Foto – Shutterstock

Lai novērstu mātes un jaundzimušā problēmas 0


Apskatot dzemdniecības apjomu tendences, PB atzinusi, ka visas Latvijas slimnīcas atbilst nacionālajam minimālajam standartam – 200 dzemdības gadā. No 2012. līdz 2014. gadam notika 61 195 valsts finansētas dzemdības 21 slimnīcā. Gadā dzemdību skaits svārstījies no 295 dzemdībām Preiļu slimnīcā līdz 7148 dzemdībām Rīgas Dzemdību namā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Noskaidrots, ka dzemdniecības sarežģījumi zema riska dzemdību gadījumā bija biežāk sastopami zema apjoma slimnīcās (260 līdz 960 dzemdību gadā). Turklāt 33 zema riska gadījumos pirmo septiņu dzīves dienu laikā iestājās nāve, galvenokārt nedzīvi piedzimuši bērni, 66% šo agrīnās nāves gadījumu notika slimnīcās, kur ir zems dzemdību skaits. Eksperti norādījuši, ka augsta riska grūtniecība ir saistīta ar sarežģītām dzemdībām un tām būtu jānotiek specializētas aprūpes līmenī, lai novērstu mātes un jaundzimušā veselības problēmas. Taču Latvijā 35% augsta riska grūtnieču nokļūst tieši pirmā līmeņa slimnīcās, kur ir neliels dzemdību apjoms. PB secinājusi, ka augsta riska grūtniecību gadījumā nepieciešama labāka nosūtījumu prakse.

Atzīts, ka liela daļa dzemdību zema apjoma slimnīcās ir ar patoloģijām un līdz ar to ir arī augstāka jaundzimušo mirstība. Patoloģiskas dzemdības, kas pārsniedz vidējo līmeni valstī (20%) notikušas vairākās slimnīcās, tostarp Kuldīgas (34%), Rēzeknes (32%) un Ziemeļkurzemes (45%). Tiesa, PB norāda, ka divu gadu laikā patoloģisko dzemdību skaits ir ievērojami samazinājies.

CITI ŠOBRĪD LASA

Analīze liecina, ka 24% priekšlaicīgi dzimušo mazuļu pasaulē nākuši tieši pirmā līmeņa slimnīcās tā vietā, lai saņemtu aprūpi vai tiktu nosūtīti uz augstāka līmeņa slimnīcām. Lielākā daļa priekšlaicīgi dzimušo bērnu (22 – 27 nedēļas), kas dzimuši pirmā līmeņa slimnīcās, koncentrējas Latgales reģionā, kur slimnīcas atrodas vidēji 100 kilometru attālumā no perinatālā centra. Taču Zemgales reģiona slimnīcas, kur notikušas 205 priekšlaicīgas dzemdības, atrodas tikai 40 minūšu attālumā no Rīgas, bet tur ārsti topošās māmiņas nav nosūtījuši.

Eksperti konstatējuši, ka jaundzimušo mirstība priekšlaicīgu dzemdību gadījumā pirmā līmeņa slimnīcās ir no 0 procentiem Siguldas un Madonas slimnīcā līdz 56% Preiļu slimnīcā. Augstāka apjoma slimnīcās mirstības rādītāji ir no 5% Liepājā un Jēkabpilī līdz 15% Daugavpilī. Stradiņa slimnīcā un Rīgas Dzemdību namā 55 līdz 67% priekšlaicīgi dzimušo zīdaiņu tiek nosūtīti uz Bērnu slimnīcu, taču eksperti ir pārsteigti, ka neviens no perinatālajiem centriem Liepājas, Jēkabpils un Vidzemes slimnīcā nenosūta nevienu mazuli uz Bērnu slimnīcu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.