Brīnumdaris hlorofīts 0


“Visvairāk jāuzteic hlorofīts. Tas ir vienkāršs, viegli kopjams telpaugs, bet spēj absorbēt līdz pat 80% formaldehīda un līdz 90% cilvēku izelpotās ogļskābās gāzes. Dīvaini, bet pats augs labi jūtās stipri piesārņotā gaisā – laboratorijās, rūpnīcu cehos. Četri hlorofīti nelielā telpā par 70–80% attīra gaisu no dažādiem piemaisījumiem. Lai gūtu pozitīvu efektu, augu daudzums atkarīgs arī no gaisa piesārņojuma pakāpes un augu lieluma. Bet jāatceras, ka mūsu labvēļi jākopj – jāpārstāda, jāaplaista, jāmēslo, jāvēdina telpas, jo augiem nepatīk slikts gaiss,” stāsta Dace Grīviņa.

Reklāma
Reklāma

Ēteriskā eļļa uzlabo veselību

Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
TV24
STOPkadri: Slavenākā Covid-19 vakcīna ir Ilmāra Rimšēviča kabatā
Kokteilis
VIDEO. Eirovīzijas uzvarētājs Nemo pāris minūtes pēc triumfa saplēš savu stikla mikrofonu 2
Lasīt citas ziņas

Jau senatnē zināja, ka cilvēka organismu labvēlīgi ietekmē ēteriskā eļļa, kas producē šūnas visās auga daļās. Arī daudzi telpaugi satur ēterisko eļļu – smaržīgu, viegli gaistošu vielu, kas sastāv no organisko vielu kompleksa: terpēniem, spirta, aldehīdiem, ketoniem, skābes, fenola un ētera. Var teikt – ēteriskā eļļa ir auga smaržviela. Tā aktivizē auga vielmaiņu, palīdz sazināties ar citiem augiem, veicina indīgo vielu izdalīšanos, tādējādi aizsargājot no kaitēkļiem, kā arī pievilina apputeksnētājus, stāsta Botāniskā dārza pārstāve.

Cilvēki vienmēr centušies sev apkārt radīt patīkamu smaržu, kas sagādā gara, miesas un dvēseles harmoniju. Augos esošās smaržvielas mūsdienās arvien vairāk izmanto garīgo spēju stimulēšanai, lai rosinātu radošu domāšanu, paaugstinātu koncentrēšanās spējas, vairotu darba prieku. Aromatizējot telpas ar ēteriskajām eļļām, pozitīvi tiek ietekmēta arī veselība. Tās spēj uzmundrināt vai atslābināt, veicina vielmaiņas procesus, stiprina imūnsistēmu. Šādas īpašības piemīt arī telpaugiem, piemēram, smaržīgo lapu pelargonija samazina uztraukumu un kliedē bailes, palīdz pret bezmiegu un depresiju. Citrona ēteriskā eļļa ne tikai rada spodrības un svaiguma sajūtu, bet arī spēcina sirdi, nervu sistēmu, plaušas, uzlabo gremošanu, asinsriti, pazemina asinsspiedienu, veicina ādas attīrīšanos. Ciprese līdzsvaro, nomierina nervu sistēmu, mazina stresu. Mirte nostiprina imunitāti, aizkavē infekciju attīstību, attīra ādu, dziedē brūces. Pret saaukstēšanos un iesnām palīdz ciprese, citrons, eikalipts, laurs, mirte un pelargonija. Kakla iekaisumu mazina citrona un eikalipta ēteriskā eļļa. Eikalipts arī dziedē artrītu, reimatismu, sāpes muskuļos, mazina nogurumu un stiprina imūnsistēmu.

Ja indīgi, vai slikti?

CITI ŠOBRĪD LASA

Nav noslēpums, ka daļa augu ir indīgi. Tādi, piemēram, ir eiforbiju, amariļļu, nakteņu un daži kallu dzimtas pārstāvji, kas atrodami arī LU Botāniskā dārza kolekcijā. Visvairāk būtu jāsargājas no dīfenbahijas, akokantēras, oleandra, cifomandras, eiforbijas u.c. Oleandra sula satur kardiotoksisku savienojumu, tāpēc vietējie Dienvidāfrikas iedzīvotāji šo augu izmanto, lai saindētu bultas. No mutes mutē klīst nostāsts, ka vairāki karavīri miruši, ēdot oleandra zaru ugunskurā ceptu gaļu. Vai šie un citi indīgie augi, kurus mājās un darbavietā audzējam dekoratīvos nolūkos, var negatīvi ietekmēt mikroklimatu telpās un cilvēku pašsajūtu?

“Katrs augs šajā pasaulē nācis ar savu sūtību. Nevar teikt, ka augi, kas satur indīgus savienojumus, piemēram, alkaloīdus un glikozīdus, nekam neder. Ja šādi domāsim, ar negatīvām domām augam patiešām piešķirsim sliktu auru. Tomēr par katru augu, ko vēlaties audzēt savā tuvumā, jāiegūst plašāka informācija, lai zinātu, kurā reģionā ir tā dzimtene, kā tas kopjams un vai nav indīgs. Indīgās vielas augos nav gaistošas un neizplatās apkārtējā vidē, tomēr, ja nevēlaties turēt mājās augu, kas satur indīgus savienojumus un jums rada bažas, varat no tā atbrīvoties. Īpaši tas attiecas uz ģimenēm ar maziem bērniem. Patiešām nopietni jāapsver, vai indīgs augs, kura lapu vai ogu bērns vai mājdzīvnieks var apēst, ir vajadzīgs,” stāsta Dace Grīviņa. Šā iemesla dēļ katra telpauga izvēle ļoti rūpīgi jāapsver bērnudārzos.

“Turiet savā tuvumā augus, kas sagādā prieku un nav grūti kopjami! Un nevajag klausīties negatīvās runas par viena vai otra auga slikto ietekmi uz cilvēku. Visi telpaugi ir mūsu draugi. Tikai nedrīkst aizmirst, ka tie ir dzīvi, spēj just un gaida, lai izturas ar mīlestību,” uzsver speciāliste.

Benzolu no sienu, grīdas vai mēbeļu krāsām vislabāk absorbē hlorofīts, dracēna, sansevjēra un spatifīla. Formaldehīdu daudzumu, ko izdala mēbeļu skaidu plāksnes, gaisā samazina aloje, hlorofīts, dracēna, epipremns, nefrolēpe, Bendžamina fīkuss, šeflēra un dīfenbahija. Krāsu, līmes un sveķu sastāvā esošās kaitīgās vielas trihloretilēna iedarbību palīdz novērst epipremns, Bendžamina fikuss, sansevjēra un spatifīla. Ksilolu un toluolu uzsūc dīfenbahija, nefrolēpe, antūrija un Bendžamina fikuss. Amonjaku noārda antūrija, maranta, dracēna un Bendžamina fikuss.

36,6 °C konsultante DACE GRĪVIŅA, LU Botāniskā dārza augu mājas vadītāja

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.