Foto – Marta Purmale

Karājies un kusties! 1

Bet nu pie malas teoriju, ķeramies pie TRX! Vispirms pārsteidz tas, ka saites nepavisam nav elastīgas, kā esmu iedomājusies. Vingrojot piekares sistēmā, lokans un kustīgs ir vienīgi ķermenis. Platās lentes speciāli darinātas no īpaši izturīga sintētiskas šķiedras auduma, lai tik drīz nenolietotos un neplīstu. Ar metāla slēdžiem var regulēt saišu garumu atkarībā no tā, vai vingrojumi notiek augstāk vai tuvāk zemei. Galos ir cilpas un ērti rokturi – var pieķerties ar rokām, bet, vingrojot uz grīdas, iespējams iekarināt pēdas.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Vispirms mazliet iesildāmies. Uzreiz nožēloju, ka neesmu uzvilkusi īstu sporta tērpu – jau pašā sākumā jūtams, ka treniņu veido plašas amplitūdas kustības un būs jāsvīst. Nākamreiz noteikti izvēlēšos ērtu trikotāžu un arī sporta apavus, jo ir svarīgi, lai pēdas neslīdētu, – darbojoties ar TRX, tas ir svarīgs atbalsta punkts.

Kad muskuļi iesildīti, izmēģinu, ko nozīmē likt lietā ķermeņa svaru. Kādreiz skolā sporta stundās necietu pievilkšanos un atspiešanos, jo nevarēju to izpildīt. Ar TRX šie vingrojumi nav mokoši, bet trenerim tie vispār padodas kā spēlīte!

CITI ŠOBRĪD LASA

Turoties pie saitēm, nebūt nejūtos bezpalīdzīga. Tieši otrādi, tikai nedaudz, ar pussolīti uz priekšu, atpakaļ vai uz sāniem iespējams regulēt līdzsvaru un mainīt vingrojuma intensitāti. Jūtu, kā iestiepjas gan krūšu, gan muguras muskuļi. Pirms izmēģinājuma baidījos, ka pirmās slodzi neizturēs rokas, taču šīs bažas aizmirstas jau pašā sākumā, jo, lai ķertos pie TRX, Hērakla bicepsi nav nepieciešami. Seko vingrojumi, kas noslogo vienlaikus roku un plecu muskuļus un vēderpresi. Treneris paskaidro: atšķirībā no parastajiem trenažieriem, ar kuriem trenē vienas grupas muskuļus, piemēram, tricepsus, TRX priekšrocība ir tieši iespēja reizē nodarbināt vairākas muskuļu grupas.

Pēc tam Armands liek pastiept saites garākas un iekarināt pēdas – šādi var lieliski izvingrināt augšstilbu un sēžamvietas, kā arī vēdera un muguras jostas daļas muskuļus. Ja jābalstās uz rokām vai elkoņiem, slodzi jūt arī plecos. Ar iekarinātām kājām noturēt līdzsvaru nav vienkārši, taču tas pastiprina vingrojumu efektu: nav jāizpilda ļoti daudz kustību, lai justu, ka muskuļi ir pamatīgi nodarbināti.

“Prātīgi, prātīgi!” ik pa brīdim atkārto treneris. Vadot TRX nodarbības grupā, iesācējus viņš novieto pie piekares sistēmām savā tuvumā, bet pieredzējušus vingrotājus – tālāk, taču tā, lai redzētu visus. Svarīgi saprast, ka pirmajās nodarbībās nevajag censties mēroties spēkiem ar labāk trenētajiem – katram jādarbojas savā ritmā, atbilstīgi saviem spēkiem, slodzi palielinot pakāpeniski, pa drusciņai katrā reizē.

Uzreiz pēc nodarbības, kas apzināti nav notikusi ar milzu intensitāti, sirds pa muti nekāpj un negribas šļaugani atkrist uz dīvāna, lai atpūstos. Jūtos viegli, vaigos sārtums. Enerģijas pieplūdums, laba oma un vainas apziņa, liekot labi iesildītajam un izlocītajam ķermenim vairākas stundas strādāt pie datora. Dienu vēlāk jūtu vieglas sāpes gan muskuļos ap lāpstiņām, gan plecos. Arī vēlmi atkal atgriezties pie šā treniņu veida – jau izpētu sporta studijas darba grafiku, salīdzinu to ar ierakstiem savā plānotājā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.