Foto-Shutterstock

Baktērijām labvēlīga vide 0

Lai gan zināms ap 50 legionellu sugu, pro­blēmas cilvēku veselībai var radīt tikai 19 no tām, visbiežāk Legionella pneumophila. Nelielos daudzumos tās mīt arī dabā: dažādās saldūdens krātuvēs, ezeros, upēs, dīķos, notekūdeņos, gruntsūdeņos, akās, mitrās augsnēs. Taču īpaši piemērota vide šo baktēriju attīstībai ir namu ūdensapgādes sistēmas, turklāt, jo tās vecākas, jo labāk. Tas tāpēc, ka baktērijas labprāt vairojas cauruļvados un citās vietās, kur veidojas bioloģiskais aplikums jeb tā sauktā bioplēve, dažādi nosēdumi, rūsa.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Antra Bormane uzsver, ka ļoti svarīga ir ūdens temperatūra. Karstā ūdenī, virs +70 °C, tās iet bojā uzreiz, bet, pazeminot temperatūru par desmit grādiem, – divu minūšu, bet vēl par desmit grādiem – divu stundu laikā. Tām nepatīk arī aukstums. Ja ūdens temperatūra ir zem +20 °C, baktērijas nevairojas. Vislabvēlīgāk baktēriju skaita pieaugumu ietekmē remdens ūdens, kura temperatūra ir +25…+45 °C.

Legionellas sevišķi ātri vairojas tvertnēs ar siltu ūdeni, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, neapdzīvotos viesnīcu numuros, dušu, krānu vai cauruļu virsmu organiskajā aplikumā, uz mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijām, ūdens sildītājos. Lai ar tām inficētos, nepieciešamas iekārtas, kas veido ūdens aerosolu, piemēram, dušas un krāni, virpuļvannas un baseini, gaisa mitrinātāji, gaisa kondicionētāju dzesēšanas iekārtas, mākslīgās elpināšanas sistēmas, dekoratīvās strūklakas, turku pirtis un saunas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.