Foto – Shutterstock

Kas vērtīgs pīlādža ogās? 0

“Šogad bagātīga pīlādžu raža. Kas vērtīgs šajās ogās? Kā tās izmantot?”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem trīs datumiem, tev uzlikts īpašs “zīmogs” no pagātnes
Veselam
Neredzamās slepkavas: četri ikdienas ieradumi, kas nemanāmi bojā asinsvadus un palielina trombu attīstības risku
Kokteilis
Viljams paliek ēnā! Pēc Harija un Čārlza III tikšanās attiecības karaliskajā ģimenē krasi mainījušās
Lasīt citas ziņas

Ne reizi vien žurnāla 36,6 °C slejās esam rakstījuši par šā auga noderīgumu. Pīlādzī (latīniski sorbus aucuparia) vērtīgs ir itin viss – gan ziedi, gan lapas, gan miza, gan ogas. Tajās ir C un P vitamīns, daudz karotīna, organisko skābju, piemēram, dzintarskābes, dažādu cukuru, organisko eļļu un miecvielu. Tautas medicīnā pīlādžogas lieto kā vitamīnu avotu un arī kā urīndzenošu un asiņošanu apturošu līdzekli. No ogām var vārīt ievārījumu (pievienojot nedaudz ūdens un cukuru attiecībās 1 : 1, jo ogas nav ļoti saldas), tās var savārīt kopā ar āboliem, pagatavot želeju. Aplejot ogas ar karstu ūdeni un paturot trīs stundas, iegūst ārstniecisku tēju. Tās var kaltēt vai sasaldēt un ziemā izmantot rozīņu vietā, cepot kēksus un kūkas. Mazāk zināmi ir pīlādžu milti: ogas izkaltē un saberž, iegūtos miltus var izmantot maizes, kūku un cepumu gatavošanā vai kā piedevu putrām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.