Nacionālā teātra režisors Valters Sīlis (no kreisās) un dramaturgs Jānis Balodis kļuvuši par atpazīstamu politiskā teātra tandēmu. “Veiksmes stāstā” viņi pētīs divas šoka terapijas – vienu 90. gadu sākumā un “griešanu” Dombrovska laikā.
Nacionālā teātra režisors Valters Sīlis (no kreisās) un dramaturgs Jānis Balodis kļuvuši par atpazīstamu politiskā teātra tandēmu. “Veiksmes stāstā” viņi pētīs divas šoka terapijas – vienu 90. gadu sākumā un “griešanu” Dombrovska laikā.
Foto – Timurs Subhankulovs

– Jāni, tu Mančestrā esi studējis spēlfilmas scenāriju veidošanu. Vai nāca arī kāda pilnīgi negaidīta atskārsme? 0


J. Balodis: – Par vientulības sajūtu. Vienu semestri kādā dzīvoklī mitinājos pilnīgi viens. Īsts pārbaudījums. Jo vienas nedēļas laikā saslimu divreiz. Bija auksti, pat tik ļoti, ka nevarēju parakstīt, jo sala pirksti. Tad biežāk gāju uz bibliotēku. Iepazinos ar cilvēkiem. Arī tādiem, kas mazgājas tualetē, laikam bezdarbniekiem. Jautrāko vilni dzīve sit dienvidu rajonā, kur lielākoties universitātes. Es dzīvoju industriālajā ziemeļu rajonā, kur rūpnīcas un daudzstāvu nami… Ejot pār tiltu, redzi uz kartona kastēm gulošos, arī latviešus, kuri pazaudējuši darbu, kaut kas nav sanācis, nav paveicies, taču droši vien nevienam citam par to negribas stāstīt.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Gatavo Krieviju konfliktam ar NATO: atklāj, kāpēc Putins atlaida Šoigu un viņa vietā amatā iecēla Kremļa ekonomistu
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

V. Sīlis: – Kad sākām veidot izrādi, sapratām, ka Latvijā notikušais tomēr ir veiksmes stāsts. Dažiem neaprakstāmi grandiozs divdesmit sešu gadu garumā (pasmaida). Taču varbūt arī es savā ziņā esmu daļa no veiksmes stāsta… Man nav bijis nekādu trekno gadu, tajā laikā biju students. Kad krīze sita augstāko vilni, meklēju darbu, iespēju kaut ko nopelnīt. Un tas nebija vieglākais laiks, taču man nebija arī kritienu. Daudziem bija – milzīgi, šaušalīgi. Bet tāpēc nevajag pret viņiem izturēties vīzdegunī – fa… neizturēja. Nākamreiz tikpat labi arī tu vari būt tas, kas krīt. Varam jau mūsu valstī visi izvēlēties būt cīnītāji. Cits pret citu. Kurš ātrāk, kurš vairāk… Kaut vai teātrī – ui, kā vinnēt Dailes teātri! (Iesmejas). Var visur saskatīt cīņu. Bet varbūt var mēģināt dzīvot kaut kā citādi, humānāk?

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.