Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto: Shutterstock

  0

Trauksme vēderā

Viena no nepatīkamām vēdera darbības traucējumu izpausmēm ir meteorisms, kad uzpūšas vēders un palielinās gāzu daudzums zarnās. To rada rūgšanas un pūšanas procesi un baktērijas, kas zarnās savairojas lielā daudzumā. Taču vainojama ne vien pārēšanās, bet arī nepareiza produktu izvēle un kombinācija.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Ja vēders uzpūšas, iespējams, ēdieniem pievienots par daudz sāls. Vislabākās zāles ir tīrs ūdens vai kumelīšu, piparmētru vai cita zāļu tēja, kas lieliski skalo organismu. Labs palīgs gremošanas traucējumu gadījumā ir arī ķimeņu tēja, ko gatavo, sauju ķimeņu aplejot ar verdošu ūdeni.

Lai vēders neuzpūstos, ieteicams izvairīties no gāzētu dzērienu, pākšaugu, celulozi saturošu produktu, kā arī skābētu un raudzētu produktu pārmērības ikdienā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dedzināšanas sajūtu kuņģī mazina divas ēdamkarotes svaigi spiestas kartupeļu sulas pusstundu pirms ēšanas. Šāda iedarbība piemīt arī aptiekās nopērkamajiem antacīdajiem līdzekļiem – preparātiem, kas neitralizē kuņģa skābi. Tomēr, ilgstoši lietojot zāles un nekonsultējoties ar ārstu, kuņģim var kaitēt.

Ja gastronomiskās pārmērības izraisījušas aizcietējumu, zarnu darbības aktivizēšanai jāēd vairāk produktu, kuru sastāvā ir šķiedrvielas: pilngraudu maize, dārzeņi, augļi. Dienas laikā jāizdzer vismaz divi litri ūdens, jo tas labāk uzbriedina šķiedrvielas un aktivizē zarnu traktu.

! Mājas aptieciņā vienmēr jābūt aktivētai oglei vai citam absorbentam. Tas sniegs tūlītēju efektu, bet, lietojot kursa veidā, piemēram, var palīdzēt pavisam atbrīvoties no meteorisma. Ieteicami arī fermentu preparāti.

PADOMS

Alkohola pārmērību radītās slāpes mazina negāzēts minerālūdens, piparmētru un ingvera tēja. Šie dzērieni palīdz no organisma izvadīt toksīnus. Ja sāp galva, medikamentu vietā piemērotāka ir melna kafija ar citronu, jo zāles palielina aknu slodzi, kam jau tāpat jāspēj atgūties.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.