Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto – Shutterstock

Tēva uzdevums – celt dēla pašapziņu 0


Celt, nevis graut bērna pašapziņu – tas ir tēva lielākais uzdevums. Viņam par to jāatbild vairāk nekā mammai, jo sieviete ir emocionāla un nespēs adekvāti dot bērnam padomu, kā drosmīgi izsisties cauri dažādām skarbākām un ne tik skarbām dzīves situācijām. Psihoterapeite stāsta: lai bērns iemācītos pieņemt lēmumus pats, vispareizāk būtu, ja vecāki ļautu viņam pašam tikt galā ar dažādām dzīves situācijām.
Šo ideju var salīdzināt ar boksa ringu. Bērns viens pats tiek palaists ringā, bet vecāki ir kā treneri, kas sēž turpat blakus ringa malā un nemitīgi viņu vēro, un vienmēr ir gatavi aizstāvēt, palīdzēt un iejaukties. Tieši tēva uzdevums ir stāvēt pie cīņas ringa un šādā veidā atbalstīt savu bērnu, it īpaši dēlu. Neiejaukties problēmu risināšanā – lai bērns pats tiek ar tām galā –, bet neliegt vērtīgus padomus un atbalstīt, lai dēls augtu par stipru vīrieti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Dārzs
11 pamata lietas, kas jāzina katram dārzniekam
Lasīt citas ziņas

Tas gan nenozīmē, ka tēvam dēls jādresē kā cīkstonis un viņš nedrīkst runāt ar viņu par emocijām. Protams, arī šajā ziņā pastāv daudz stereotipu par to, kā vīrietis drīkst un nedrīkst uzvesties, un jūtu un emociju paušana ir viens no tabu. Lai gan patiesībā jebkurš vīrietis grib būt mīlēts un just mīlestību arī no tēva puses. Teikt “Es tevi mīlu!” katru dienu nav vajadzības – reizēm ar klusēšanu, skatienu un vienkārši kopā būšanu var izteikt daudz vairāk nekā ar pārspīlētu jūtu deklamēšanu. Arī kopīga makšķerēšana vai riteņbraukšana var būt tas pats, kas “Es tevi mīlu!”. Jebkura aktivitāte, kad tēvs ir kopā ar dēlu un ļauj sajust, ka ir blakus un par viņu parūpēsies, veido emocionālo kontaktu ar bērnu.

Tēva dienas svinēšana, piemēram, apmeklējot Tēva dienas gājienu un festivālu, kas notiks 10. septembrī plkst. 12.00 Rīgā, Vērmanes dārzā, ir viens no veidiem, kā stiprināt ģimeniskās attiecības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.