēloties reizi dienā panašķoties ar 3-5 cepumiem vai izdzerot 200ml sulas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atgādinām, ka aprīlī Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv sadarbībā ar Latvijas Pediatru asociāciju, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas vadošajiem speciālistiem, Latvijas Diētas ārstu un Uztura speciālistu asociāciju, kā arī ar portāla AptaClub atbalstu ir vienojušies sociālā informatīvā kampaņā “Mazais nav lielais” par 1 -3 gadus vecu bērnu pareiziem uztura principiem.
Vairāk informācijas par mazu bērnu veselīgu uzturu – mazaisnavlielais.lv. Tāpat kampaņas ietvaros sadarbībā ar Latvijas Diētas ārstu un Uztura speciālistu asociāciju ir tapis unikāls informatīvs materiāls – veselīga uztura šķīvis, kas būs praktiski lietojams palīgs 1 -3 gadus vecu bērnu vecākiem, plānojot savu mazuļu ikdienas ēdienkarti.

*Pievienojot produktam dabīgo saldinātāju – medu, to norāda marķējumā ar mērķi informēt cilvēkus, kuriem ir cukura diabēts vai alerģija uz šo produktu.
** Dekstroze, zināma arī kā glikoze, ir galvenā cietes sastāvdaļa. Dekstroze ir cukurs, kuru organisms uzņem visātrāk.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.