Foto – Stock.hxcng

Iepriekš jāveic 
izmeklējumi
 0

“Pat ja vīrietis jūtas vesels, sākot no 45 – 50 gadu vecuma viņam reizi gadā jāatnāk pie urologa aprunāties. Tālākā novērošana atkarīga no analīžu rezultātiem. Ja ģimenē tēvam vai vectēvam bijis prostatas vēzis, tad novērošana pie urologa jāsāk jau no 40 gadu vecuma. Iedzimts prostatas vēzis ir 10% gadījumu. Audzēji šādiem pacientiem, kuriem ģimenē tas ir iedzimts, noris agresīvāk un tie ir viltīgāki, piemēram, var norisēt bez īpaša PSA (prostatas specifiskā antigēna) kāpuma, tāpēc šiem pacientiem jāpievērš lielāka uzmanība,” informē urologs Vaganovs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Ja ģimenē nav prostatas vēža gadījumu un vīrietim nav sūdzību, tad pie urologa jānāk no 45, vēlākais no 50 gadu vecuma.

Lai vīrietis pie urologa neierastos kā “balta lapa”, tas ir, bez iepriekš veiktiem izmeklējumiem – urīna analīzes, divām asins analīzēm un ultrasonogrāfijas vēdera dobumam (tā ļauj pārliecināties, vai prostatas saslimšana nebojā augstāk esošos orgānus – urīnpūsli un nieres, nevis lai diagnosticētu prostatas pašas saslimšanu) –, vispirms jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš izrakstīs nosūtījumu uz šiem izmeklējumiem. “Lai nebūtu tā, ka pacients ar ģimenes ārsta norīkojumu rindā pie manis gaida pusotru divus mēnešus, bet, atnākušam bez izmeklējumu rezultātiem, es viņam tik un tā lieku tos veikt,” skaidro urologs Vaganovs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārsts arī uzsver, ka nevar paļauties tikai uz to, ka speciālā prostatas vēža analīze, kur nosaka prostatas specifisko antigēnu (PSA), it kā neko sliktu neuzrāda, jo gadījumos, kad vīrietis sasniedzis 45 – 50 gadu vecumu, arī tikai nedaudz sliktāks šīs analīzes rezultāts var būt brīdinājuma signāls, ka viņa veselībai jāpievērš īpaša uzmanība. “Protams, ja ir aizdomas par prostatas vēzi, tad tiek ņemti paraugi no priekšdziedzera (veikta biopsija), un to nozīmē tikai speciālists,” piebilst urologs.

Līdz ar vecumu samazinās prostatas vēža straujas attīstības draudi, tādēļ sasniedzot 75 gadus, ja nav sūdzību, PSA analīze nav jāveic.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.