Foto – Shutterstock

Nepieciešamie dokumenti 0


Ja ģimenes vai ārstējošais ārsts iesaka vērsties VDEĀVK invaliditātes ekspertīzes veikšanai, būs jāiesniedz šādi dokumenti:

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

1) ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta izsniegta veidlapa Nr.088/u “Nosūtījums uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju”;

2) funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketa, ja ekspertīze jāveic personai no 18 gadu vecuma (atbilstīgi MK noteikumu Nr. 805 1. pielikumam);

CITI ŠOBRĪD LASA

3) pašvaldības sociālā dienesta sociālā darbinieka vai ergoterapeita aizpildīta personas ikdienas aktivitāšu un vides novērtējuma anketa, ja jānosaka medicīniskās indikācijas īpašai kopšanai;

4) darbnespējas lapa B, ja tāda izsniegta;

5) citi dokumenti, ko ārsts vai cilvēks pats uzskata par ekspertīzei nepieciešamiem.

 

Atšķirīgi lēmumi

Kopš 2015. gada 1. janvāra MK noteikumi Nr. 805 paredz, ka invaliditātes noteikšanā tiek izmantota Starptautiskā funkcionēšanas nespējas un veselības klasifikācija. Tātad invaliditātes statuss arvien vairāk jāsaista ar personas funkcionēšanas spēju novērtēšanu, ne tikai ar konkrēto diagnozi. Invaliditātes ekspertīzē VDEĀVK jāizvērtē slimības izraisīto funkcionālo traucējumu atbilstība noteikumu 5. pielikumā minētajiem invaliditātes noteikšanas kritērijiem, nevis tikai medicīniskā diagnoze.

Katru gadījumu VDEĀVK speciālisti vērtē individuāli. Tātad vienas un tās pašas diagnozes gadījumā, ņemot vērā slimības smaguma pakāpi, var pieņemt lēmumu par I, II vai III invaliditātes grupas noteikšanu vai invaliditāti vispār nenoteikt. Ja veselība pasliktināsies, ar ģimenes vai ārstējošā ārsta nosūtījumu atkal var vērsties VDEĀVK.

Atbalsts trūcīgām personām

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 9. panta pirmajā daļā teikts, ka pašvaldībai, kuras teritorijā cilvēks deklarējis savu dzīvesvietu, ir pienākums nodrošināt iespēju saņemt viņa vajadzībām atbilstīgus sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību.

Reklāma
Reklāma

Tātad varat vērsties savas pašvaldības sociālajā dienestā ar iesniegumu (norādot, ka pietrūkst līdzekļu, lai iegādātos ārsta izrak­stītās zāles) un aizpildīt noteikta parauga iztikas līdzekļu deklarāciju (atbilstīgi Ministru kabineta “Noteikumiem par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu”). Ja jūsu māsa tiks atzīta par trūcīgu personu, sociālais dienests, iespējams, palīdzēs iegādāties viņai nepieciešamās zāles vai piedāvās citu risinājumu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.