Jo tuvāk kūpināšanas beigas, jo reņģes kļūst zeltainākas.
Jo tuvāk kūpināšanas beigas, jo reņģes kļūst zeltainākas.
Foto: Dainis Bušmanis

Kā reņģe par zelta zivtiņu pārtop + 2 receptes 0

Jūrmalas brīvdabas muzejā, kas atrodas netālu no Lielupes ietekas jūrā, vasaras mēnešos reizi nedēļā iespējams kļūt par pasākuma Ceturtdiena – zivju diena vērotāju vai arī aktīvu līdzdalībnieku.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Pilī valda haoss”: izskanējušas runas, ka karaliene Elizabete II tronī varētu iecelt princi Viljamu, apejot princi Čārlzu 11
16 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 139
2 dienas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena

Pasākuma laikā notiek viens zivju kūpināšanas cikls: vispirms izkurina kūpinātavu, tad seko zivju vēršana uz virbiņiem, to ievietošana kūpinātavā, tad, dūmiem kūpot un aromātam izplatoties, zivis pamazām kļūst arvien zeltainākas un apetīti rosinošākas. Pēc tam seko kūpināto zivju baudīšana. Tikko no kūpinātavas jeb kūriņa, kā mēdz teikt kurzemnieki, izņemta žāvēta zivs līdzinās dievu ēdienam (protams, mazliet pārspīlējot!).

Plānākas un mazāk

Jau otro gadu vasaras ceturtdienās Jūrmalas brīvdabas muzejā zivju kūpināšanu no A līdz Z veic Dainis Štāls no Lapmežciema. Viņam ir liela pieredze šajā jomā – bērnībā asistējis vecmāmiņai, kas bijusi zivju kūpinātāja ģimenē, kopš 16 gadu vecuma kopā ar tēvu gājis jūrā zvejot, bet vēlāk nodarbojies ar zivju rūpniecisko kūpināšanu AS Jūras līcis. Tad vienā piegājienā nokūpinājuši pustonnu reņģu, ar ķerrām vedot malku un ar lāpstām metot skaidas. Kūpināšanas cikls tāds pats, tikai citi apjomi.

“Kopš maniem jaunības gadiem ne vien sarucis reņģu daudzums, bet tās arī kļuvušas plānākas, vairs tā nebarojas. Jūra ir piesārņota, zivīm pietrūkst ierastās barības. Vienu daļu reņģu apēd roņi. Savukārt lucīši ir grunduļu barība, kas ir viens no iemesliem, kāpēc lucīšu skaits samazinājies,” stāsta Dainis Štāls. “Kaut vizuāli līdzīgas reņģēm, salakas ir garšīgākas, jo ir saldūdens lašveidīgā zivs, taču to ir vēl mazāk nekā reņģu.”

Sāk ar mazgāšanu

Žāvēšanas procesu sāk ar kūpinātavas iekurināšanu un reņģu mazgāšanu aukstā ūdenī. “Mazgāju divos ūdeņos, lai no zivīm dabūtu nost visas zvīņas. Tad veru uz virbiņiem, durot cauri acij. Uz katra virbiņa saveru 18 reņģes. Nedrīkst savērt pārāk daudz un cieši, jo būs grūti vienmērīgi nokūpināt,” skaidro Dainis Štāls. “Kad virbiņi ar reņģēm salikti kūpinātavā, zivis apžāvēju jeb nosausinu. Vienas durvis aizveru, otras atstāju vaļā, tad atkal tās, kas bijušas atvērtas, aizveru, bet pretējās atveru. Ja uzreiz aizver abas kūpinātavas durvis, zivis, kas vēl satur mitrumu, sutināsies, nevis žāvēsies.”

Reņģu žāvēšana kopumā ilgst aptuveni pusotras stundas. “Kad zivis pēc apžāvēšanas ir kūpinātas kādas desmit minūtes, uz degošās alkšņu malkas uzmetu mitras alkšņu skaidas un aizveru kūpinātavas durvis. Degošās skaidas reņģēm piešķir pievilcīgāku zeltainumu – tās spīd un laistās.”

Sāli zivīm Dainis uzbārsta, kad tās izņemtas no kūpinātavas. Ja to dara pirms kūpināšanas, reņģes padodoties sausākas.

Kas der zupai, kas – kotletēm

Izvēloties zivis, jāņem vērā, kādai vajadzībai tās iecerētas. Pēc tauku satura spuraines iedala:

• liesajās (līdz 2% tauku): menca, vēdzele, heks, karūsa, jūras mēle, jūras bullītis, kapteiņzivs un citas,

• vidēji treknās (tauku saturs 2–8%): bute, lucītis, jūras asaris, sams un citas,

• un treknās zivīs (tauku saturs 8–15%): skumbrija, paltuss, lasis un citas.

Garda zivju zupa sanāk no zandarta, foreles, vimbas un asara, bet cepšanai pateicīgs ir lasis un zandarts. Liesā vēdzele, kas ir tikpat kā bez asakām, piemērota kotlešu gatavošanai, bet kapteiņzivs – galertam, jo buljons, kurā tā vārīta, sarec bez želatīna, turklāt gaļā nav sīko asaku, tā ir balta un sulīga.

“Man ļoti garšo cepta siļķes fileja – to cepu tāpat kā reņģes,” norāda Dainis Štāls.

“Lai sanāktu garšīga zupa, jāizmanto piecu sugu zivis, piemēram, menca, bute, breksis, reņģe un lucītis. Katrai ir sava garša, līdz ar to – bagātīgāka garšas buķete.”

Vēl Dainis Štāls izstāsta, kā viņa vecmāmiņa gatavojusi mencu aknas. “Manā bērnībā mencas bija krietni prāvākas nekā tagad, un arī to aknas bija lielas,” viņš atceras. “Aknas nomazgā, nosusina un liek uz pannas taukvielās cepties, uzbārstot sāli un piparus, pievienojot ripās sagrieztus sīpolus. Tad pārlej ūdeni, pievieno skābo krējumu un mazliet pasautē cepeškrāsnī. Kopā ar kartupeļiem – branga maltīte!”

Kā reņģe par zelta zivtiņu pārtop

Kas jāievēro, gatavojot zivis

1. Par zivju svaigumu liecina patīkama smarža, sārtas žaunas, spīdīgas (ne blāvas) acis, stingras zvīņas un elastīgi audi (ar pirkstu iespiesta bedrīte tūlīt izlīdzinās).

2. Zvīņas tīra ar speciālām rīvēm vai nazi virzienā no zivs astes uz galvu.

3. Notīrītas zivis mazgā aukstā, tekošā ūdenī.

4. Dēlītis, uz kura apstrādātas zivis, noteikti jāmazgā aukstā ūdenī. Ja izmantos karsto, telpa piepildīsies ar specifisko zivju aromātu.

5. Rokas un traukus no zivju aromāta var atbrīvot, izmantojot mitrus tējas biezumus vai vieglu etiķūdeni.

6. Zivis liek vārīties aukstā ūdenī.

7. Lai buljons nebūtu rūgts, no zivs galvas noteikti jāizgriež žaunas.

8. Zivis ne pārāk sader ar ķiplokiem (vienīgi, ja kūpina) un rozmarīnu.

9. Uz zivju baltās gaļas nepievilcīgi izskatās maltu melno piparu punktiņi, tāpēc labāk lietot baltos vai gaišos.

10. Zivis cepot sviestā, to garša bagātinās.

11. Tikko uzvārītai zivju zupai var pieliet mazliet degvīna – tas paspilgtinās viruma garšu.

RECEPTES

Reņģes marinādē

• reņģes
• milti
• eļļa

Marinādei
• 0,5 l ūdens
• 1 ēdamkarote cukura
• 1 ēdamkarote sāls
• 1–2 ēdamkarotes etiķa esences
• 2–3 sīpoli
• 2 lauru lapas
• 2–3 krustnagliņas
• 6–7 smaržīgie pipari
• 5 melnie pipari

Vispirms aptuveni minūti ūdenī pavāra ripās sagrieztus sīpolus, tad pievieno pārējās marinādes sastāvdaļas un uzkarsē. Reņģes izķidā, nomazgā, apvārta miltos, uzkaisa sāli, cep eļļā uz sakarsētas pannas. Karstas sakārto bļodā, lej virsū karstu marinādi.

Tā kā etiķa esenci var izmantot tikai tās saimnieces, kurām ir šā produkta krājumi, tad der zināt, ka 1 ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm 9% galda etiķa.

Pienā sautētas reņģes vai brētliņas

• reņģes vai brētliņas
• skābais krējums
• piens
• lauru lapas
• pipari
• sāls

Zivis izķidā, nomazgā, tad cieši citu pie citas kā šprotes kārbā kārto cepeštraukā, pievieno piparus, lauru lapas, uzbārsta sāli, pārlej pienu, ja vēlas, pievieno arī skābo krējumu un sautē cepeškrāsnī. Ēd kopā ar maziem vārītiem kartupelīšiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai un kā tiek pārbaudīts pasta sūtījumu saturs? Ko nedrīkst sūtīt uz ārzemēm? 3
9 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Sagatavo augus ziemošanai, griež skujotus zarus, cērt kokus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 29.novembrim
17 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
VIDEO. Cilvēki Latvijā ir lētticīgi: gatavi samaksāt 400 eiro un pat vairāk par it kā “šķirnes” dzīvnieku 1
16 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ātri, ļoti gardi un sātīgi: 5 karstmaižu variācijas maziem un lieliem
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. “Pilī valda haoss”: izskanējušas runas, ka karaliene Elizabete II tronī varētu iecelt princi Viljamu, apejot princi Čārlzu 11
16 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 139
2 dienas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Dāņu meteorologi nāk klajā ar prognozi ziemai un paziņo, kad gaidāma lielākā siltuma anomālija 16
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Ir vērts maksāt.” Ivetas jaunākā dēla alerģija ievieš pārmaiņas ēdināšanā 5
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Beidzot kļūst aukstāks. Ko darīt ar logiem – steigšus mainīt vai aplīmēt? 3
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Ziņas
“Maciņš saplok zibenīgi.” Vai bioloģiski produkti tiešām izmaksā dārgāk? 2
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
FOTO. Vai novembrī vēl drīkst pārstādīt lilijas: skaidro puķkope
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Gardums zelta vērtē: mājās gatavoti biezpiena sieriņi šokolādē
3 dienas
MP
Maija Pastare
Praktiski
Par to pašu algu jāstrādā divreiz vairāk. Vai par kolēģa aizvietošanu pienākas samaksa? 3
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosaukti “Spēlmaņu nakts” balvu ieguvēji
2 stundas
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu magnāts – cilvēku tirgotājs? Pašvaldībā neesot bijuši nekādi signāli par briesmu lietām uzņēmumā 5
5 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
“Reiboņi, tirpas rokās un kājās. Nevarēju vairs nostāvēt. “Covid-19 pacienta Austra stāsts 1
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Viņi īsti nenožēlo izdarīto.” Dati ir satraucoši: par pedofilu upuriem kļūst arvien jaunākas personas
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Pēc visiem rādītājiem situācija kļūst arvien sliktāka.” Rīt varētu lemt par jauniem ierobežojumiem 22
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Premjers skaidro, vai 6. decembrī varētu pārtraukt ārkārtējo situāciju 6
9 stundas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Sieviete mira mediķu rokās… Kaimiņi nespēj saprast, kā tik klusā ielā varēja notikt šāda traģēdija
4 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
Teātra pērļu zveja pandēmijas laikā. Kurās nominācijās bijuši karstākie žūrijas strīdi?
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Jehovas liecinieki” tiesājas ar Latvijas valsti 41
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Dāņu meteorologi nāk klajā ar prognozi ziemai un paziņo, kad gaidāma lielākā siltuma anomālija 16
2 dienas
DM
Daiga Mazvērsīte
Stāsti
Pasaulē nākšana Sibīrijā, smags darbs un atteiktā pilsonība. Izcilās dziedātājas Margaritas Vilcānes dzīvesstāsts 27
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Sagatavo augus ziemošanai, griež skujotus zarus, cērt kokus. Kas darāms dārzā no 23. līdz 29.novembrim
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Horens Stalbe gandrīz 50 gadu vecumā kļūs par tēti ceturtajam bērnam 11
Intervija 1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Kāda materiāla gultas veļu izvēlēties?
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Zigrīda, Zigfrīda un Zigrīds
16 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Latvijā notiks vēl nebijis šovs: izdzīvo karantīnā!
17 stundas
LE
LETA
Laukos
“Nevīžīgi, uzdzīvojoši kolēģi.” Verdzībā apsūdzētā “Aduga” darbinieki runā par darbiniekiem, kuri sūdzējās 139
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Nosaukti “Spēlmaņu nakts” balvu ieguvēji
00:05
SK
Skaties.lv
Ziņas
Sieviete mira mediķu rokās… Kaimiņi nespēj saprast, kā tik klusā ielā varēja notikt šāda traģēdija
21:36
SD
Sandra Dieziņa
Ziņas
Cepumu magnāts – cilvēku tirgotājs? Pašvaldībā neesot bijuši nekādi signāli par briesmu lietām uzņēmumā 5
21:18