Foto-Shutterstock

Likvidē operējot 1


Trūci var likvidēt, tikai operējot. Neoperē vienīgi izņēmuma gadījumos, piemēram, ja pacienta veselības stāvoklis to neatļauj, taču lēmumu jebkurā gadījumā pieņem ārsts.

Reklāma
Reklāma
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
TV24
“Kandidāts, kurš grib braukt uz Briseli, kaut ko “klārē” krieviski!” Timrots, Kampars un Upleja-Jegermane komentē debates krievu valodā
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs 10
Lasīt citas ziņas

Pēc ārsta Aināra Ģīļa teiktā, bērniem parasti veic vaļēju operāciju. Grieziens ir diezgan mazs, turklāt pēc operācijas tiek uzlikta kosmētiskā šuve. Lielākoties operācija tiek veikta dienas stacionārā, un pacients jau vakarā var doties mājās. – Trūces likvidēšana ir standarta operācija, kas ir diezgan droša un ar ļoti zemu komplikāciju risku, – uzsver ārsts Igors Ivanovs. – Pieaugušajiem joprojām veicam tā sauktās vaļējās operācijas, kad ķirurgs veic griezienu, taču pēdējā laikā arvien biežāk tiek lietota laparoskopija. Tā ir minimāli invazīva ķirurģiska iejaukšanās, kad izdara dažus nelielus griezienus, caur kuriem vēderā ievada operācijai nepieciešamos instrumentus. Ar laparoskopiju var ļoti efektīvi likvidēt arī diezgan lielas trūces.

Salīdzinot ar vaļēju operāciju, laparoskopiska operācija ķirurgam ir sarežģītāka, taču garantē labākus rezultātus – cilvēkam nepaliek tik lielas rētas, pēc tam uzreiz var staigāt, mazāk sāp, ir īsāks atlabšanas periods.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja iemesls ir saistaudu vājums, trūci nevis vienkārši aizšuj, bet zem vai starp muskuļiem jeb trūces vietā ievieto speciālu nostiprinošu tīkliņu. Tas ķermenī paliek uz visu mūžu un samazina risku, ka bruka veidosies no jauna. Kā uzsver dakteris Igors Ivanovs, pasaulē patlaban daudz diskutē par to, vai šādu tīkliņu vajadzētu ievietot profilaktiski. Dažās valstīs ir šāda prakse, taču Latvijas ārsti pret to izturas atturīgi.

Daudzi trūces vietā liek bandāžu, bet ar to nevar pilnīgi novērst trūci. Tā ir papildu iespēja, turklāt īslaicīga. Operācija ir efektīvākais trūces likvidācijas veids.

Un ja nu cilvēks ir ar mieru sadzīvot ar bruku un negrib, lai operē? Ārsts Igors Ivanovs atbild: – Trūce ar laiku var palielināties. Tā kā uz āru izvirzās iekšējie orgāni, gadās, ka tie iesprūst. Ja tie nevar atgriezties atpakaļ vēdera dobumā, iesprūšana apdraud cilvēka dzīvību. Kāds orgāns var būt saspiests trūces maisā, un ir traucēta apasiņošana. Tas var atmirt. Tā ir dzīvībai bīstama situācija, tāpēc trūces operāciju nevajadzētu atlikt.

Kad situācija kļūst kritiska, to nav iespējams nesajust, jo galvenā pazīme ir ļoti stipras sāpes. Ja tādas jūtamas trūces apvidū, nekavējoties jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība un jābrauc uz slimnīcu. Zarnu nekroze attīstās 6–8 stundās, tāpēc šajā laikā jāpaspēj pacientu izoperēt.

Ainārs Ģīlis uzsver, ka trūce pēc operācijas var parādīties no jauna. Ja tā izveidojusies vienā un tajā pašā pusē, to var uzskatīt par operācijas komplikāciju, kas notiek ļoti reti. Taču trūce pēc kāda laika var parādīties otrā pusē, un tā jau būs otra slimība. Aptuveni 15% bērnu ir abpusēja trūce.

Reklāma
Reklāma

Konsultējuši ķirurgs Igors Ivanovs un bērnu ķirurgs Ainārs Ģīlis

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.