Ja nelaidīs pa durvīm, klauvēsim pie loga  0

Cipari rožainu ainu par jauno māsu pieplūdumu nozarē nerāda.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Neticami, bet tava auto marka atklāj par tevi vairāk, nekā spēj iedomāties 64
TV24
“Ar šo gājienu viņi iešāva sev kājā!” Amerikā bijušais čekas aģents citējis Rajevu savā raidījumā 122
Ķīnieši ir sašutuši, jo Putina sabiedrotais sola “pakļaut” Krievijas kaimiņus
Lasīt citas ziņas

– Mēs novecojam – 10% sastāda māsas pensijas vecumā un tikpat daudz ir jaunā paaudze līdz 34 gadu vecumam. Spējam nosegt tikai to daļu, kas aiziet no prakses vietas, bet kas notiek ar pašu viducīti, kā mēs to saucam, mūsu zelta fondu no 34 līdz 59 gadu vecumam? Mums jātur rūpe, lai māsas paliktu nozarē un arī neaizdotos projām no Latvijas, – spriež LMA prezidente D. Raiska.

Viņai ir pārliecība, ka Veselības ministrijas stratēģiskais nozares glābšanas plāns ir pareizs, taču ar vienu būtisku trūkumu – tā īstenošanai trūkst līdzekļu. Piemēram, lai likvidētu netaisnību ar jau pieminētajām pagarinātajām stundām, vajadzīgi vismaz astoņi miljoni eiro. Daudz vairāk naudas prasīs lielais mērķis – panākt visiem mediķiem cienījamu darba samaksu, kur māsas atalgojums sastādītu 60% no ārsta algas un māsas palīgam tie būtu 40%.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nacionālais veselības dienests aprēķinājis, ka patlaban māsu vidējā mēneša amatalga ar piemaksām un prēmijām bruto ir 778,12 eiro, taču joprojām daudzas valsts un pašvaldības medicīnas iestādes izmanto likumīgu iespēju maksāt zemāko atalgojumu – 418 eiro.

Asociācijas valde noteikusi, ka tik dramatiskā situācijā vilcināties vairs nedrīkst – izšķiroši lēmumi jāpieņem šogad. No valsts pirmās personas reakcijas būs atkarīgi māsu nākamie soļi.

– Ja nelaidīs iekšā pa durvīm, klauvēsim pie loga, – sola D. Raiska.

Viņas pieredze LMA vadītājas amatā vēl neliela – tikai divi gadi. Kā māsa ar 27 gadu stāžu bērnu aprūpē savā vienīgajā darba vietā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā arī pati izjutusi, ko nozīmē skaitīt naudiņu, lai sagaidītu nākamo algas dienu.

– 1998. gadā mana alga bija 50 latu uz rokas, – atceras Raiska.

Zemā atalgojuma dēļ vienu brīdi aizgājusi strādāt citā jomā, taču drīz vien sapratusi – nē, tas nav mans. Pēdējos 10 gadus viņa ieņem galvenās māsas amatu.

Signāli par dažādām nozares problēmām pienākot no pašām māsām, stāsta prezidente. Viņas darbības laikā LMA ierosinājusi izglītības reformu – Veselības ministrijā izveidota darba grupa, kam darbs jāpaveic līdz šā gada 30. jūnijam –, izstrādāta pacientu klasifikācijas sistēma, kas palīdzēs pamatoti un precīzi noteikt māsu pacientu skaitu, arī jauns māsu ētikas kodekss, tūlīt tiks izdots mācību līdzeklis latviešu valodā piecu tūkstošu eksemplāru tirāžā par aprūpi, kas ļoti noderēs tām māsām, kuras angļu valodu brīvi nepārvalda.

Reklāma
Reklāma

Līdz šim medmāsu balsis plašāk nav izskanējušas pietiekami skaļi un uzstājīgi. Kā skaidro asociācijas vadītāja, māsas vairāk pieradušas būt ārsta palīdzēs, izpildītājas, taču mūsdienās līdz ar augstāku izglītības līmeni šis modelis mainās un viņas kļūst patstāvīgākas savas profesijas pārstāves un lēmuma pieņēmējas.

Vai Valsts prezidents viņas sadzirdēs un ko spēs līdzēt gadiem ilgi neatrisinātajai veselības aprūpes finansējuma problēmai? Ar puķēm un koncertu šoreiz nebūs līdzēts.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.