Foto – Shutterstock

Lapas 0

Ārstniecības augu speciālists, ārstniecības tēju zīmola “Dr. Pakalns” radītājs, bioloģijas zinātņu doktors Dailonis Pakalns mudina vākt brūklenes un miltenes lapas. Tas jādara līdz ziedpumpuru veidošanās sākumam – Austrumlatvijā to vēl var pagūt. Otrreiz šīs drogas varēs vākt tikai rudenī pēc pilnīgas ogu nogatavošanās, kad vākšanu turpina, līdz izveidojas pastāvīga sniega sega. Citā laikā ievāktas lapas žāvējot kļūst tumšas un lietošanai nederīgas. Arī lēni žāvējot, lapas kļūst tumšas.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

Brūklenes lapām un vasām ir antiseptiska, pretiekaisuma, dezinficējoša, urīndzenoša un savelkoša iedarbība. Izmanto nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, pret caureju un dažādu vielmaiņas slimību (podagras, osteohondrozes, artrītu) ārstēšanai. Tautas medicīnā lieto gastrīta un pazemināta skābes satura, diabēta, žultsakmeņu slimības ārstēšanai, sāļu izgulsnēšanās novēršanai locītavās, bērniem pret urīna nesaturēšanu naktī. Bet, lietojot ilgstoši un lielās devās, droga var radīt aknu kairinājumu, anēmiju, nespēku.

Miltenei piemīt dezinficējošas īpašības, tāpēc to lieto akūta urīnvadu, urīnpūšļa un nieru iekaisuma ārstēšanai. Tautas medicīnā izmanto arī vielmaiņas un nervu darbības traucējumu novēršanai, reimatisma un podagras gadījumā, kā savelkošu līdzekli pret caureju, rūgšanas un pūšanas procesiem zarnās, tūsku un nervu sistēmas spēcināšanai. Var kairināt kuņģa un zarnu gļotādu, izraisot šķebināšanu, vemšanu vai caureju. Nedrīkst lietot akūtu nieru slimību gadījumā, jo kairina nieru audus.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.