Foto: shutterstock.com

Ar steigu pie ārsta 0


“Agrāk uzsvēra, ka pie ārsta jādodas, ja ir kāda no šādām pazīmēm: dzimumzīmes forma kļūst asimetriska, malas – robainas, izplūdušas, uz tās veidojas sabiezējums, izčūlojums, tā asiņo, maina krāsu, palielinās izmērs, sasniedzot 5–6 milimetrus,” stāsta Raimonds Karls. “Tagad medicīna akcentē pēc iespējas ātrāku audzēja diagnostiku un ārstēšanu. Līdz ar to pacientam pie ārsta būtu jāatnāk jau pirms minēto pazīmju parādīšanās – pietiek ar to, ka dzimumzīme mainījusi formu, krāsu vai kļuvusi piepacelta. Ir svarīgi ielāgot: ja pacients dzimumzīmes vietā pamana pārmaiņas, kas neizzūd nedēļas vai divu laikā, tas noteikti ir iemesls, lai vērstos pie ārsta. Ja dzimumzīmei uzmanību sāk pievērst vien tad, kad jau parādījušās minētās pazīmes, audzējs var tikt diagnosticēts vēlīni.”

Reklāma
Reklāma

Nē – solārijam un iedegumam!

7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Dzimumzīmes pārvēršanos par ļaundabīgu veidojumu var ietekmēt vairāki riska faktori. “Mums visiem ir gaiša āda – mēs neesam līdzīgi Indijas, Pakistānas vai Šrilankas iedzīvotājiem, kuriem tā ir tumsnēja. Gaišādaini cilvēki visā pasaulē ir riska grupa. Otrs faktors ir saules apdegumi bērnībā. Ja tādi bijuši, āda noteikti vērīgi jāuzmana. Zinātniskie pētījumi ir pierādījuši savstarpēju saistību starp saules apdegumu bērnībā un melanomas attīstību dzīves laikā. Un vēl viens aspekts: cilvēks ilgstoši pakļāvis sevi ultravioleto staru iedarbībai, regulāri sauļojoties, vasarā strādājot vai sportojot uzturējies svaigā gaisā. Nelabvēlīgu iespaidu uz ādu atstāj arī solārijs, kas ir ultravioleto staru avots. Attiecībā uz solārijiem uzskati nav mainījušies – tiem, kuri tos apmeklējuši vecumā līdz 35 gadiem, melanomas risks ir par divām trešdaļām augstāks nekā tiem, kas to nav izmantojuši ne reizi.

Saules aizsargkrēma lietošana gan nepasargā simtprocentīgi, tomēr samazina risku saslimt ar ādas vēzi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pie riska faktoriem noteikti var minēt arī vecumu. Līdz ar gadiem ādas aizsargspējas, imunitāte samazinās un ādas audzēju risks pieaug, tāpēc tos biežāk atklāj gados vecākiem cilvēkiem. Taču nevar paļauties, ka esi jauns un tāpēc slimība paies garām! Arvien vairāk ādas audzēju konstatē gados jauniem cilvēkiem. Statistika liecina: vecuma grupā no 20 līdz 30 gadiem melanoma starp visām onkoloģiskajām saslimšanām ir pirmajā vietā.”

Ar aci un mikroskopu

To, vai dzimumzīme ir labdabīga vai ļaundabīga, var noteikt speciālists. Raimonds Karls uzsver: ja kāds veidojums ir ilgstoši attīstījies un ir ļaundabīgs, ārsts, visticamāk, diagnozi noteiks ar neapbruņotu aci.

Ja veidojums nav raibs un asimetrisks, jāveic dermaskopiskā izmeklēšana. Tās laikā dzimumzīmi vai citu ādas veidojumu un ādas virskārtu aplūko palielinājumā. Ar dermaskopijas aparatūru var izdibināt veidojuma dabu un ieteikt tālāko rīcību. “Diemžēl jāpiebilst: no vienas puses, metode ir ļoti populāra, no otras puses – kaut gan to izmanto daudzi ārsti, tās apgūšana varētu būt augstākā līmenī. Tāpēc es aicinu ikvienu pirms došanās pie daktera noskaidrot, vai ārsts tiešām pārzina šo metodi,” pamāca dermatologs.

Pastāv arī citas izmeklēšanas iespējas. Lai noteiktu, cik dziļš ir veidojums, nepieciešamības gadījumā izmanto ultrasonogrāfiju. Pavisam agrīnās audzēja stadijās lieto arī lāzerskenējošo konfokālo mikroskopiju – ar šo metodi iespējams šūnu līmenī noteikt veidojuma būtību, pat nepaņemot ādas paraugu.

Par dzimumzīmes labdabīgumu vai ļaundabīgumu liecina audu histoloģiskā izmeklēšana.

Kā to ārstē

Ārstēšana lielā mērā atkarīga gan no pacienta vecuma, gan diagnozes, proti, no tā, kāda veida audzējs ir diagnosticēts. Ja konstatēta melanoma, veidojumu lielākoties izņem ķirurģiskā ceļā. Savukārt, ja saslimšana diagnosticēta vēlīni un jau ir metastāzes, izmanto ķīmijterapiju vai citas metodes. Mūsdienās ļoti efektīva ir arī bioloģisko medikamentu terapija.

Reklāma
Reklāma

Runājot par nepigmentēto audzēju grupu (baziliomu, plakanšūnu vēzi), ir daudz vairāk ārstēšanas iespēju, ne tikai ķirurģiskās. Ja veidojums atklāts agrīni, to var nosaldēt ar šķidro slāpekli. Noder arī speciāli lokāli aplicējamie medikamenti. Dažos gadījumos izmanto staru terapiju. Ja nepieciešams, var izšķirties par ārstēšanu ar bioloģiskajiem preparātiem.

Ja audzējam ir metastāzes, vajadzīga ķīmijterapija.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.