Foto – Shutterstock

Ingvers ar pipariem 0

Saskaņā ar ājurvēdu saaukstēšanās laikā jālieto dažādas garšvielu tējas. “Pacienti bieži vien domā – čili, pipari, to es nedzeršu, tas man par stipru! Taču var sākt ar pašu maigāko – svaiga ingvera tēju. Sarīvē ingvera sakni, aplej ar karstu ūdeni un maziem malkiem dzer visas dienas garumā. Ar ingveru sevi sildām no iekšpuses, tātad kausējam gļotas. Turklāt ingvers stimulē imūno sistēmu, kas palīdz cīnīties pret dažādiem vīrusiem un mikrobiem,” skaidro Ilona Ābele-Šrenka.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Ja paaugstinās temperatūra, jādzer koriandra uzlējums vai novārījums. To 
pagatavot nav grūti: ņem tējkaroti koriandra sēklu uz litru ūdens, pavāra desmit minūtes, tad nokāš un lieto. Šādam novārījumam stiprumam var likt klāt arī svaigu, sarīvētu ingvera sakni un tējkaroti melno piparu. “Svaigs ingvers mutei var šķist ass, bet tas nav ass kuņģim. Ar ingvera pulveri ir tieši otrādi,” svaiga ingvera priekšrocības pamato ārste.

Ārstējot saaukstēšanos, izmanto arī dažādus ājurvēdas augu preparātus, kas pieejami gan kapsulās, gan pulverī, gan eļļā. Piemēram, ājurvēdā plaši izmanto nīma – koka, kas aug Indijā un Nepālā, – mizu un lapu preparātus, kam piemīt spēcīga antibakteriāla iedarbība. Piemēram, ja sākušās iesnas, vispirms degunu izskalo ar sālsūdeni, bet pēc tam gļotādu uz nakti ieziež ar nīma eļļu. Pret aizliktu degunu palīdz piliens sinepju eļļas, bet pēc tam, kad deguns iztīrījies, gļotādu ieziež ar nīma eļļu. Gan saaukstēšanās profilaksei, gan ārstēšanai ārste iesaka čavanprašu – augu un augļu ievārījumu, kas satur ap 40 dažādu dabisku sastāvdaļu. Lai stimulētu, stiprinātu imūno sistēmu un nesaslimtu, to lieto pa tējkarotei no rītiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ilona Ābele-Šrenka norāda, ka ājurvēdisko ārstēšanu var kombinēt ar tradicionālās medicīnas metodēm. Akūtā situācijā, kad pacientam, piemēram, ir smags deguna blakus dobumu iekaisums vai plaušu karsonis, vispirms būs jālieto antibiotikas, bet pēc tam ar saudzīgām metodēm jādara viss, lai tas vairs neatkārtotos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.