Foto – LETA

Lieliskie kāti un lapas 0

“Daba ir gudra – tas, ko tagad varam savākt mežā un laukā, palīdz pret saaukstēšanās vainām, urīnceļu iekaisumu un locītavu sāpēm. Tās ir kaites, kas bieži piemeklē tieši ziemā,” pamanījusi zāļu sieva Līga Eglīte no Cēsīm.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Pret saaukstēšanos ieteicama tēja no meža aveņu kātiem. Neder sausās un nedzīvās atvases, kam ir atzari un kas šovasar tātad ir noražojušas. Vāc tikai jaunās atvases, taisnas pīckas, kuras pārlaužot var redzēt, ka ir dzīvas, brūngani zaļas. Glīti nogriež un mājās sagarina 1–2 cm garos posmos, uzreiz izžāvē.

Mazliet pavāra un iegūst smaržīgu, skaisti sārtu tēju. Litram ūdens pietiek ar sauju kātiņu. Šī tēja pamatīgi izsviedrē. Vēl labāk, ja tai piemet kādu upenes zaru

CITI ŠOBRĪD LASA

.* Savvaļas upenes zariņus var atrast, dodoties pastaigā gar upmalu vai pamestu māju tuvumā. Upeni var atšķirt pēc zaļganrozā pumpuriem. Jāņogai un citiem līdzīgiem krūmiņiem pumpuri ir tumši. Turklāt, jau nolaužot zara galiņu, jūt brīnišķīgu aromātu. Vija Eniņa piebilst, ka var ņemt arī dārza upenes zaru, ja kāds krūms ne pārāk labi ražo. Upenē ir daudz askorbīnskābes, no tās izdodas veselīgs dzēriens.

* Ja sniegs vietām pakusis, der lūkot, kas rodams meža zemsedzē. Tējā savārītas brūklenes lapas ir labs urīndzinējs un pretiekaisuma līdzeklis. Palīdz, ja sirgst ar podagru.

“Lapiņas var viegli sabrucināt, pastaigājoties pa mežu. Augs gan nav tik aktīvs kā augustā vai septembrī, bet fenolglikozīdi, miecvielas un citi bioloģiski aktīvie savienojumi lapās tomēr ir,” uzsver Vija Eniņa.

* Savācot vaivariņus, var justies droši, jo mājās ir labs līdzeklis pret klepu. Der inhalācijās vai pielikt pa lapiņai pie tējas, ko izmanto atklepošanai. Lielos daudzumos vaivariņš ir indīgs, brīdina farmakoloģijas doktore.

Ja moka muguras sāpes vai išiass, sēžas nerva iekaisums, var palīdzēt vaivariņu komprese. Augus ieliek katliņā un karstā ūdenī pasautē. Uzreiz liek lina maisiņā vai ietin dvielītī un gana karstu kompresi pieliek sāpošajai vietai.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.