Foto – Aija Geida

Krāsaini dārzeņu salāti ziemai. 3 receptes – pasterizējot, vārot vai tikai uzvārot 0

Rudens ir ražas laiks, un, pat ja dārzeņi jāpērk tirgū, izmaksas ir pieņemamas. Bet ziemā cenas pieaug trīskārtīgi. Tāpēc, ja vien ir pagrabs, labi, ja var sagatavot ziemai dažas pikantu salātu burciņas. Steidzīgos vakaros pēc darba no tiem sanāk gardas zupas. Lielākoties visi dārzeņu salāti ir līdzīgi – tajos iekļauti populārākie dārzeņi un marināde gatavota no eļļas, etiķa, ūdens, cukura un sāls dažādās attiecībās. Atšķiras vien veids, kā tos sagatavo ziemai: pasterizējot, vārot vai tikai uzvārot. Atkarībā no tā salāti ir mīkstāki vai kraukšķīgāki. Piedāvājam visus trīs gatavošanas veidus. Dārzeņus receptēs var variēt atkarībā no tā, kas dārzā izaudzis vai kas vairāk garšo.

Reklāma
Reklāma

Ātrie salāti

Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas
• 500 g paprikas
• 500 g burkānu
• 500 g kāpostu
• 500 g tomātu
• 500 g gurķu

Marinādei
• 150 ml augu eļļas
• 150 ml etiķa
• 45 g cukura
• 35 g sāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Kāpostu sašķērē salmiņos, papriku sagriež mazos gabaliņos, burkānus nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Gurķus sagriež šķēlītēs, tomātus kubiņos. Dārzeņus saber katlā, samaisa un pārlej marinādi. No brīža, kad uzvārās, vāra 2 minūtes, saliek burkās, aizvāko un burkas apgriež otrādi. Satin segās un ļauj lēnām atdzist. Uzglabā vēsumā (pagrabā).

Foto – Aija Geida

Ar vārīšanu

Sastāvdaļas
• 1 kg kabaču
• 500 g tomātu
• 500 g burkānu
• 300 g paprikas
• 300 g sīpolu
• 2 ķiploka daiviņas

Marinādei
• 300 ml ūdens
• 150 g cukura
• 150 ml etiķa
• 160 ml augu eļļas
• 2,5 ēdamkarotes sāls

Dārzeņus nomazgā un sagriež salmiņos. Ķiplokus sīki sakapā. Katlā ielej ūdeni, pieber sāli un cukuru, pielej augu eļļu. Uzvāra marinādi (bez etiķa). Pievieno dārzeņus, visu uzvāra un uz vidējas uguns vāra 20 minūtes. Pielej etiķi, samaisa un vāra vēl piecas minūtes. Tīrās burkās liek salātus, pieblīvē un uzreiz aizvalcē. Burkas apgriež otrādi un sasedz segās. Nākamajā dienā saliek pagrabā.

Foto – Aija Geida

Ar pasterizēšanu

Sastāvdaļas
• 1 kg tomātu
• 500 g ziedkāpostu
• 500 g paprikas
• 500 g burkānu

Marinādei
• litrs ūdens
• 2 ēdamkarotes cukura
• 6 ēdamkarotes etiķa
• ēdamkarote sāls

Ziedkāpostu sadala pa rozetēm. Papriku un tomātu sagriež gabaliņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Pagatavo marinādi – uzvāra ūdeni un pievieno pārējās sastāvdaļas. Burkās saliek dārzeņus, pārlej karstu marinādi, uzliek vāciņus (bet neaizgriež) un pasterizē +85 °C 20 minūtes. Burkas aizvalcē, apgriež otrādi un ļauj lēnām atdzist. Uzglabā vēsumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.