Ieteikumi slimniekam 0

* Neiet uz darbu, palikt mājās, atpūsties, samazināt fizisko slodzi. Taču, ja vien nav ļoti augsta temperatūra, nemitīgi vārtīties pa gultu arī nebūtu ieteicams.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

* Vēdināt telpas, dienas patīkamākajā daļā iziet nelielā pastaigā.

* Mērcēt kājas karstā ūdenī – tas mazinās nepatīkamās sajūtas, ko rada iesnas. Šādas pēdu peldes nav ieteicamas, ja ir vēnu kaites vai ļoti augsta temperatūra. Ja krata drudzis, bet rokas un kājas šķiet aukstas kā ledus, jāuzvelk vilnas zeķes, savukārt rokas jāsilda, pabāžot zem segas.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Ja ir iesnas, degunu ieteicams skalot ar vieglu sālsūdeni, kādu no aptiekā nopērkamajiem jūras ūdens preparātiem. Šie šķidrumi mitrinās un attīrīs deguna gļotādu. Ar deguna šņaukšanu jāuzmanās tiem, kam ir nosliece uz deguna asiņošanu: vīrusu iedarbības dēļ asinsvadu sieniņas var kļūt trauslākas, asiņošanas var sākties drīzāk. Maziem bērniem iesaka degunu nešņaukt vispār.

* Silta kumelīšu tējas vai tikko novārītu kartupeļu tvaika ieelpošana nav ieteicama, ja izdalījumi no deguna ir biezi un zaļgani, jo tad ar sildīšanu iespējams uzsildīt vēl lielākas veselības problēmas.

* Bezrecepšu pilienus pret iesnām nevajadzētu lietot ilgāk par trim dienām. Pretējā gadījumā deguna gļotāda pierod un atrofējas, var sākties hroniskas iesnas.

* Ieteicams veselīgi ēst (tas nenozīmē, ka daudz vai trekni – drīzāk otrādi!) un daudz dzert, lai mazinātu vīrusu koncentrāciju organismā. Uzturā jābūt veselības stiprināšanai noderīgiem, vitamīniem un fitoncīdiem bagātiem produktiem. Tie ir: dzērvenes, ķiploki, zaļie lociņi, citrusaugļi, āboli, kāposti, kivi, cidonijas, pīlādži, mežrozīšu augļi, arī citi sezonas dārzeņi un augļi. Priekšroka dodama zāļu tējām un ūdenim, nevis saldajiem un gāzētajiem dzērieniem. Arī salds ēdiens slimojot nav vēlams.

* Ja moka galvassāpes, turklāt ir paaugstināta ķermeņa temperatūra un ļoti slikta pašsajūta, var iedzert pretsāpju un pretdrudža līdzekli. Ja galvassāpes ir ļoti stipras un neatkāpjas, jāmeklē ārsta palīdzība, negaidot, līdz paies trīs dienas.

Pie ārsta noteikti jāvēršas, ja

– slimība neatkāpjas trīs dienu laikā,

– ir drudzis un temperatūra virs 39 grādiem,

– sāk sāpēt ausis,

– sāk sāpēt acu dobumi,

– deguna izdalījumi ir dzeltenīgi vai zaļgani,

Reklāma
Reklāma

– ir grūti elpot,

– ir mokošs klepus ar dzeltenīgiem vai zaļganiem izdalījumiem.

Uzmanību! Saaukstēšanās un gripa nav viens un tas pats

Saaukstēšanās pazīmes – nelielas iesnas, viegls klepus ar pavisam nedaudz izdalījumiem, sāpes kaklā, iespējams, nedaudz paaugstināta ķermeņa temperatūra un slimības izraisīta nelāga oma.

Gripa turpretī ir smaga vīrusinfekcijas slimība, kam raksturīga ļoti slikta pašsajūta, liels nogurums un nespēks, augsta temperatūra (39–40 grādu), sauss klepus, sāpes kaulos.

Pretvīrusu recepte

Jaudīga ķiploku zupa

Viens no veidiem, kā pretoties saaukstēšanās slimībām, – gādājiet, lai virtuvē pa rokai allaž būtu garšvielas un zaļumi. Ja tos pievieno ēdienam, uzlabojas garša, kā arī terapeitiskās īpašības. Šajā ziņā līdzeklis Nr. 1 ir ķiploks. Visā pasaulē plaši pazīstams kā dabisks pretvīrusu līdzeklis, saukts pat par krievu penicilīnu.

Sastāvdaļas (4 personām)

* 26 nemizotas un 26 mizotas ķiploka daiviņas

* 2 ēdamkarotes olīveļļas

* 2 sviesta pikas (tik, cik var paņemt ar tējkaroti)

* pustējkarote samaltu Kajennas piparu

* 70 gramu svaiga ingvera

* svaigs timiāns

* 300 gramu sīpolu

* 100 ml kokosriekstu piena

* litrs dārzeņu buljona

* citrons

* jūras sāls

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Nemizotas ķiploka daiviņas ievieto karstumizturīgā traukā, uzlej divas ēdamkarotes olīveļļas, apkaisa ar sāli un kārtīgi samaisa. Trauku hermētiski nosedz ar foliju un liek cepeškrāsnī. Cep, līdz ķiploki kļūst zeltaini un mīksti (aptuveni 45 minūtes). Pēc tam ļauj, lai atdziest, un ar pirkstiem izspiež no miziņām.Lielākā katlā uz vidēji karstas uguns izkausē sviestu. Pievieno sakapātus sīpolus, timiānu, sasmalcinātu ingveru un Kajennas piparus un karsē, līdz sīpoli kļūst caurspīdīgi (aptuveni sešas minūtes). Pieber ceptos ķiplokus un 26 nomizotās svaigās ķiploka daiviņas, karsē vēl trīs minūtes. Pielej dārzeņu buljonu, uzliek vāku un vāra aptuveni 20 minūtes. Visu sablendē, līdz masa kļūst viendabīga. Pielej kokospienu un karsē līdz pirmajiem burbulīšiem. Pievieno jūras sāli pēc garšas. Lej traukos un rotā ar ceturtdaļu citrona. Var pasniegt ar maizes grauzdiņiem.

36,6°C konsultante LĪGA KOZLOVSKA, ģimenes ārste, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.