Foto – Shutterstock

Kā ārstē 
 0


Rētas nav iespējams likvidēt pavisam, taču tās var padarīt mazāk manāmas. Ārstēšana atkarīga no rētu veidošanās īpatnībām, brūces dzīšanas un izvietojuma.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Ja ir tendence rasties hipertrofiskām rētām, jācenšas laikus kavēt pastiprinātu asinsvadu veidošanos. Šim nolūkam veic IPL (intensīvi pulsējošā lāzera) procedūru, izmantojot speciālu gaismas staru enerģiju, kura absorbējas sarkanajā pigmentā. Tādējādi sīkie asinsvadi uzsūcas un sārtās rētas kļūst baltākas un mīkstākas. Reizēm pietiek ar vienu procedūru, taču dažkārt tās jāatkārto.

Kamēr brūci klāj krevelīte, jauna epitēlija veidošanos veicina smiltsērkšķa ekstraktu saturoši ārstnieciskie līdzekļi un tādi medikamenti kā Panthenol, Bepanthen, Cicabio. Kad krevele nogājusi un brūce kļuvusi sārtāka, lielāka vai blīvāka, nekā gribētos, asinsvadu pastiprināto reakciju mazinās silikona plāksteri un gels vai arī ziede Contratubex.

CITI ŠOBRĪD LASA

Grūti novēršamo keloīdu gadījumā izmanto īpašu medikamentu steroīdu injekcijas – parasti izdara ne vairāk par trim injekcijām.

Kad rēta stabilizējusies, proti, ir jau gandrīz gadu veca, liekos un neglītos audus var noslīpēt ar lāzeru. Gludākas, elastīgākas un mazāk pamanāmas var padarīt arī jau krietni senākas rētas.

Dažādām rētām, arī pēc tetovējuma izņemšanas ar lāzeru, kad bojātas pigmenta šūnas, labi palīdz tā sauktais frakcionētais ogļskābais lāzers. Procedūra notiek vietējā anestēzijā un nav sāpīga.

Piņņu izraisītas rētas iespējams mazināt ar dažādām lāzerprocedūrām vai hialuronskābes injekcijām, taču pēdējai metodei nav ilgstoša efekta. Lai izvairītos no līdzīgām problēmām, svarīgi ir vainu laikus ārstēt.

Ja labākai dzīšanai nepieciešams uzlabot apasiņošanu, izmanto ultraskaņas procedūras. Ļoti lielas rētas var novērst, veicot plastisko operāciju.

PADOMS


• Ja gadījusies sadzīves trauma, vispirms brūci noskalo zem tekoša ūdens.

• Ja brūcē iekļuvuši netīrumi un tā stipri asiņo, var uzliet ūdeņraža pārskābi, taču to nevajadzētu darīt atkārtoti, jo tiks palēnināta dzīšana un kavēta epitēlija veidošanās. Šā paša iemesla dēļ nav ieteicams lietot joda tinktūru. Dezinficēšanai labāk izmantot furasola vai hlorheksidīna šķīdumu, atšķaidītu kliņģerīšu tinktūru. Pēc tam uzliek spiedošu pārsēju un nopietnas traumas gadījumā brūci parāda ārstam, lai speciālists izvērtētu, vai to nav nepieciešams sašūt, atjaunot asinsvadus un saites.

Reklāma
Reklāma

• Ja āda apdegusi, cietušo vietu aptuveni pusstundu atvēsina zem auksta ūdens strūklas un meklē mediķu palīdzību. Nedrīkst ziest sviestu vai eļļu, jo tas padziļinās karstuma iedarbību.

• Speciālo brūču ziedi var lietot, kad jau izveidojusies krevelīte. Tā īpaši ieteicama ķīmiskam apdegumam un nobrāzumam.

KONSULTĒJUSI “VESELĪBAS CENTRA 4” DERMATOLOĢIJAS UN ĶIRURĢIJAS KLĪNIKAS DERMATOLOĢE LINDA KAPTEINE

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.