Māras Ziemeles instagrama konts ar nosaukumu “Ēdam skaisti” piesaistījis vairāk nekā 25 tūkstošus atbalstītāju.
Māras Ziemeles instagrama konts ar nosaukumu “Ēdam skaisti” piesaistījis vairāk nekā 25 tūkstošus atbalstītāju.
Foto no Māras Ziemeles krājuma

Jāņi ar “modīgākiem” ēdieniem! Kā Māra instagramā iedvesmo baudīt vēderpriekus skaisti! 13

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Milzu popularitāte un sekotāju pūļi nebija preilēnietes Māras Ziemeles nodoms, kad pērn janvārī piereģistrējusi instagrama kontu ar nosaukumu “Ēdam skaisti”. Pašai par pārsteigumu kūkas un citi gardumi ap 200 receptēs nu jau piesaistījuši vairāk nekā 25 tūkstošus atbalstītāju. Viņas krājumā ir padomi arī modernākam Jāņu galdam.

LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 175
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Nepaiet ne minūte, kad jau dzirdu sirēnas no visām pusēm…”: mūziķis Jānis Jubalts lidostā ievārījis pamatīgas ziepes 22
1 diena
Lasīt citas ziņas

Kā mūsdienīga mamma abu bērnu pirmajā dzīves gadā uz katra mēneša jubileju cepusi pa kūkai. “Tas ir ne tikai modīgi, bet arī skaisti un romantiski – izrotāto kūku uzliec uz galda, nobildē, bet attēlus gan īsti nebija kam parādīt. Tā man tapa ideja par “Ēdam skaisti”, lai būtu kur ievietot bērnu kūku bildes.”

Pusgada laikā par viņas kulinārajiem jaunumiem ieinteresējās ap pieciem tūkstošiem cilvēku, līdz gada beigām sekotāju skaits pieckāršojās, ko daļēji varot skaidrot arī ar kovida mājsēdi, kad daudzi sākuši gatavot mājās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cipars bijis tik iespaidīgs, ka aģentūras “Golin Riga” aprīlī rīkotajā sociālo tīklu līderu izvērtējumā 11 kategorijās Māra kā veselīga uztura iedvesmotāja instagrama kontā @edamskaisti kļuva par uzvarētāju nominācijā “Ēdiens” medium grupā (no 10 līdz 25 tūkstošiem sekotāju). Tagad arī dzīvesbiedrs Armands uz viņas vaļasprieku raugoties nopietnāk.

Deserti ir fotogēniskāki

Lielākā daļa “Ēdam skaisti” recepšu nāk no saldā gala. Māra daudz nenašķojas, tik vien kā rītu sāk ar četriem gabaliņiem šokolādes, un salduma pietiek visai dienai. Toties vīrs un bērni gan esot īsti saldummīļi, sevišķi, kad pandēmijas dēļ bērnudārzs bija ciet un meita un dēls vairāk dzīvojās pa māju.

“Mazie prasa, ka gribot kaut ko garšīgu, nu tad es uztaisu, pie viena nobildēju un ielieku instagramā.” Stundām virtuvē nesēžot, ko mazu bērnu mamma nevar atļauties, tāpēc ēdieni lielākoties top ātri un ir vienkārši.

Pieredze rāda, ka @edamskaisti sekotājiem vairāk pa prātam deserti. Lai gan aptaujā, ko reiz uztaisījusi, vairākums nobalsojuši par daudzveidīgāku recepšu klāstu, vēlāk atsaucība viņas gatavotajiem “sāļajiem” ēdieniem bijusi krietni mazāka nekā našķiem.

“Varu to saprast, tāpēc ka saldēdiens ir kā svētki,” piebilst Māra. Receptes cenšoties padarīt veselīgākas, vairāk izmantojot dabiskos cukura aizvietotājus kā, piemēram, stēviju, kā arī ogas un augļus, kuriem nav nepieciešams papildus pievienot kādu saldinātāju. Protams, bezē cepumus vai Pavlovas kūku bez parastā cukura nevar pagatavot, bet katru dienu taču nenašķosies.

Vēl viena priekšrocība desertiem – tie ir fotogēniskāki! Kūkas vienmēr izskatīsies labāk nekā putras, zupas un tamlīdzīgi ēdieni. Arī smalkie makarūni, kas ne katram profesionālam konditoram pa spēkam, Māras izpildījumā izskatās tik kārdinoši.

Ar saviem attēliem viņai izdodas attaisnot bloga nosaukumu “Ēdam skaisti”, tāpēc ka ievēro labu kompozīciju, pievērš uzmanību detaļām un gaismai. “Bildēju ar telefonu un tikai dienā, tāpēc, piemēram, ziemā attēli top ap desmitiem rītā, kad ir vislabākais apgaismojums.” Skaistuma un mākslinieciskās gaumes izjūta nākot no tēva koktēlnieka Arvīda Aleksandra Ziemeļa, to mantojis arī viņas brālis Jānis, kas kļuvis par profesionālu mākslinieku, dizaineru. Pati piecus gadus mācījusies Preiļu mākslas skolā, un, kā redzams, tur apgūtais lieti noder arī tīmekļa pasaulē.

Jāņi – kā normāliem latviešiem

Meita Amanda un dēls Mairis piedalās lauku darbiņos no Preiļiem netālajā saimniecībā pie vecmammas.
Foto no Māras Ziemeles krājuma

Vasarā @edamskaisti jaunrade būs redzama retāk, jo Māra ar atvasēm lielākoties dzīvošot no Preiļiem netālajā lauku mājā pie mammas. “Gribu būt kopā ar bērniem, jo viņiem esmu vairāk vajadzīga nekā instagrama sekotājiem.” Ar laukiem viņai ir īpašas attiecības, jo pati šeit pavadījusi bērnību. “Esmu no dabas cilvēkiem, un man ir svarīgi, ka bērni var dzīvoties pa āru, redzēt, ka tomāti aug siltumnīcā, āboli – kokos, un arī paši piedalās darbiņos. Te viņi var skriet basām kājām, bradāt pa peļķēm, kas norūda, kas dod turpmākajai dzīvei stiprāku pamatu.”

Kad @edamskaisti gadā ieguva 25 tūkstošus sekotāju, Māras vīrs Armands, kuram ikdiena paiet savā zemnieku saimniecībā, uz sievas vaļasprieku sāka raudzīties nopietnāk.
Foto no Māras Ziemeles krājuma

Arī Jāņos ar ģimeni līgošot turpat vecāku īpašumā. Vieta meža ielokā, Stupānu ezera krastā kā radīta svinēšanai, tāpēc parasti sabrauc daudz radu un draugu. “Nav mums te austeru vai citu delikatešu! Klājam galdu, kā ierasts normāliem latviešiem, – vienmēr ir šašliks un desas, pīrāgi, kāda svaigā kūka.” Ziemeļi uz visiem svētkiem gatavo arī rasolu, ko viņu ģimenē saucot par rosolu, taču šogad Māra tradicionālo ēdienu taisīšot pēc sava prāta – sastāvs daudz nemainīsies, bet kārtojums izskatīsies kā Līgo svētku vainags.

Izmēģinājusi dēla vārda dienā, izdevies gan garšīgs, gan glīts pēc skata, tāpēc labprāt ar recepti padalīsies ar “Mājas Viesa” lasītājiem. Pērn Līgosvētkiem gatavojusi Jāņu mutītes no biezpiena un siera. Tāpat viņas ziņā ir svaigā kūka, kas vasaras saulgriežos derot labāk nekā cepta, kas mēdzot sašķīst.

Sieru saimnieces pašas nesien, lai gan Māras vīra zemnieku saimniecībā piena pa pilnam. Gatavošana paņem pārāk daudz laika, izdevīgāk esot nopirkt vietējā piensaimnieka “Preiļu siers” ražoto. Savējie jāatbalsta, tāpēc, izvēloties pārtikas produktus, allaž dod priekšroku vietējiem ražotājiem.

Dzīvosim veselīgi

Meitai patīk atrasties dabā un priecāties par ziedu krāšņumu.
Foto no Māras Ziemeles krājuma

Vai aizraušanās ar kulināriju kļūs par ko vairāk nekā vaļasprieku, Māra daudz neprāto. Viņa profesionālo karjeru vēlas saistīt ar savu izglītību. Bērnībā iemantotā dabas mīlestība pamudinājusi izstudēt vides zinības – Daugavpils Universitātē iegūts bakalaura grāds vides zinātnē un maģistrs vides pārvaldībā. Pagaidām roku profesijā nav izmēģinājusi, bet ļoti vēlētos likt lietā studijās gūtās zināšanas turpat Preiļos vai nu atkritumu saimniecībā, vai citā jomā.

Enerģijas, aizrautības un arī drosmes viņai pietiek, ne velti šogad piedalījusies pašvaldību vēlēšanās. “Visiem patīk aiz muguras komentēt un arī kritizēt pašvaldības darbu, bet pateikt viedokli skaļi un pastāvēt par interesēm var tikai retais,” spriež Māra. Nebēdājot, ka nav ievēlēta, jo simts vēlētāju plusiņi, gūtā pieredze un iepazīšanās ar cilvēkiem, kas iedvesmo un no kuriem var mācīties, devusi lielu lādiņu un ierosmi turpmākam darbam. Un vides jomā darāmā ir pārpārēm!

Preiļu pusē jo­projām daudzi vēl jāpārliecina un jāizglīto, ka atkritumi jāšķiro, plastmasu dedzināt nedrīkst, aiz sevis nevajag atstāt drazu un tā tālāk. Cerība esot uz jauno paaudzi, kas aug daudz zinošāka un vērīgāka. Arī pati bērnus ne tikai māca, kā jāuzvedas dabā, bet iesaista vides sakopšanā.

Visi kopā ceļmalās lasa atkritumus un sakopj tuvējā avotiņa apkārtni, taču gadās, ka nākamajā dienā atkal kāds aiz sevis atstājis atkritumus. Māras mazajam puikam reiz sirds bijusi pilna, viņš paņēmis nomesto bundžiņu un ar paša braucamo aizvedis līdz pirtiņai, kur demonstratīvi to nolicis uz svinētāju galda.

Savā @edamskaisti Māra piedomā, lai ēdieni būtu veselīgi, taču tieši to pašu viņa attiecina plašāk arī uz dzīvesveidu. “Man ir svarīga atziņa, ka veselīgam jābūt visam katrā ģimenē, pilsētā vai novadā un mūsu valstī, kurā dzīvojam.”

“Ēdam skaisti” receptes

Līgo rasols vainagā

Foto no Māras Ziemeles krājuma

4– 6 personām

Sastāvdaļas

Vainagam: 2 garie gurķi.

Rasolam: 3 palieli vārīti kartupeļi, 4–5 vārīti burkāni, 4 vārītas olas, 6–7 marinēti gurķīši, 2 kūpināti vistu šķiņķīši, burciņa konservētu zirnīšu, 400 g grieķu jogurta, ēdamk. franču vai Dižonas sinepju, 4 kaperi, sāls un pipari pēc garšas.

Gatavošana

Foto no Māras Ziemeles krājuma

Sagriež gurķus ar dārzeņu mizojamo nazi gareniski plānās strēmelēs. Kārto strēmeles uz paliela šķīvja kā saulītē, vidū ievietojot nelielu burciņu.

Sagriež rasola sastāvdaļas, sajauc ar grieķu jogurtu, sinepēm, pipariem, sāli un samaisa. Kārto rasolu uz gurķu strēmelēm. Izņem burciņu. Pārklāj rasolu ar gurķu strēmelēm un izrotā pēc patikas. Šādi var “iesaiņot” arī krabju nūjiņu, tunča un citus salātus.

Jāņu mutītes no biezpiena un siera

Foto no Māras Ziemeles krājuma

2 personām

Sastāvdaļas

Plācenītim: 90 g biezpiena, 2 olu dzeltenumi, 70 g auzu miltu, garšvielas pēc izvēles.

Pildījumam: 90 g biezpiena, 1 olas baltums, apmēram 30 g siera (var gan liesāku, gan treknāku), garšvielas pēc izvēles.

Gatavošana

Plācenīšiem samīca biezpienu, miltus un olas dzeltenumu, pievieno garšvielas. Masu var sadalīt sešās daļās, katru gabaliņu izrullēt un ar glāzi izspiest plācenīti vai vispirms visu masu izrullēt un tad izspiest plācenīšus. Plācenīšus liek pannā uz cepamā papīra.

Pildījumam sajauc biezpienu, sarīvētu sieru, olas baltumu un garšvielas. Masu liek uz katra placenīša līdz pusei, otru malu pārliekot pāri pildījumam, pārziež ar olbaltumu un liek cepeškrāsnī 160 C° temperatūrā cepties, līdz kļūst zeltaini brūni. Pāris minūtes pirms izņemšanas no krāsns vienu plācenīša stūrīti var apsmērēt ar olbaltumu un uzkaisīt ķimenes. Ja placenīša pildījums sāk tecēt uz pannas, to ar silikona lāpstiņu piekārto atpakaļ.

Vasarīgā svētku kūka

Foto no Māras Ziemeles krājuma

6–8 personām

Sastāvdaļas

Pamatnei: 260 g dateļu, 40 g melno plūmju, pāris ēdamk. augu piena, 3–4 ēdamk. tumšā smalkā mušļa (@smalkaismuslis) vai pāris sadrupinātu riekstu cepumu.

Pildījumam: 500 g rikotas siera, 100 ml piena, 4 gab. rīsu galešu, 20 g želatīna, 3 ēdamk. stēvijas, var izmantot arī jebkuru citu saldinātāju pēc savas garšas.

Gatavošana

Pamatnei sablendē dateles, plūmes un augu pienu viendabīgā masā. Ja dateles mīkstas, pienu neizmanto. Pievieno musli, lai masa veidojas stingra un bieza. Liek ar cepampapīru izklātā 20 cm diametra kūkas formā, izlīdzina, var izveidot arī mazas maliņas, un novieto ledusskapī.

SAISTĪTIE RAKSTI

Katliņā ielej ūdeni un ieliek tajā mazu bļodiņu ar pienu, kuram pievienots želatīns. Silda uz uguns, kamēr želatīns izkusis.

Pildījumam sajauc ar mikseri sieru un saldinātāju, lēnām pievieno izkausētā želatīna masu un visu kārtīgi samaisa. Iejauc sa­drupinātas rīsu galetes. Masu liek uz pamatnes un atstāj ledusskapī uz nakti. Rotā ar svaigām ogām

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Balti pleķi uz mārtiņrozēm? Baltā rūsa nav uzveicama – jālikvidē stādi
46 minūtes
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kā pagatavot izcilus biezpiena plācenīšus: recepte soli pa solim
1 stunda
LE
LETA
Praktiski
Komendantstundas laikā būs atļauts īslaicīgā pastaigā izvest savu mājdzīvnieku 13
4 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Balkondārzs rudenī: kādus krāšņus augus izvēlēties dobītē pie loga, kad ārā jau ir vēss?
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 175
5 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Nepaiet ne minūte, kad jau dzirdu sirēnas no visām pusēm…”: mūziķis Jānis Jubalts lidostā ievārījis pamatīgas ziepes 22
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
“Šīs vakcīnas nepasargā no saslimšanas un letāla iznākuma:” pianists Vestards Šimkus publiski atklāj, ka nav un nebūs vakcinējies pret Covid-19 vīrusu 125
3 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Ušakovs ar savu “tvītu” ir izdarījis lielāku darbu nekā Vakcinācijas birojs 113
6 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcilām pusdienām vai vakariņām: spageti ar maltu gaļu, tomātiem un burkāniem 1
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Kas jāzina par virsstundu darbu? 1
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
1 diena
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas 1
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
3 dienas
LA
LA
Ziņas
TIEŠRAIDE: Preses konference par ārkārtējās situācijas un mājsēdes laika drošības pasākumiem un pareizu rīcību
5 minūtes
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Māris Antonevičs: Nespēja paredzēt sabiedrības reakciju ir kļuvusi par vienu no krīzes iemesliem 67
3 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ne jau Šlesers vai Gobzems šķeļ sabiedrību, bet Pavļuts,” Helmanis uzskata, ka veselības ministram jāatkāpjas 175
5 stundas
LA
LA
Ziņas
Vai nākotnē bez Covid-19 trešās potes varētu anulēt Covid-19 sertifikātu? 65
4 stundas
DJ
Dace Judina-Nīmane
Ziņas
Sirdscilvēks ar Sirdsdziesmu. In memoriam. Guntis Skrastiņš 6
4 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Ušakovs ar savu “tvītu” ir izdarījis lielāku darbu nekā Vakcinācijas birojs 113
6 stundas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
Par pieminekļa moto izvēlēts aicinājums “Nebaidies!” – Leģenda. Gunārs Astra 1
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Vai četri darbinieki tagad jāved mājās no darba atsevišķi, ja tāpat visa diena pavadīta kopā? 14
2 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar dabas spēku pret slimošanu! Fitoterapeites pieredze: 5 labākās receptes vīrusu profilaksei
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Atbalstu uzņēmējiem algu subsīdijās maksās tikai vakcinētajiem. Kuras nozares nedrīkstēs pieteikties? 79
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Balkondārzs rudenī: kādus krāšņus augus izvēlēties dobītē pie loga, kad ārā jau ir vēss?
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Lūdzu, piedodiet par mūsu stulbumu un vieglprātību…”: latviete atklāj baisu pieredzi, kā viņas vīru dažās dienās “aprija” kovids 53
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
Liepnieks: Laikā, kad Eiropā viss normāli strādā, mēs sēdēsim un dedzināsim aizņemtu naudu 121
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No Covid-19 miris bijušais CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Krīzes nav vienādas, tāpēc ir grūti sagatavoties nākamajai.” Godmanis par sarežģīto krīzes vadības procesu 65
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Dziedātāja Laima Vaikule izmēģina citu pieeju, lai uzrunātu tos, kas nevakcinējas 57
1 diena
OZ
Olafs Zvejnieks
Ziņas
Latvieši rada robotu – kaitēkļu pētnieku. Kā tas strādā? 8
1 diena
KA
Kristīne Akmentiņa
Kokteilis
Šis nav īstais laiks, lai ieņemtu tikai vienu pozīciju, atzītu tikai vienu taisnību! Horoskopi no 21. oktobra līdz 3. novembrim
15:18
LA
LA
Ziņas
TIEŠRAIDE: Preses konference par ārkārtējās situācijas un mājsēdes laika drošības pasākumiem un pareizu rīcību
15:15
LA
LA.LV
Ziņas
“Vakcinācijas aicinājums krieviski tagad neliks uzreiz visiem skriet vakcinēties,” Siliņa par Klementjeva izteicieniem 7
14:53