Foto no Leta un Takprosto.cc

Pārsteidzoši, bet pētījumi pierāda, ka cilvēki, kas atrodas hospisa aprūpē, dzīvo ilgāk nekā cilvēki ar tādu pašu aprūpi, saņemot aktīvu ārstēšanu. Hospisa aprūpe ir tāda nedziedināmu slimu cilvēku aprūpe, kas tikai palīdz simptomu mazināšanā (piemēram, sāpju mazināšanā), nevis ārstēšanā, un lielākais akcents ir uz emocionālo aprūpi. 19

Pirms vairākiem gadiem manam vecākajam brālēnam Toršam atklāja vēzi (plaušu vēzi ar metastāzēm smadzenēs). Es noorganizēju viņam tikšanos ar dažādiem speciālistiem, un mēs izzinājām, ka ar agresīvu ārstēšanu viņa situācijā, ieskaitot trīs līdz piecas ķīmijterapijas nedēļā, viņš nodzīvotu varbūt četrus mēnešus. Galu galā viņš izvēlējās atteikties no ārstēšanās un dzert tikai zāles pret smadzeņu tūsku. Un viņš pārcēlās pie manis.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Nākamos astoņus mēnešus mēs piedzīvojām lietas, kas mūs priecē. Mēs pat devāmies uz Disnejlendu – brālēns tur bija pirmo reizi mūžā. Viņš bija liels sporta fans un laimīgs skatījās raidījumus un ēda manis gatavotu maltīti. Viņš pat nedaudz pieņēmās svarā, ēdot savus iemīļotos ēdienus, kas nebūtu noticis slimnīcā. Viņam nebija nopietnu sāpju un viņš visu laiku palika dedzīgs. Vienu dienu viņš vienkārši vairs nepamodās. Nākamās trīs dienas viņš pavadīja komai līdzīgā miegā un tad nomira. Izdevumi par viņa medikamentiem šajos astoņos mēnešos bija 20 dolārus par vienīgajām zālēm, ko viņš lietoja.

Viņš nebija ārsts, bet vēlējās dzīvot kvalitatīvi, nevis kvantitatīvi. Vai tā nav arī vairākumam no mums? Ja vispār ir tāda māksla kā dzīves izskaņas aprūpes māksla, tad tā ir: mirt ar cieņu. Kā tas notika ar manu mentoru Čārliju. Manu brālēnu. Un daudziem ārstiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Cita cilvēka nāve atgādina par mūsu pašu mirstību. Sērojot par kādu, mēs sērojam arī par sevi. Ārsti redz daudz nāves un zina, ka vislabākais pēdējos dzīves mirkļos ir būt mājās un mirt ar mieru dvēselē, bez liekām sāpēm…

Mēs katrs pazīstam kādu ārstu. Pajautājiet viņam par šo problēmu. Atbildes jūs pārsteigs.

Avots: zocalopublicsquare.org un takprosto.cc

* Ken Murray – MD, is Clinical Assistant Professor of Family Medicine at USC.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.