Pīlādzis 0

Ar pīlādzi saistās daudzi seni tautas ticējumi un paražas, bet tautas medicīnā ogas lieto, lai aizkavētu un mazinātu aterosklerozi, pazeminātu asinsspiedienu un bagātinātu organismu ar vitamīniem. Tēja vai novārījums uzlabo nieru darbību, stiprina asinsvadu sieniņas. Tas īpaši ieteicams vecākiem cilvēkiem, kuriem ir asinsvadu skleroze, osteohondroze, nierakmeņi, kūtras zarnas vai nepietiekama žults­pūšļa darbība.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

Ienākušos augļus ievāc pēc pirmajām salnām septembrī un oktobrī, kad tie nav pārmēru rūgti. Pirms salnām vāktus augļus pusstundu mērcē 3% sālsūdenī vai 4–5 minūtes plaucē verdošā 3% sāls šķīdumā.

Var lietot gan svaigus, gan žāvētus krāsnīs vai augļu kaltēs +50…+60 °C. Svaigus uzglabā vēsā vietā vai sasaldē. Izžāvēti augļi ir oranžsārti, spīdīgi, krokaini, ar specifisku smaržu un rūgtenskābu garšu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aterosklerozes un hipertonijas profilaksei un ārstēšanai Artūrs Tereško iesaka divas ēdamkarotes svaigu vai žāvētu pīlādža augļu apliet ar glāzi karsta ūdens un nostādināt četras stundas. Lieto pa pusglāzei divas reizes dienā. Dzerot tēju, uzlabojas garastāvoklis, pāriet galvassāpes, nostiprinās organisma pretestība slimībām.

Pīlādži ir daudzu vitamīnu tēju sastāvā. Tos var gatavot kopā ar mežrožu augļiem vienādās daļās. Ēdamkaroti žāvētu pīlādžu un mežrožu augļu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 10 minūtes vāra un cieši noslēgtā traukā ļauj četras stundas ievilkties. Izkāš un dzer pa pusglāzei divas reizes dienā. Uzlējumam var pielikt medu.

Ja septiņām daļām pīlādžu pievieno trīs daļas nātru lapu, iegūst citu vitamīnu tēju – ēdamkaroti drogas aplej ar divām glāzēm verdoša ūdens, 10 minūtes vāra un cieši noslēgtā traukā ļauj četras stundas ievilkties. Izkāš un dzer pa pusglāzei divas reizes dienā.

Žāvētus mežrožu un pīlādžu augļus var sasmalcināt pulverī un pievienot ķīselim vai lietot tīrā veidā pa tējkarotei 2–3 reizes dienā.

Veselīgs ir dzēriens, piemēram, 1,5–2 ēdam­karotēm pīlādžu sulas pielejot glāzi ķirbju vai ābolu sulas. No pīlādžiem gatavo arī ievārījumu un džemu.

Brūču un čūlu dziedināšanai der pīlādža augļu izvilkums eļļā.

Svarīgi

Pīlādža drogas nedrīkst lietot, ja ir pastiprināta asinsrecēšana.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.