Foto – Shutterstock.com

Cerība: augsta valstīs ar vidējiem un zemiem ienākumiem 0


Pētījuma dati liecina, ka respondentu lielākā daļa (52%) visā pasaulē uzskata, ka kopumā 2017. gads būs labāks nekā 2016. gads, 15% uzskata, ka tam vajadzētu būt sliktākam. Salīdzinājumā ar 2015. gadu starptautiskais cerību rādītājs +37% ir samazinājies par 2% (no +39%). Cerību pilnākie respondenti attiecībā uz šo gadu ir tie, kuri dzīvo dažās no pasaules straujāk augošajām valstīm: Bangladešā (+77%), Ganā (+76%), Kotdivuārā (+72%), Fidži (+62%), Ķīnā (+56%), Indijā (+55%) un Brazīlijā (+51%). Diemžēl vismazāko optimisma uzlabojumu uzrāda ES ekonomiskais bloks (+1%) un Ziemeļamerika (+11%). Visvairāk nobažījušies par 2017. gadu ir itāļi (-42%), kuru premjerministrs Renci 2016. gada decembrī zaudēja referendumā, turklāt valsts ekonomiskā atveseļošanās tā arī vēl nav sākusies. Baltijas valstīs cerību pilnākie ir Igaunijas iedzīvotāji. Igaunijas cerību rādītājs (+47%) pārsniedz globālo (+37%) rādītāju. Cerību rādītājs Lietuvā (+20%) ir gandrīz uz pusi zemāks nekā Igaunijā, un vispesimistiskākā kaimiņvalstu vidū ir Latvija ar cerību rādītāju +10%.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
Lasīt citas ziņas

Analīze: globālo ienākumu sadalījums nosaka valstu uzskatus par ekonomisko optimismu un pesimismu

Globāla barometra pētījuma laikā apkopotos datus salīdzināja ar Pasaules Bankas datiem, ko apkopoja par nacionālo kopproduktu (IKP) no pēdējās desmitgades (no 2005. līdz 2015. gadam). Analīze atklāj skaidru saistību starp ekonomisko skatījumu uz 2017. gadu un starptautisko ienākumu pārdali (GNI).

CITI ŠOBRĪD LASA

Kopš 2015. gada bagātākās pasaules valstis (30 valstis ar vidējo gada ienākumu – 45 000 ASV dolāru uz vienu iedzīvotāju) ir zaudējušas 10% no globālās ekonomikas. Šī grupa sabiedriskās domas aptaujā pauda vispesimistiskāko skatījumu uz savu ekonomisko labklājību 2017. gadā (-17%). Valstis ar vidējiem ienākumiem (12 valstis ar vidējo gada ienākumu – 13 000 ASV dolāru uz vienu iedzīvotāju) ir ieguvušas par 10% lielāku daļu globālajā ekonomikā un šī grupa atklāj optimistiskāko skatījumu uz savu ekonomisko labklājību 2017. gadā (+29%). Valstis ar zemiem ienākumiem (175 valstis ar vidējo gada ienākumu 7000 ASV dolāru uz vienu iedzīvotāju) pēdējās desmitgades laikā saglabājušas savu globālās ekonomikas daļu.

Šīs grupas ekonomiskās gaidas ir +26%.

Komentē WIN/Gallup International Asociācijas prezidente Vilma Skarpino (Vilma Scarpino): “Pasaule piedzīvo ienākumu pārdales pārmaiņas. Agrākie bagātnieki zaudē, bet jaunie bagātnieki iegūst. Šī pāreja ir novērojama arī viņu domās par ekonomisko labklājību 2017. gadu. Labi, ka laime netiek saistīta tikai ar uzskatiem par ekonomisko perspektīvu. Rietumu pasaules bagātās valstis ir laimīgas, neskatoties uz to drūmu skatījumu uz ekonomiskajām perspektīvām. Attiecīgi, globālā sabiedrība kopumā atklājas kā laimīga, turklāt nedaudz laimīgāka nekā pirms gada.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.