Foto no arhīva

Eksotiskās sēnes 2


Vispirms jāatgādina, ka sēnes ir ēdamas un neēdamas. Turklāt pēdējo ir ievērojami vairāk, jo no aptuveni 120 000 sēņu sugu ēdamas ir tikai aptuveni 200 sugas!

Reklāma
Reklāma
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 83
Lasīt citas ziņas

Sastopami atsevišķi giganti līdz viena metra augstumam un ārkārtīgi sīki veidojumi, kurus vispār var pamanīt tikai mikroskopā. Visīstākais milzenis ir gigantiskā latgermānija – milzīga lietussēne, kas izaug līdz viena metra augstumam, kas sastopama dažviet Eiropā un Āzijā lapu koku mežu zonā. Sastopama, jā, bet – ļoti reti, lai gan zināmi pietiekami daudzi gadījumi, kad cilvēki, kuri tādu atraduši, acumirklī ziņojuši, ka, sak, mums te aug radiācijas mutanti.

Taču lielākā daļa sēņu tomēr ir mikroskopiski mazas, un tās aizņem visas apdzīvojamās vides: zemi, ūdeni un gaisu. Daudzas eksistē uz citiem organismiem – augiem, dzīvniekiem un arī cilvēkiem. Dažas no tām saviem upuriem izraisa bīstamas slimības, savukārt citas palīdz labāk izcept maizi, izgatavot sieru, alu un vīnu, bet vēl citas izstrādā ārstnieciskos preparātus: penicilīnu, streptomicīnu, tetraciklīnu, levomicetīnu un citus.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zināms, ka tā dēvētā viltus baravika sevī satur aknu darbību uzlabojošas vielas. Pantermušmire (tā ar zaļgani brūngano vai pelēki sarkanīgo cepurīti, plakanā – ar tādiem kā panteras traipiem) 100 gramos sava augļķermeņa satur 0,24 miligramus arsēna. Savukārt plankumainās sarkanās mušmires sevī esošā cinka daudzuma dēļ ir līdzvērtīgas čūskas indei…

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.